Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών για τη στασιμότητα στο κρίσιμο ζήτημα της εποπτικής στάθμισης του κινδύνου των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», και οι οποίες θα φέρουν την κρατική εγγύηση.
Παρά τις σχετικές προσδοκίες και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν έχει απαντήσει θετικά στο αίτημα να γίνουν αποδεκτοί ως μηδενικού κινδύνου οι τίτλοι που θα έχουν την κρατική εγγύηση, ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις.
Σημειώνεται ότι το Business Daily είχε αναδείξει το ζήτημα τον περασμένο Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος υφυπουργός για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός, στον οποίο χρεώνονται προβληματικοί χειρισμοί και αστοχίες που αποξένωσαν την ΕΚΤ, μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι κάθε τράπεζα θα παρουσιάσει τις τιτλοποιήσεις της στον επόπτη, ο οποίος θα κρίνει αν απαιτούνται ή όχι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, κάτι που στην πράξη εποπτικά ακυρώνει τις κρατικές εγγυήσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η εξίσωση είναι ακόμα πιο σύνθετη, καθώς με εξαίρεση την Eurobank η οποία χρησιμοποιεί την advanced internal ratings based (IRB) μεθοδολογία για τον υπολογισμό τον κεφαλαιακών αναγκών και η οποία επιτρέπει μια εξατομικευμένη αξιολόγηση από τον επόπτη, οι άλλες συστημικές -Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα- χρησιμοποιούν την standardized μεθοδολογία η οποία δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών: είτε ο επόπτης θα δεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις και το RWA θα είναι μηδέν είτε δεν θα το δεχθεί και το RWA θα είναι 100%.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του σχεδιασμού των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων αξιοποιώντας το σχέδιο Ηρακλής καθώς θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών και των εποπτικών αρχών, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξευρεθούν λύσεις που θα είναι και εποπτικά αποδεκτές και θα επιτρέψουν τις τράπεζες να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους χωρίς να υπάρξει κεφαλαιακή επίπτωση. Αυτόματη λύση του προβλήματος θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβεί το φθινόπωρο χωρίς αυτό ωστόσο να είναι καθόλου βέβαιο.
Η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες, τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για την επίτευξη των στόχων μείωσης, τους περιορισμούς της αγοράς και από την μέχρι τώρα προσέγγιση και κινήσεις της φαίνεται ότι υπάρχει όλη η διάθεση για την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων. Ωστόσο η κατανόηση αυτή δεν είναι ομόφωνη καθώς υπάρχουν ισχυρές φωνές που ζητούν την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων.