Την αναβάθμιση της συνεργασίας των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες αποκαλύπτουν τα ψιλά γράμματα του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2024. Φυσικά ο στόχος της στενότερης διασύνδεσης εφορίας και τραπεζών είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των φορολογουμένων και κυρίως οι κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, που αποτελούν βασικό στόχο των ελεγκτικών υπηρεσιών καθώς, θεωρούν, πως αποτελεί τον «καθρέφτη» κάθε φορολογούμενου.
Η διασύνδεση ΑΑΔΕ και τραπεζών έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, Ελλάδα 2.0 και όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ, η μεταρρύθμιση στοχεύει στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της ΑΑΔΕ, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αξιοποίηση του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαθέτει, καθώς και η παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών.
Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» (Bank Account Nexus Crosscheck APPplication ή BANCAPP) το οποίο αυτοματοποίησε τη διαδικασία παροχής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά η ΑΑΔΕ επιδιώκει να αναβαθμίσει τη «συνεργασία» με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του BANCAPP συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.
Ο έλεγχος αφορά τόσο σε καταθέσεις, ρέπος, ασφαλιστικά προϊόντα, παράγωγα, μετοχές όσο και σε δάνεια και σε θυρίδες.
Ζήτημα χρόνου
Οι τράπεζες υποχρεούνται να κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για όλο το φάσμα των συναλλαγών των πελατών τους και συγκεκριμένα θα αποστέλλουν στοιχεία, εφόσον υπάρχουν, για τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Καταθετικός λογαριασμός πρώτης ζήτησης
- Καταθετικός προθεσμιακός λογαριασμός
- Χορηγητικός λογαριασμός
- Επενδυτικός λογαριασμός (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
- Πιστωτική Κάρτα
- Τραπεζική Θυρίδα
- Λογαριασμός Πληρωμών
- Προπληρωμένη κάρτα (prepaid)
- Ηλεκτρονικό πορτοφόλι
- Άλλος λογαριασμός
- Οτιδήποτε άλλο στοιχείο που είναι συσχετισμένο με τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου και δεν κατατάσσεται στις ανωτέρω κατηγορίες.
Όμως η παροχή των στοιχείων από τις τράπεζες στην ΑΑΔΕ, μέσω του BANCAPP καθυστερεί λίγες μέρες. Όπως προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του, «οι τράπεζες υποχρεούνται να απαντήσουν και να αποστείλουν τα στοιχεία εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών οπότε και η αποστολή των αιτούμενων αρχείων διενεργείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών».
Για τον φορολογικό έλεγχο τα χρονικά αυτά διαστήματα μπορεί να αποβούν καθοριστικά λόγω των προθεσμιών εντός των οποίων θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου. Για να παρακαμφθούν οι καθυστερήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιδιώκει την online πρόσβαση στις τράπεζες και την άμεση άντληση ή αποστολή στοιχείων για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχει στην κατοχή του ο ελεγχόμενος.
Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει άμεση πρόσβαση μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά όχι στα άλλα προϊόντα που ενδεχομένως κατέχει ο φορολογούμενος, τα στοιχεία των οποίων θα πρέπει να τα ζητήσει από τις τράπεζες και να τα αποστείλουν εντός 2 ή 5 ημερών. Ακόμη και οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στο παρελθόν είναι δύσκολο να αντληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ και απαιτείται η μεσολάβηση των τραπεζών.
Online με τις τράπεζες
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ δρομολόγησε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις:
- Την αντικατάσταση των βασικών ψηφιακών συστημάτων και επέκταση της λειτουργικότητας της παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μηχανισμών για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με τα συστήματα τραπεζικών πληροφοριών.
- Την αναθεώρηση και αναβάθμιση της συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την τυποποίηση, αυτοματοποίηση και επέκταση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων.
- Την ηλεκτρονική διασύνδεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών για σκοπούς ελέγχου και λήψης μέτρων.