ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Φρενάρουν» οι ελληνικές εξαγωγές, βαρύ πλήγμα από το ελαιόλαδο

Πέρυσι οι εξαγωγές ελαιόλαδου πρόσθεσαν 1 δισ. στην αξία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά φέτος έχουν μεγάλη μείωση. Έπεσαν 3,9% χαμηλότερα οι ελληνικές εξαγωγές στο πεντάμηνο χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα μετά από σειρά ετών – ακόμη από τα χρόνια της κρίσης – εντυπωσιακών επιδόσεων και μάλιστα με υψηλά διψήφια ποσοστά κάθε χρόνο, φαίνεται πως πλέον έχει «χτυπήσει ταβάνι». Κι από τον Απρίλιο του 2023 το θετικό έγινε αρνητικό πρόσημο. Αν και ο φετινός Απρίλιος ήταν θετικός, χωρίς τα πετρελαιοειδή ήταν αρνητικός.

Παρομοίως και ο Μάιος. Αντιθέτως η κατηγορία των τροφίμων δεν έχει δείξει απλώς εξαιρετική ανθεκτικότητα, αλλά είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους -ένας από τους δύο στο πεντάμηνο και ένας από τους τρεις τον Μάιο– που συνεχίζει να καταγράφει σημαντικό ποσοστό ανάπτυξης. Αρνητικά επέδρασε στην εξέλιξη των εξαγωγών η «δυσαρμονία» που παρατηρήθηκε στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά του ελαιολάδου.

Ενώ δηλαδή πέρυσι οι εξαγωγές του ελαιολάδου προσέφεραν περί το 1 δισ. ευρώ στη συνολική αξία των εξαγωγών, φέτος με την περιορισμένη παραγωγή και τις υψηλές τιμές που διαμόρφωσε το προϊόν, χάθηκε περίπου το 48%. Και το γεγονός αυτό «χτύπησε» εμφανώς στη συνολική αξία των εξαγωγών.

Ωστόσο είναι προφανές ότι ένα προϊόν δεν μπορεί να αντιστρέψει μία αρνητική κατάσταση. Δεδομένου, όμως, ότι αναμένεται από τον Οκτώβριο η νέα παραγωγή ελαιολάδου η οποία θα είναι αυξημένη, θεωρείται βέβαιο ότι στη διάρκεια των τελευταίων 2-3 μηνών του έτους η κατάσταση στο συγκεκριμένο προϊόν θα βελτιωθεί. Στην κατηγορία των τροφίμων τα προϊόντα που διατηρούν υψηλά τις επιδόσεις του κλάδου είναι τα ψάρια, τα τυροκομικά – κυρίως η φέτα – και το γιαούρτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου η αύξηση των εξαγωγών του κλάδου των τροφίμων ανήλθε στο 9,2% -δηλαδή ανήλθε στα 3,438 δισ. ευρώ, κερδίζοντας περίπου 290 εκατ. ευρώ επιπλέον από το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ο κλάδος των ποτών και του καπνού ξεπέρασε τα 570 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,2%.

Γενικότερα όμως οι διεθνείς αναστατώσεις και οι αναιμικές οικονομικές επιδόσεις, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης –που είναι ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών προϊόντων-  έχουν επιδράσει σαφώς αρνητικά στην πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας. Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα πλέον στις εξαγωγές, που χάνουν τη δυναμική των προηγούμενων χρόνων. Έστω κι αν στο τέλος του χρόνου –όπως εκτιμούν εξαγωγικοί κύκλοι– θα υπάρχει θετικό πρόσημο, με οριακό ποσοστό αύξησης.

Τον Μάιο οι εξαγωγές κατόρθωσαν να καταγράψουν θετικό πρόσημο, λόγω των πετρελαιοειδών –μόλις 1,9%. Διότι χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση ανέρχεται στο 6,8%. Είναι εξαιρετικά υψηλή. Αντιθέτως, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου η αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 4,5%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση ανήλθε στο 3,9%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι εξαγωγείς ελαιόλαδου κερδίζουν από το άλμα των διεθνών τιμών

Ξεπερνά το 40% η αύξηση στις τιμές εξαγωγών λόγω του ελλείμματος παραγωγής στην Ισπανία και ωφελούνται περίπου 50 ελληνικές τυποποιητικές εταιρείες, που εξάγουν περίπου 55.000 τόνους. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς.