ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα, στο «στόχαστρο» η Γαλλία

Ικανή να αποπληρώσει το χρέος της η Ελλάδα, αν και υπάρχουν ορισμένες ανισορροπίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την Κομισιόν. Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος Γαλλία και έξι ακόμη χώρες.

Θετική αλλά και με σημαντικές επισημάνσεις είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου- για την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα η Κομισιόν ξεκινά διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για επτά χώρες. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα παραμένει ικανή να αποπληρώσει το χρέος της, με εκτίμηση ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, ενώ την ίδια ώρα ανάλογη είναι η εκτίμηση και για το έλλειμμα. 

Στους αστερίσκους ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία αν και έχει βελτιωθεί η εικόνα τους συνεχίζουν να παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ευπάθειες έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν ανησυχητικές».

Στην έκθεση της Επιτροπής σημειώνεται ότι αξιολόγησε την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών για τα 12 κράτη μέλη που επιλέχθηκαν για εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις στην έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης του 2024. Συνολικά, μετά το μεγάλο σοκ του 2022, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έτειναν να μειωθούν στα περισσότερα κράτη μέλη.

  • Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν αντιμετωπίζουν πλέον ανισορροπίες, καθώς οι ευπάθειες έχουν συνολικά μειωθεί. Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα εξεταστούν στο πλαίσιο των μεταρρυθμισμένων δημοσιονομικών κανόνων.
  • Η Ελλάδα και η Ιταλία διαπιστώνεται ότι εμφανίζουν πλέον ανισορροπίες, αφού μέχρι πέρυσι είχαν υπερβολικές ανισορροπίες, καθώς οι ευπάθειες έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα εξεταστούν βάσει των μεταρρυθμισμένων δημοσιονομικών κανόνων.
  • Η Σλοβακία διαπιστώνεται τώρα ότι παρουσιάζει ανισορροπίες. Τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα του κόστους, το εξωτερικό ισοζύγιο, την αγορά κατοικίας και το χρέος των νοικοκυριών έχουν παραμείνει και δεν έχει αναληφθεί δράση πολιτικής.
  • Η Ρουμανία διαπιστώνεται τώρα ότι παρουσιάζει υπερβολικές ανισορροπίες, αφού παρουσίαζε ανισορροπίες μέχρι πέρυσι, καθώς τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με το εξωτερικό ισοζύγιο, που συνδέονται κυρίως με τα μεγάλα και αυξανόμενα κρατικά ελλείμματα, παραμένουν, ενώ οι σημαντικές πιέσεις στις τιμές και το κόστος έχουν αυξηθεί και η δράση πολιτικής είναι αδύναμη.
  • Η Γερμανία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανισορροπίες.

Παράλληλα ξεκινά η διαδικασία «παρακολούθησης» λόγω υπερβολικού ελλείμματος για επτά κράτη – μέλη. Πρόκειται για Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την Κομισιόν, συνολικά δέκα κράτη-μέλη υπερέβησαν πέρυσι το όριο του 3% του ΑΕΠ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Τσεχία, ενώ το 2024 αναμένεται υπέρβαση του ορίου από τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το 2023 η Ιταλία κατέγραψε έλλειμα 7,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία (5,5%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%).

Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα Κομισιόν με τη Γερμανία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Επιτροπή παρουσίασε νέους κανόνες επιτήρησης των οικονομιών, με ένα χαλαρό πλαίσιο διμερών συμφωνιών 4ετούς διάρκειας. «Αναγκαίοι αυστηροί κανόνες για το χρέος», τονίζει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζουν πάλι την Ευρώπη οι προτάσεις της Γερμανίας για μείωση χρέους

Σε αντίθεση με την πρόταση της Κομισιόν για «χαλαρή» μείωση του χρέους σε μια περίοδο επτά ετών, το Βερολίνο προτείνει ελάχιστη μείωση 1% του ΑΕΠ τον χρόνο. Φόβους για υπερβολική λιτότητα εκφράζουν οικονομολόγοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Κρίνεται από τον ρυθμό ανάπτυξης η βιωσιμότητα του χρέους

Στο δυσμενές σενάριο της Κομισιόν, στο οποίο αναμένεται «χαμηλή πτήση» για την ελληνική οικονομία, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να φθάσουν στο 20% του ΑΕΠ, καθιστώντας μη βιώσιμο το χρέος.