ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές συντάξεις προτείνει ο Γ. Στουρνάρας

Να ενταχθούν τα Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα στον τρίτο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να τύχουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης ζητά ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα για να ενισχυθεί ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα παν-Ευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΠΕΠ), που έχουν εισαχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω Κανονισμού άμεσα εφαρμοστέου και στην Ελλάδα. «Πλέον οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν να προβάλλουν την εμπειρία τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και να συμβάλλουν, προς όφελος του ασφαλισμένου, στην επικράτηση του θεσμού αυτού και στην Ελλάδα, μέσω του οποίου θα αυξηθεί και η αποταμίευση», όπως υπενθύμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Το γεγονός ότι τα ΠΕΠ στηρίζονται και παρέχονται στη βάση κοινών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποιότητας και ότι, για αυτά που παράγονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, απαιτείται η έγκριση τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι εχέγγυο της υψηλής ποιότητας των προγραμμάτων αυτών, και θα ωθήσει την ασφαλιστική αγορά να ενισχύσει περαιτέρω τις δομές της και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Και πρόσθεσε ότι «η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων αυτών, όχι μόνον από ασφαλιστικές επιχειρήσεις αλλά και από όλες τις οντότητες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, θα εντείνει τον ανταγωνισμό σε όφελος του ασφαλισμένου. Καθώς το βασικό χαρακτηριστικό των ΠΕΠ είναι η δυνατότητα διακρατικής κινητικότητας και φορητότητας και η διατομεακή αλλαγή παρόχου, δημιουργούνται συνθήκες αυξημένης κινητικότητας και ευελιξίας που θα επηρεάσουν την επιχειρηματική συμπεριφορά των παρόχων τέτοιων προγραμμάτων αλλά και των καταναλωτών».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των νέων προϊόντων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογική μεταχείρισή τους, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «για να επιτύχει ο νέος θεσμός πρέπει η πολιτεία  να τον αναγνωρίσει ως κομβική  συνιστώσα του 3ου πυλώνα ασφάλισης, που λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, και, κατά δεύτερον, να τον υποστηρίξει με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την εν λόγω συνεργασία και από τα κίνητρα αυτά, τόσο για τους αποταμιευτές όσο και την οικονομία εν γένει, υπερβαίνουν κατά πολύ το βραχυπρόθεσμο κόστος τους».

Φορολογικά κίνητρα απαιτούνται και για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, είπε ο κ. Στουρνάρας: «οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής διαχειρίζονται σημαντικού μεγέθους επαγγελματικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια, με ετήσια ασφάλιστρα που ξεπερνούν σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ. Καθώς αυτά τα συμβόλαια προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, γίνεται αντιληπτό ότι από τα φορολογικά κίνητρα θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ήδη επωφελούνται οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να υπάρχουν τα ίδια φορολογικά κίνητρα στην αντιμετώπιση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης των εργαζομένων σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους», κατέληξε.

Για την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να εφαρμόσουν ουσιαστικά οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις τους κανόνες. «Ενώ το σύστημα διακυβέρνησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά, κατά βάθος πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές δεν φαίνεται να έχουν ακόμη ενστερνιστεί την ουσία των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου, ώστε να κάνουν το απαιτούμενο επόμενο βήμα. Δηλαδή, να εφαρμόζουν το πλαίσιο όχι γιατί «έτσι λέει ο νόμος» αλλά γιατί «έτσι λέει το συμφέρον της επιχείρησης συνολικά. Διότι το πλαίσιο έχει φτιαχτεί για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης προς το συμφέρον όχι μόνο των μετόχων, αλλά κυρίως των ασφαλισμένων, των ληπτών ασφάλισης και των δικαιούχων ασφαλίσματος, αλλά και για την ευστάθεια του συστήματος συνολικά», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση της καταλληλότητας και της αξιοπιστίας των μελών των διοικητικών συμβουλίων αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των ιδίων των επιχειρήσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης. Ισχυρό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης προϋποθέτει διοικητικά συμβούλια, κατάλληλα να αναπτύξουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης κινδύνου και ελέγχου, καθώς και ισχυρές και ανεξάρτητες βασικές λειτουργίες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη αναγνώριση των κινδύνων και η κατάλληλη διαχείρισή τους. Τα διοικητικά συμβούλια οφείλουν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση όχι μόνο την εκτίμηση του οικονομικού αποτελέσματος, αλλά και του αναλαμβανόμενου κινδύνου, καθώς και την προστασία του πελάτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vasili spanaki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σπανάκης: Στόχος η αύξηση των εισοδημάτων των ασφαλισμένων

Ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Μηλαπίδης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε, ότι τα οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της Χώρας αναδεικνύουν τη σημασία της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης σε κεφαλαιοποιητικά σχήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Μηλαπίδης: Στην Ελλάδα το 2050 θα είμαστε 1 εκ. λιγότεροι

«Τα καλά νέα είναι ότι το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει διαρκώς, η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει. Ο παραδοσιακός διαχωρισμός εκπαίδευση, εργασία, συνταξιοδότηση σπάει, φέροντας νέες προκλήσεις και στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ευπρόσδεκτα τα κίνητρα για επέκταση ιδιωτικής ασφάλισης

Διπλάσια κεφάλαια από τα ελάχιστα απαιτούμενα διαθέτουν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.