ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Ενεργειακή παρέμβαση από Ουάσιγκτον: Στήριξη σε δύο μεγάλα έργα

Η αμερικανική κυβέρνηση εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την υποστήριξη του Κάθετου Διαδρόμου για τη μεταφορά φυσικού αερίου και για την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Αυξάνεται το βάρος που δίνουν οι ΗΠΑ στην ενεργειακή αγορά της χώρας, με την αμερικανική κυβέρνηση να προχωράει τις τελευταίες ημέρες σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που δίνουν ώθηση σε δύο έργα υποδομής μείζονος σημασίας: στον Κάθετο Διάδρομο και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τη συμμετοχή των διαχειριστών των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μελών στην πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, που θα επιτρέψει τη διαμετακόμιση αερίου από την Ελλάδα, ως «πύλη εισόδου», έως την Κεντρική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία πήραν τον λόγο αν και ο σύντομος χαιρετισμός της Gergana Stoitcheva, energy consultant στον οργανισμό United States Energy Association (JSET/USAID), ίσως έκανε την περισσότερη εντύπωση.

Η κ. Stoitcheva χαρακτήρισε το έργο ως «ένα από τα πιο στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» και στη συνέχεια πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας USAID – Διαχειριστών Συστημάτων Αερίου για να προσδιορίσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του έργου και να εξασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης μέσω της δημιουργίας ενός ενοποιημένου και ισχυρού μοντέλου αγοράς για ολόκληρο τον διάδρομο.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο Business Daily ότι «είναι η πρώτη φορά που ακούμε τόσο καθαρά την δέσμευση των Αμερικανών να υποστηρίξουν το έργο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά τους για την περιοχή».

Τονίζεται ότι ο USAID που εκπροσωπεί η κ. Stoitcheva είναι ο οργανισμός για τη διεθνή ανάπτυξη των Η.Π.Α. ο οποίος υπέγραψε τον Νοέμβριο μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κάθετος Διάδρομος φιλοδοξεί να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και αντίστροφα, μέσα από Ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες των νέων και υπό ανάπτυξη FSRUs. Η δυναμική αυτή δύναται να επεκταθεί περαιτέρω με τη χρήση των εν λόγω υποδομών για τη μεταφορά ανανεώσιμων αέριων και υδρογόνου.

Όσον αφορά το ελληνικό τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου, έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στις 2 Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε την έναρξη της δεσμευτικής φάσης του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (ΕΣΜΦΑ), η οποία ενδέχεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 570 εκατομμύρια ευρώ.

Great Sea Interconnector

Μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τρίτη, ήρθε μια ακόμα χείρα βοηθείας από την Ουάσιγκτον. Ανακοινώθηκε ότι ο αμερικανικός κρατικός χρηματοδοτικός οργανισμός DFC εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στην διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για έργο που θα συνδέει τις τρεις χώρες με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο και θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο στην Κύπρο φαίνεται να αμφισβητείται η βιωσιμότητά του.

Με την πιθανή έλευση του νέου επενδυτή ειδικοί εκτιμούν ότι προσδίδεται μια αξιοπιστία στη διασύνδεση σε αυτούς που την αμφισβητούν και ότι θα καμφθούν σε μεγάλο βαθμό οι αντιρρήσεις τους.  

«Το γεγονός ότι το DFC, στην πραγματικότητα δηλαδή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δίνει μια ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο για το έργο», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης μιλώντας σε συνέδριο προχθές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DESFA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι στόχοι του East Med Gas Forum για το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου

«Έχουμε αυξήσει τα φυσικά μας αποθέματα. Ο στόχος τώρα είναι να αναπτύξουμε το φυσικό αέριο. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασίες», τόνισε ο Οσάμα Μομπάρεζ, γενικός γραμματέας του East Med Gas Forum.
FSRU_Alexandroupolis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εμπορική λειτουργία στο τέλος Απριλίου το FSRU της Αλεξανδρούπολης

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου λαμβάνει η Αλεξανδρούπολη. Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG θα τροφοδοτεί την ευρύτερη περιοχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αμερικανικό LNG κυρίαρχο στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου

Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κυριαρχεί στην εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020. Αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατά 420% σε σύγκριση με το 2019.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στην Ευρώπη πηγαίνει η Ελλάδα: Αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ενισχύεται η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενώ το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Πώς κατάφερε να απεξαρτηθεί η Πορτογαλία.