ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Σε τροχιά εκτόξευσης οι μικροδορυφόροι της Ελλάδας, επένδυση 200 εκατ.

Το πρώτο έργο, αξίας 60 εκατ. ευρώ θα συμβασιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα έργα. Πώς θα αξιοποιηθεί το δίκτυο των μικροδορυφόρων.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκτόξευση των ελληνικών μικροδορυφόρων, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έτρεξε τους διαγωνισμούς με… «ταχύτητες φωτός» και ήδη ο πρώτος ανάδοχος στο στρατηγικό σχέδιο των 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να υπογράψει. Σειρά παίρνουν τα επόμενα έργα του πλάνου που αναμένεται να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

«Το 2026 θα είναι οι μικροδορυφόροι στον αέρα», ανέφερε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης, σημειώνοντας ότι «όλα έχουν τρέξει πιο γρήγορα από κάθε άλλο διαγωνισμό» και επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε. Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε πως «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατακύρωσης και συμβασιοποίησης. Αυτή την εβδομάδα θα συμβασιοποιηθεί το πρώτο έργο και μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουμε κλείσει και τα υπόλοιπα έργα».

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει στοιχηματίσει πολλά στο να αποκτήσει παρουσία η Ελλάδα στο Διάστημα, με τον υπουργό Δ. Παπαστεργίου να έχει δηλώσει πως «με το σύστημα των μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι τη χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για την παράνομη χρήση παραλιών. Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση συγχρόνως».

Ο κ. Παπαστεργίου είχε σημειώσει και στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως «με έχουν συναρπάσει όλες αυτές οι ευκαιρίες που μας δίνονται στους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Εκεί πέρα βλέπουμε το μέλλον, εκεί που άλλα πράγματα στις δυο διαστάσεις στη γη κολλάνε, βλέπεις πως σου δίνεται η ευκαιρία από ψηλά να δεις πιο ξεκάθαρα το τι γίνεται. Όταν έχει πλημμύρες, φωτιές, διάφορα πολεοδομικά ζητήματα η λύση έρχεται από ψηλά. Με το σύστημα μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι την χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για τις παραλίες σχετικά με την παράνομη χρήση παραλιών. Τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση για έναν μηχανικό να εξερευνήσει κομμάτια που δεν είχε στο μυαλό του».

Το Διαστημικό Πρόγραμμα της χώρας σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος μετά τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και στοχεύουν στην ενίσχυση της «ομπρέλας προστασίας» που δημιουργείται για την προστασία των πολιτών και της εθνικής περιουσίας. Το έργο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει την εκτόξευση 13 μικροδορυφόρων.

Μέσω των οπτικών επίγειων σταθμών στην Ελλάδα, οι μικροδορυφόροι θα επικοινωνούν με τους δορυφόρους. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι μικροδορυφόροι είναι το γεγονός ότι βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψη που κυμαίνονται μεταξύ 400 έως και 1.000 χιλιομέτρων, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στοχευμένες αποστολές όπως η συλλογή δεδομένων.

Για να τρέξει πιο γρήγορα το πρόγραμμα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε αποστείλει ερωτηματολόγιο στους δημόσιους φορείς ώστε να ενημερωθεί σχετικά με τα δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιούν και ποιο είναι το κόστος τους. Να σημειώσουμε πως οι δορυφορικές εικόνες πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στις νέες πλατφόρμες που έχουν προστεθεί στην καθημερινότητα των πολιτών όπως το MyCoast.

Η ενίσχυση 60 εκατ. της άμυνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων για την παρατήρηση της γης, κατέληξε στη βρετανική Open Cosmos. Το σμήνος δορυφόρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε πολλαπλούς φορείς του Δημοσίου, όπως τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοχεύει στην αφομοίωση την τεχνογνωσίας και από την εγχώρια αγορά, ώστε να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει ένα σμήνος δορυφόρων.

Οι μικροδορυφόροι θα προσφέρουν δεδομένα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μέσω της ανάπτυξης Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων. Θα δίνουν τρομερές δυνατότητες στην παρακολούθηση και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς θα παρέχουν δεδομένα όλο το 24ωρο. Παράλληλα θα παρέχουν και δεδομένα στις αρμόδιες αρχές, για την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων ή και πολλαπλών κρίσεων, κάτι που θα βελτιώσει δραστικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Open Cosmos που ανέλαβε το έργο, ιδρύθηκε το 2015, έγινε κερδοφόρα το 2020 και έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία στοχεύει στην επιτάχυνση της διεθνούς ανάπτυξής της, έχοντας συγκεντρώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο 50 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση τύπου Series B.

Όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία, η Open Cosmos σχεδιάζει, κατασκευάζει, εκτοξεύει και λειτουργεί προηγμένους δορυφόρους, ενώ παράλληλα παρέχει πρόσβαση σε κοινόχρηστα δεδομένα και προσφέρει δεδομένα που βασίζονται σε AI.

Τα έργα μικροδορυφόρων που παίρνουν σειρά

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, σειρά μετά το έργο «AXIS 2 CONSTELLATION OF SATELLITES», σειρά παίρνουν ο διαγωνισμός που αφορά τη συλλογή θερμικών δεδομένων. Το έργο «AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT» με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, προβλέπει την συλλογή θερμικών δεδομένων στην ελληνική επικράτεια, όσο και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης.

 Οι θερμικοί μικροδορυφόροι εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης, για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης και παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές.

Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και το έργο αξίας 33 εκατ. ευρώ, «AXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT», το οποίο αφορά ραντάρ μικροδορυφόρων. Ειδκότερα, το έργο θα έχει ως αντικείμενο την συλλογή δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) Μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης.

Οι συγκεκριμένοι μικροδορυφόροι θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης στην ελληνική επικράτεια νύχτα και μέρα, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψουν την ακριβή παρακολούθηση και καταγραφή πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη εκκρεμεί επίσης να κλείσουν και οι προσφορές για τον τέταρτο διαγωνισμό που αφορά το έργο «AXIS 3 GOVERNMENTAL HUB» προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός Κυβερνητικού Κόμβου για την επεξεργασία και διανομή δεδομένων από τους ελληνικούς θερμικούς, ραντάρ και οπτικούς μικροδορυφόρους καθώς επίσης και την ανάπτυξη χαρτογραφικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας σε πέντε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες παρατήρησης γης, υδάτων, δασών, καλλιεργειών και εφαρμογές ασφάλειας.

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα παρέχει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ταχεία, ασφαλή και αξιόπιστη πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας σε μια σειρά από εφαρμογές όπως η γεωργία, η μελέτη του περιβάλλοντος και των μεταβολών του, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η παρακολούθηση φυσικών καταστροφών, δασικών εκτάσεων, κοκ. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιούνται συνέργειες και με άλλα έργα που υλοποιεί το υπουργείο όπως η κατασκευή του νέου υπερυπολογιστή «Δαίδαλος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» σε έργα Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης που καθυστερούν

Στα 60 ανέρχονται τα έργα που απομένουν για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξιολόγηση για να αποφασιστεί ποια δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες. Υπολογίζεται ότι το 80% με 85% των έργων θα ολοκληρωθούν.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν τα «ράβε - ξήλωνε» στα έργα για τα δίκτυα οπτικών ινών

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για τις εργασίες των παρόχων, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των έργων και να μειωθεί η όχληση των κατοίκων.