ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Μέλος της Σινο-Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα περιλαμβάνεται πλέον στη συνεργασία 18 κρατών που στόχο έχουν τον αναπροσανατολισμό των κεφαλαίων σε βιώσιμες επενδύσεις.

Αναγνωρίζοντας την σημαντική συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, το συμβούλιο των Διευθυντών της Σινο-Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης (Board of Directors of China - CEEC Interbank Association) στην συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την ένταξη της στην Ένωση.

Η Σινο-Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση (China-CEEC Interbank Association), ιδρύθηκε το 2012, προωθώντας τη συνεργασία 17 + 1, δηλαδή των δεκαεπτά χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.  Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ αυτών των δεκαεπτά χωρών, στο πλαίσιο της «Οικονομικής Ζώνης του δρόμου του μεταξιού».

Οι 17+1 χώρες συμφώνησαν για στενότερη  οικονομική συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, των μεταφορών, των χρηματοοικονομικών, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η Γραμματεία της Σ-ΕΤΕ εδρεύει στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Οι 18 χώρες που περιλαμβάνονται στην συνεργασία είναι οι: Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας . 

Στη συνεργασία 17+1 περιλαμβάνεται πλέον και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με κεντρικό στόχο τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τους 3 γενικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση: 

  • τoν αναπροσανατολισμό των ροών κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις, 
  • τη διαχείριση των οικονομικών κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τα κοινωνικά ζητήματα 
  • την ενίσχυση της διαφάνειας. 

Ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε πως «με την συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής τράπεζας στην Σινο-Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση διευρύνεται η διεθνή της εμβέλεια και επιβραβεύεται η συνολική προσπάθεια που καταβάλλει για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας». Επισήμανε ότι «η πραγματική "γέννηση" της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσα στην πανδημία, και η μετεξέλιξή της, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν πραγματικά αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας είναι μια ακόμη επιλογή που αποτυπώνει την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα μέσα από ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης στη θέση που της αρμόζει».

Η πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε πως «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων και ισχυρών οικονομιών. Η Hellenic Development Bank ανακτά τη δυναμική και την πραγματική της θέση στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σκηνικό. Στο εξής η HDB θα πρωταγωνιστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα χρηματοδοτικά σχήματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Αποκτήσαμε την τεχνογνωσία και την ικανότητα επεξεργασίας των νέων οικονομικών δεδομένων ώστε -σε σταθερή βάση- να δημιουργούμε προγράμματα που θα καταστήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη πιο ελκυστικές για επενδυτικό και τραπεζικό δανεισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza Peiraios, Vlachopoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θ. Βλαχόπουλος: Στα 2,5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στον τουρισμό

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και έργα που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, όπως οι υποδομές αλλά και έργα ενεργειακής αυτάρκειας.
businessdaily-Papakyrillou-Ismini-CEO-HDB
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα η νέα CEO Ισμ. Παπακυρίλλου

Η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, τόνισε ότι «ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών είναι κομβικής σημασίας, καθώς στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνά δάνεια 2,7 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΒΕΠ και ΕΑΤ συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, στους στόχους του οποίου εμπεριέχεται και η διερεύνηση των αναγκών και των χρηματοδοτικών κενών των επιχειρήσεων, με έμφαση σε αυτές που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό κλάδο.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB για τους εξαγωγείς Β. Ελλάδος

Οι επιχειρηματίες θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και θα υπάρξει διασύνδεση με διεθνή οικοσυστήματα για περισσότερη εξωστρέφεια και άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.