ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
businessdaily. energy prices
Φωτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» στην παραγωγή από τις ΑΠΕ: Επανέρχεται από το φθινόπωρο

Οι μεγάλες ανάγκες του καλοκαιριού έδωσαν «ανάσες» στους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φθινόπωρο οι διαχειριστές θα συνεχίσουν τις μεγάλες περικοπές.

Το πρόβλημα των περικοπών ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να επιστρέψει με σφοδρότητα από τον Σεπτέμβριο, καθώς νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2030 το 20% της ενέργειας που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα θα καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων.

Οι περιορισμένες δυνατότητες μεταφοράς του δικτύου, μαζί με την έλλειψη της αποθήκευσης ενέργειας και την μείωση της ζήτησης που καταγράφεται κάθε  φθινόπωρο και άνοιξη αυξάνουν την ανάγκη για περικοπές ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα ενέργειας.

Μέσα στην θερινή περίοδο, η ζήτηση για το ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται στα ύψη λόγω των κλιματιστικών και το δίκτυο μεταφοράς απορροφά όση ενέργεια παράγεται, τόσο από τα φωτοβολταϊκά όσο και από τις αιολικές μονάδες, όμως η κατάσταση θα αλλάξει ραγδαία με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας.

Η προσφορά θα ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, με την περίσσεια ενέργεια να απορρίπτεται από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μια κίνηση που όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά την απόδοση της επένδυσης αλλά εμποδίζει την περαιτέρω πτώση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών.

«Αυτό που περιμένουμε τους επόμενους μήνες είναι μια σημαντική αύξηση των περικοπών τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο με νέες ανανεώσιμες να εισέρχονται στο δίκτυο χωρίς να υπάρχει κάποιος νέος τρόπος αποθήκευσης», τόνισε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών), Παντελής Μπίσκας.

Μιλώντας σε webinar που διοργάνωσε πρόσφατα η Solarplaza, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών, ο κ. Μπίσκας εκτίμησε ότι οι περικοπές για το τρίμηνο του φθινοπώρου φέτος θα ανέλθουν στα 6 GW, φτάνοντας του χρόνου στα 8 GW.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την είσοδο των νέων μονάδων ΑΠΕ που δεν μπορεί το δίκτυο να υποστηρίξει. Αυτή την στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ φτάνει τις 12,5 GW, ενώ όροι σύνδεσης έχουν δοθεί για 15-16 GW ακόμα.

Το επόμενο βήμα

Η αγορά είναι σε αναμονή σχετικά με το επόμενο βήμα που θα γίνει με τη χρήση των μπαταριών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι εντός διμήνου θα ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο που θα ανοίξει την αγορά της αποθήκευσης χωρίς να έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ξαναγράφονται.

Με βάση το ΕΣΕΚ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, ο στόχος για τις εγκατεστημένες μπαταρίες μέχρι το 2030 βρίσκεται στα 3,1 GW ενώ στο αναθεωρημένo ΕΣΕΚ θα ανέβει μέχρι το 4 GW, όπως έχει γράψει το BusinessDaily.
 
Και πάλι όμως θεωρείται ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς με τον υψηλότερο αναθεωρημένο στόχο.

«Οι διασυνδέσεις είναι μακρόχρονες λύσεις και έχουν δυσκολίες στην εφαρμογή. Η αντλησιοταμίευση έχει επίσης δυσκολίες. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι μπαταρίες είναι η καλύτερη λύση που έχουμε ώστε να αποφύγουμε τις περικοπές τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Μπίσκας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στην Ευρώπη πηγαίνει η Ελλάδα: Αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ενισχύεται η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενώ το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Πώς κατάφερε να απεξαρτηθεί η Πορτογαλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Γερμανία κάνουν βήματα σε δύο κρίσιμα ενεργειακά μέτωπα

Νέα δυναμική για το φιλόδοξο έργο της διασύνδεσης με τη Γερμανία. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινή προκήρυξη για ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων υδρογόνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τεράστια η γεωπολιτική αξία της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου

Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με απόλυτη ασφάλεια περισσότερο γεωπολιτικό ρίσκο ενώ υπογράμμισε τα οφέλη τόσο για τους κύπριους όσο και έλληνες καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική παρέμβαση στην ΕΕ για το ρεύμα: Συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών

Κοινή πρωτοβουλία με Βουλγαρία και Ρουμανία για να πέσουν οι τιμές χονδρικής, που επιβαρύνονται από τα προβλήματα στις διασυνδέσεις και τη μεγάλη ζήτηση από την Ουκρανία. Επιστολή Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν.