ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:58:49
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
Φώτο: Shutterstock

Ινδία - Ρωσία: Μόντι και Πούτιν συζητούν για ενέργεια, άμυνα και εμπόριο

Ο Μόντι υποδέχεται τον Πούτιν για συνομιλίες υψηλού επιπέδου σε περίοδο έντονων αμερικανικών πιέσεων, με επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, τις αμυντικές συμφωνίες και την ισορροπία του διμερούς εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, πραγματοποιεί συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων από τις ΗΠΑ προς το Νέο Δελχί για μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Οι δύο ηγέτες, που διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς, αντάλλαξαν θερμούς χαιρετισμούς κατά την άφιξη του Πούτιν στην Ινδία. Ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στην "India Today", εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον "φίλο" του, τονίζοντας ότι ο Μόντι "δεν είναι κάποιος που υποχωρεί μπροστά στην πίεση".

Ο Ινδός πρωθυπουργός υποδέχθηκε προσωπικά τον Πούτιν στο αεροδρόμιο και ανέδειξε τη σημασία της ρωσοϊνδικής φιλίας, επισημαίνοντας μέσω της πλατφόρμας Χ ότι αποτελεί "μια φιλία δοκιμασμένη από τον χρόνο" με σημαντικά οφέλη για τους λαούς των δύο χωρών.

Μετά από δείπνο που πραγματοποιήθηκε χθες, οι δύο ηγέτες συνεχίζουν σήμερα με δίωρες συζητήσεις, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες συμφωνίες, ιδιαίτερα στον τομέα των εξοπλισμών.

Η επίσκεψη του Πούτιν συμπίπτει με περίοδο έντασης στις σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Νέο Δελχί ότι στηρίζει οικονομικά τη Ρωσία με τη συνέχιση των αγορών ρωσικού αργού πετρελαίου σε προνομιακές τιμές.

Όπως επισημαίνει ο Άσοκ Μαλίκ του think tank Asia Group, η επίσκεψη εντάσσεται στη στρατηγική διαφοροποίηση της Ινδίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις από τους αμερικανικούς δασμούς.

Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς 50% στις ινδικές εξαγωγές, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο Μόντι δεσμεύτηκε να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που αντιστοιχούν στο 36% του διυλισμένου πετρελαίου στην Ινδία. Ωστόσο, το Νέο Δελχί δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα αυτή τη δέσμευση, αν και σύμφωνα με την Kpler, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί και πολλές ινδικές εταιρείες αποφεύγουν πλέον το ρωσικό πετρέλαιο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πριν το ταξίδι ότι οι συναλλαγές αυτές "ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την Ινδία και είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές".

Η Ινδία, αν και αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση. Παρά το άνοιγμα σε άλλους προμηθευτές εξοπλισμών, όπως η Γαλλία, και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, η Ρωσία παραμένει βασικός εταίρος στον τομέα της άμυνας.

Με αφορμή τη στρατιωτική ένταση με το Πακιστάν, η Ινδία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά νέων ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ στα ΜΜΕ αναφέρεται και το ενδιαφέρον για το ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57. Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Οι δύο χώρες επιδιώκουν επίσης την εξισορρόπηση του διμερούς εμπορίου, το οποίο ανήλθε στο ιστορικό ύψος των 68,7 δισ. δολαρίων για το 2024-2025, με το ισοζύγιο να παραμένει υπέρ της Ρωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι με ζημιές

Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στα ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι, προκαλώντας ζημιές και πυρκαγιές. Είναι η δεύτερη επίθεση στο Ριαζάν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ουκρανικές ανακοινώσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συμφώνησε σε νέες αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ συμφώνησε σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων, με πλήρη διακοπή εισαγωγών LNG και μέτρα για τα δεξαμενόπλοια-φαντάσματα της Μόσχας, στο νέο πακέτο μέτρων κατά της χρηματοδότησης του πολέμου.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα δηλώνει ενίσχυση σχέσεων με Τεχεράνη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διευρύνει τη συνεργασία με το Ιράν σε όλους τους τομείς, ενώ καταδίκασε τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις νωρίτερα φέτος.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ινδία ο Πούτιν για συνομιλίες με τον Μόντι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το Νέο Δελχί για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνοδευόμενος από Ρώσους αξιωματούχους, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ινδία.