Το δικό της χρηματοπιστωτικό City αποκτά η Αθήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τις συστημικές τράπεζες να επενδύουν δυναμικά, δημιουργώντας νέα πράσινα, βιοκλιματικά κτίρια που θα στεγάσουν τις διοικητικές τους υπηρεσίες. Μετά την παρακμή λόγω της οικονομικής κρίσης, το κέντρο της Αθήνας αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και σε αυτό αντανακλάται η επιτυχημένη πορεία της χώρας από τα χρόνια της αβεβαιότητας στην τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Σταδίου γίνεται το banking center της πόλης, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Γ. Ανδριόπουλος στην παρουσίαση της συνεργασίας της εταιρείας με την Πειραιώς. Οι τρεις συστημικές τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν τα διοικητικά κέντρα τους στη Σταδίου. Ενώ σε απόσταση αναπνοής, στην οδό Αιόλου, βρίσκεται το κέντρο διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, με την τράπεζα να κατέχει πολλά εμβληματικά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Η αναγέννηση της Σταδίου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για τον δρόμο που έχει έντονα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, όπως είχε σημειώσει και προ μηνών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας κατά την παρουσίαση των νέων κεντρικών γραφείων της τράπεζας.
Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί την τελευταία από τις συστημικές τράπεζες που αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία νέων διοικητικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και, συγκεκριμένα, στο ιστορικό κτίριο της Κοραή 4. Οι νέες κεντρικές διοικητικές μονάδες της Πειραιώς θα παραδοθούν από τη Dimand στην τράπεζα «με το κλειδί στο χέρι», μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026. Το κτίριο αποτελεί ένα από τα ιστορικά τοπόσημα της πόλης και του ανήκει η περίφημη στοά που ενώνει Κοραή, Πανεπιστημίου και Σταδίου και αναμένεται να διαμορφωθεί με τις πλέον σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές.
Το κόστος για την ανακατασκευή του μαζί με τα βελτιωτικά έργα και τις μελέτες θα πλησιάσει τουλάχιστον τα 40 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση της Dimand να επισημαίνει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες στατικές ενισχύσεις, και οι απαραίτητες εργασίες ώστε το κτίριο να είναι κατηγορίας Gold Leed και βιοκλιματικό.
Όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, το κτίριο στην Κοραή 4 αποτελεί μέρος του σχεδίου ενοποίησης των γραφείων της τράπεζας που σήμερα έχει 19 κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες. Το νέο «σπίτι» της Πειραιώς στόχος είναι να αναβαθμίσει την περιοχή που σταδιακά ανακτά τη χαμένη της αίγλη από την περίοδο της κρίσης και να υπάρξει ένας νέος τρόπος δουλειάς όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Το συνολικό εμβαδό του αγγίζει τα 15.000 τ.μ., από τα οποία άνω των 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της τράπεζας. Επιπλέον, 3.000 τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά Κοραή, δημιουργώντας ένα νέο κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 44. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δ. Ανδριόπουλος, «το μουσείο δέχεται κατά μέσο όρο 250 άτομα. Στόχος είναι να τα κάνουμε 500, όχι να το κλείσουμε». Για τον κινηματογράφο, επισήμανε ότι στόχος είναι να διπλασιαστεί η κίνηση, καθώς επίσης και να αυξηθεί η κίνηση ευρύτερα μέσα από την αξιοποίηση της στοάς και την προσθήκη κι άλλων χρήσεων.
Οι νέες προσθήκες από Eurobank και Alpha Bank
Η Eurobank είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο το νέο κτίριο διοίκησης, με τη διοίκηση της τράπεζας να εκφράζει την αισιοδοξία πως θα αποτελέσει πρότυπο και για επόμενες αναπλάσεις μεγάλου αριθμού κτηρίων στην περιοχή, τα οποία ανεγέρθηκαν τη μεταπολεμική περίοδο.
Το πράσινο κτίριο των 4.500 τ.μ. που απέκτησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ τον Ιούνιο του 2018 και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100 θέσεις εργασίας προάγει ένα νέο μοντέλο ήπιας και βιώσιμης λειτουργίας επαγγελματικών ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, η μετάβαση της διοίκησης στο νέο κτίριο υψηλών λειτουργικών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 80% σε σύγκριση με το Μέγαρο Μποδοσάκη, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 76%, της έντασης ενέργειας ανά εργαζόμενο κατά 37% και ανά επιφάνεια κατά 47%.
Το κτίριο διαθέτει σύγχρονα χαρακτηριστικά ενεργειακής λειτουργίας με σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης, κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης, κλιματισμό υψηλής απόδοσης και αυτόματο σύστημα σκίασης με κινητές περσίδες στην όψη.
Παράλληλα γίνεται η βέλτιστη χρήση νερού και διαθέτει σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων, ενώ υπάρχει πλήρης διαχωρισμός αποβλήτων σε έξι ρεύματα. Από τα βασικά χαρακτηριστικά του κτηρίου είναι τα «πράσινα» δωμάτια που διαθέτει και τις φυτεύσεις που υπάρχουν περιμετρικά σε κάθε όροφο και στην ταράτσα.
Το νέο διοικητικό κέντρο της Eurobank στην οδό Σταδίου
Από την πλευρά της, η Alpha Bank διατηρεί την έδρα της σε ένα από τα ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Σταδίου, που αποτελεί και ένα από τα κορυφαία τραπεζικά ακίνητα που υπάρχουν στην πόλη. Η Alpha Bank έχει σταθερά επιλέξει ως έδρα της το κέντρο της Αθήνας, αποτελώντας κεντρικό κομμάτι της ιστορίας του, πρωταγωνιστώντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητάς του και πιστεύοντας στις δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισής του.
Από τα μέσα του 2023, το κτίριο βρίσκεται υπό ριζική ανακαίνιση, έχοντας ήδη πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή interior designer και διαγωνισμός για την επιλογή αρχιτεκτονικού γραφείου. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου ώστε να γίνει ενεργειακά αποδοτικό, καθώς και τη νέα διαμόρφωση του εσωτερικού του με υπερσύγχρονες προδιαγραφές που διασφαλίζουν το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και προάγουν την ευελιξία, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν οι παρούσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες της Alpha Bank.
Το συγκεκριμένο κτίριο που αποτελεί ορόσημο της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, εγκαινιάστηκε το 1987, ενώ τρία χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση ανέγερσής του, αποτελώντας τότε σύμβολο υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας.
Το εμβληματικό κτίριο της Alpha Bank στην Πλατεία Κοραή και στο βάθος το κέντρο διοίκησης στην οδό Σταδίου
Το ακίνητο της οδού Σταδίου 40 στέγασε για πρώτη φορά την τότε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως το 1924, με την τράπεζα σταδιακά να επεκτείνεται σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ το 1931 προχώρησε στην ολική ανοικοδόμησή του, και καθώς αυξάνονταν οι εργασίες της τράπεζας, μετά το πέρασμα του πολέμου, το 1956 προστέθηκαν δύο ακόμη όροφοι στο κτίριο.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 οι γοργοί ρυθμοί ανάπτυξης της τράπεζας δημιούργησαν νέες ανάγκες με την τράπεζα να ανακατασκευάζει το νεοκλασικό που ήταν μεσοτοιχία με το κεντρικό της κτήριο και το οποίο άνηκε στην ασφαλιστική εταιρεία Assicurazioni Generali. Τον Δεκέμβριο του 1969 η τράπεζα γιορτάζοντας τα 90 χρόνια ζωής από την ίδρυσή της, εγκαινίασε την προσάρτηση των τεσσάρων ορόφων του γειτονικού ακινήτου, και έξι χρόνια αργότερα προχώρησε στη δημιουργία ενός κεντρικού συγκροτήματος που θα εξυπηρετούσε όλες τις λειτουργικές ανάγκες.
Η τράπεζα το 1977 προχώρησε στην αγορά του ακινήτου Νικολούδη στην οδό Σταδίου 38 και το 1978 απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου της οδού Σταδίου 40, ενώ δέκα χρόνια μετά το 1987 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κεντρικού κτηρίου και λίγα χρόνια μετά το 1990 απέκτησε τη σημερινή του μορφή.