Με τα κλειδιά στο χέρι και τα μπαγκάζια στο αυτοκίνητο, οι οδηγοί που ετοιμάζονται για την μεγάλη έξοδο του Αυγούστου τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να βάλουν το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη, καθώς αναμένεται νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Μεγάλη άνοδος καταγράφηκε στις τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων χθες, μετά την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια με κατευθυνόμενο πύραυλο στην καρδιά της Τεχεράνης.
Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5% μέσα στις τελευταίες συνεδριάσεις καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παραγωγή και τη διανομή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή όπου παράγεται περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς.
Ίδια είναι η εικόνα και στην τιμή του αμερικανικού WTI, το οποίο ανήλθε στα 77,3 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,5%.
Στις αντλίες της χώρας μας αναμένεται να φανεί η αύξηση των τιμών τις επόμενες μέρες με τα νέα τιμολόγια αγοράς που θα κοπούν, τονίζουν πρατηριούχοι στο Business Daily.gr. «Αν δεν έχουν ανάγκη να αγοράσουν κάποιοι άμεσα, θα μείνουμε εκεί που είμαστε ακίνητοι. Αν έχουμε καινούργια τιμολόγια, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε τις τιμές» αναφέρουν πρατηριούχοι.
Οι τιμές, ωστόσο, είναι ήδη τσιμπημένες, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τα έξοδα διακοπών.
Στην Αττική, η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη ανέρχεται στα 1,83-1,86 ευρώ το λίτρο, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Θεσσαλονίκη. Στα νησιά η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη με την μέση τιμή της βενζίνης να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα (2,02 ευρώ) και τις Κυκλάδες (2,19 ευρώ)
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παραμένει η «πρωτιά» της Ελλάδας. Στην Ισπανία η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,6 ευρώ, στη Γαλλία 1,77 ευρώ και στη Βουλγαρία 1,33 ευρώ ανά λίτρο.
Σκηνικό ανάφλεξης
Οι οδηγοί θα έχουν φέτος στις διακοπές το μάτι κολλημένο στην τιμή της αντλίας καθώς η ένταση της Μέσης Ανατολής αναμένεται να συνεχιστεί, εκτιμούν αναλυτές που κάνουν λόγο για σκηνικό πρωτοφανούς ανάφλεξης αλλά και ευρύτερης σύρραξης.
Αν και δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης το Ισραήλ, ο θάνατος του Χανίγια από το πυραυλικό χτύπημα αποδίδεται στις ισραηλινές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θα σκοτώσει τον Χανίγια και άλλους ηγέτες της Χαμάς για την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Μετά από την επίθεση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε σκληρά αντίποινα ενώ η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση. «Θεωρούμε την εκδίκησή του ως καθήκον μας», είπε ο Χαμενεΐ σε δήλωση στον επίσημο ιστότοπό του, λέγοντας ότι ο Χανιγιέ ήταν «ένας αγαπητός επισκέπτης στο σπίτι μας».
Στο μεταξύ, οι αναλυτές θεωρούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση το Ισραήλ έχει σαμποτάρει οποιαδήποτε προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στην Γάζα.
Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, ο αυξημένος κίνδυνος νέων αντιποίνων εκ μέρους των συμμάχων της Χαμάς μπορεί να στοχεύσει ακόμα περισσότερο τα εμπορικά πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας ανοδική πίεση στις τιμές των προϊόντων.
Στην αγορά πετρελαίου η συνεχόμενη άνοδος των τιμών θεωρείται δεδομένη αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα έχει το ανοδικό ράλι.
«Κινούμαστε σε μια φάση επιδείνωσης στη Μέση Ανατολή που πιστεύουμε ότι είναι κάτι που θα απασχολεί τους traders πετρελαίου και θα τους κάνει να προσθέσουν σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου στην τιμή του Brent. Τουλάχιστον $5 [ανά βαρέλι] για ξεκίνημα, πριν ακόμα δούμε μια πιθανή φυσική διακοπή του εφοδιασμού», ανέφερε ο Clay Seigle, διευθυντής της παγκόσμιας υπηρεσίας πετρελαίου στη Rapidan Energy Group, σε δηλώσεις του στο CNBC.
«Τα γεγονότα που είδαμε τις τελευταίες 1-3 ημέρες σηματοδοτούν μια αρκετά απότομη επιδείνωση που έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει από αυτή τη φάση της περιορισμένης κλιμάκωσης μεταξύ των πλευρών που έχουμε δει από τις 7 Οκτωβρίου και να μας οδηγήσει σε νέο έδαφος για τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο ίδιος.