ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Άδειο πορτοφόλι και κέρματα
Άτομο με άδειο πορτοφόλι και λίγα κέρματα, σύμβολο οικονομικής δυσπραγίας.

Στο 26% το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Μπροστά από την Ελλάδα βρίσκονται Ρουμανία, Βουλγαρία και Ισπανία.

Χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα καθώς ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη χώρα ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού έναντι των δυο στους δέκα που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21% του πληθυσμού) διέτρεχαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Ο αριθμός των ανθρώπων αυτών μειώθηκε ελαφρά το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2023. Οι υψηλότερες τιμές αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (αμφότερες από 16%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λογαριασμός ρεύματος επιδοτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλές τιμές ρεύματος και μικρή μείωση στο φυσικό αέριο στην ΕΕ το 2025

Η μέση τιμή ρεύματος στα νοικοκυριά της ΕΕ ανήλθε σε 28,72 ευρώ/100 kWh το α΄ εξάμηνο 2025, παραμένοντας υψηλή. Το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 8,1%, επιστρέφοντας στα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο TikTok: Αυξήσεις στους μισθούς από σήμερα λόγω φοροελαφρύνσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε ανάρτησή του ότι οι μειώσεις φόρων φέρνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι οι ελαφρύνσεις αφορούν οικογένειες, νέους και μεσαία τάξη. «Το είπαμε και το κάνουμε!».
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και το υψηλότερο κόστος διαβίωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες εργαζόμενοι λαμβάνουν από τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ, ενώ το κόστος διαβίωσης αυξάνεται και οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ένωσης.