ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Βαριές ποινές για τις αδήλωτες καταθέσεις του έτους 2010 από την ΑΑΔΕ

Οι τραπεζικές καταθέσεις αποκαλύπτουν και εισοδήματα άνω των 10 ετών. Η υπόθεση δεν παραγράφηκε στην 5ετία επειδή δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις.

Στην επιβολή τεράστιου προστίμου για αδικαιολόγητες τραπεζικές καταθέσεις του έτους 2010 προχώρησε η ΑΑΔΕ, σε ζευγάρι φορολογουμένων, το οποίο, από το 2008 δεν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση!

Ο εντοπισμός τους έγινε από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ, που σκανάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και συσχετίζει τις κινήσεις και τα υπόλοιπά τους με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων.

Στην προκειμένη περίπτωση , ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων είχε διπλή επιτυχία, καθώς, από τη μια πλευρά αποκάλυψε αδήλωτες καταθέσεις και από την άλλη, διαπιστώθηκε πως οι ελεγχόμενοι δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι αδήλωτες καταθέσεις αφορούσαν στα έτη (χρήσεις) 2010 και 2011, αλλά παρότι έχουν παρέλθει 13 χρόνια (από το έτος 2010) η υπόθεση δεν παραγράφηκε, επειδή η νομοθεσία προβλέπει, πως, αν δεν υποβληθεί φορολογική δήλωση, η εφορία έχει τη δυνατότητα να επιβάλει φόρους και πρόστιμα εντός 15 ετών από το επίμαχο έτος.

Αν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα επίμαχα έτη, ανεξαρτήτως τι ανέγραψαν σε αυτές, οι υποθέσεις τους θα είχαν παραγραφεί και οι φορολογικές αρχές δεν θα μπορούσαν να τους ελέγξουν. Επειδή όμως δεν υπέβαλαν δηλώσεις, οι φόροι που καταλογίστηκαν ανέρχονται, αθροιστικά και για τους δύο, σε 97.978,10 ευρώ, ενώ η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) στην οποία κατέφυγαν απέρριψε την προσφυγή τους και επικύρωσε το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου.

Το συμπέρασμα που προκύπτει και έχει ευρύτερη σημασία, είναι πως η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει μέσω των ελέγχων των τραπεζικών καταθέσεων και αδήλωτα εισοδήματα σε βάθος πολλών ετών και να ξεκινήσει φορολογικούς ελέγχους.

Αφορμή ελέγχου οι καταθέσεις

Όπως προκύπτει από τις δύο αποφάσεις της ΔΕΔ που εκδόθηκαν τον περασμένο Ιούνιο (1844/2024 και 1845/2024) το ζευγάρι εντοπίστηκε από τον έλεγχο που διενεργήθηκε και κατόπιν της επεξεργασίας των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, που ελήφθησαν από το ειδικό λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (Ε.Λ.Α.Ε.Π.Π.) της Α.Α.Δ.Ε.

Οι εφοριακοί ελεγκτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς όταν επιχείρησαν να συσχετίσουν τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, διαπίστωσαν, ότι δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις από το έτος 2008 και μετά. Στη συνέχεια το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής διέταξε φορολογικό έλεγχο, τον οποίο συνέδραμε και η Οικονομική Αστυνομία.

Η αφορμή για τον έλεγχο δόθηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου, στους οποίους το ειδικό λογισμικό της ΑΑΔΕ, εντόπισε τον Ιούνιο του 2023, σχετικά μεγάλα ποσά καταθέσεων, τα οποία έχριζαν περεταίρω διερεύνησης και διατάχθηκε έλεγχος φορολογίας εισοδήματος των χρήσεων 2010 και 2011.

Διαπιστώθηκαν πρωτογενείς πιστώσεις για τις οποίες δεν προέκυψε η πηγή και η αιτία προέλευσης τους, καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου ούτε η προσφεύγουσα ούτε ο σύζυγός της είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά τα ελεγχόμενα έτη. Οι ελεγκτές ζήτησαν εξηγήσεις και παραστατικά τα οποία θα δικαιολογούσαν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, αλλά δεν προσκομίστηκαν.

Τα ποσά για τα οποία ο έλεγχος κατέληξε ότι αποτελούν προσαύξηση περιουσίας ανέρχονταν, για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010), σε 59.989,30 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) σε 49.737,68 ευρώ.
Στη συνέχεια, με τις Οριστικές Πράξεις Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010), επιβλήθηκε σε βάρος της συζύγου φόρος ύψους 17.155,61, πλέον πρόσθετου φόρου ποσού 20.586,73 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό 37.742,34 ευρώ.

Για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) επιβλήθηκε σε βάρος της προσφεύγουσας, φόρος ύψους 13.763,76 ευρώ, πρόσθετος φόρος ύψους 16.516,51 ευρώ, δηλαδή συνολικά 30.280,27 ευρώ.

Έλεγχος και στον σύζυγο

Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στον σύζυγο, ο οποίος επίσης δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις, παρότι την εν λόγω περίοδο ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο φορολογικός έλεγχος προσδιόρισε τα φορολογητέα εισοδήματά του για τη χρήση 2010 σε 47.193,85 ευρώ και σε 15.112,00 ευρώ για τη χρήση 2011.

Οι φόροι που του καταλογίστηκαν ανήλθαν σε 26.200,86 ευρώ για το 2010 και σε 3.754,63 ευρώ για το έτος 2011.
Δηλαδή, το συνολικό εισόδημα που προσδιόρισε ο έλεγχος για τον σύζυγο ανήλθε σε 62.305,85 ευρώ και ο συνολικός φόρος σε 29.955,49 ευρώ.

Το σύνολο των φόρων και των προστίμων που καταλογίστηκαν στο ζευγάρι ανήλθε στο ποσό των 97.978,10 ευρώ. Οι ενδικοφανείς προσφυγές που άσκησαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, απορρίφθηκαν και η μοναδική τους διέξοδος πλέον είναι η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια.

Παραγραφή στην 15ετία

Το ενδιαφέρον που προκύπτει από τις δύο αποφάσεις της ΔΕΔ είναι η υπενθύμιση, σχετικά με την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων.

Οι δύο φορολογούμενοι υποστήριξαν στις προσφυγές τους, πως οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης της πενταετίας και δεν είχε δικαίωμα η ΑΑΔΕ να καταλογίσουν φόρους και πρόστιμα. Όμως, η ΔΕΔ απέρριψε τον ισχυρισμό, σημειώνοντας πως, αν δεν υποβληθεί φορολογική δήλωση, οι υποθέσεις παραγράφονται στην 15ετία.

Συγκεκριμένα η ΔΕΔ επισημαίνει πως σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

  • Η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου, δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή του φόρου παραγράφεται μετά την πάροδο της πενταετίας.
  • Αν δεν υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων ή δήλωση φόρου εισοδήματος, το δικαίωμα του Δημοσίου να κοινοποιήσει το φύλλο ελέγχου ή την πράξη καταλογισμού φόρου, παραγράφεται μετά την πάροδο δεκαπέντε (15) ετών από τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της δήλωσης.
  • Σε περίπτωση υποβολής των πιο πάνω δηλώσεων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημερομηνία λήξης του χρόνου παραγραφής, το δικαίωμα του Δημοσίου για την κοινοποίηση φύλλου ελέγχου παραγράφεται μετά την πάροδο τριετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της δήλωσης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο της Εφορίας στην πώληση ακινήτων ακόμη και για χρέος 30 ευρώ

Σε ποιες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ εκδίδει φορολογική ενημερότητα με περιορισμούς στην είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο και στη μεταβίβαση ακινήτων. Οδηγός από την ΑΑΔΕ με ερωτήσεις και απαντήσεις.
eforia, aade, foroi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ σε όλα τα αγαθά με ψηφιακά δελτία αποστολής

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο κάθε προϊόν που διακινείται, από τη στιγμή που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής, ή από το χωράφι, ή με την εισαγωγή του στη χώρα, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή.