ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Καταιγίδα» deals μετά την πανδημία: 357 συμφωνίες με αξία 23,4 δισ.

Έντονη κινητικότητα μετά το 2021 καταγράφει η Deloitte. Παρά τη μείωση της συνολικής αξίας των συναλλαγών τη διετία 2022 - 2023, αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός τους. Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν.

Την έντονη επιχειρηματική κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά την πανδημία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις της περιόδου 2021 - 2023. Σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή από την Deloitte, σε αυτή την τριετία έγιναν συνολικά 357 επιχειρηματικές συμφωνίες, συνολικής αξίας 23,4 δισ. ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη τετραετία η αξία των συμφωνιών ήταν 18,6 δισ. ευρώ.

Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2021, με συμφωνίες αξίας 9,7 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μεταβίβαση της Εγνατίας Οδού (2,8 δισ. ευρώ). Το 2022 και το 2023 καταγράφηκε μείωση, όπως άλλωστε συνέβη και παγκοσμίως, καθώς, όπως εξηγεί η Delotte, επικράτησαν ανησυχίες για ύφεση και πληθωρισμό, παράλληλα με την κλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, με συνέπεια οι επενδυτές να υιοθετήσουν μια στάση αποστροφής κινδύνου, επιλέγοντας να περιμένουν ευνοϊκότερους όρους για τα megadeals και προτιμώντας μικρότερες συναλλαγές.

Στην Ελλάδα, ενώ η αξία των συναλλαγών μειώθηκε στα 7,3 και στα 6,4 δισ., αντίστοιχα, τη διετία 2022 - 2023, ωστόσο αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των συναλλαγών: 138 το 2022 και 129 το 2023 (στις συναλλαγές του 2023 περιλαμβάνεται και η μεταβίβαση της Αττικής Οδού, ύψους 3,3 δισ. ευρώ).

m&a_2023

 

Όπως παρατηρεί η Delotte, παρά τη συνολική μείωση της αξίας συναλλαγών, αξιοσημείωτες συναλλαγές άσκησαν σημαντικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά, με μεγάλες εταιρείες να επιδιώκουν εξαγορές για τη διεύρυνση των χαρτοφυλακίων τους, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις και οι παραχωρήσεις έχουν ενισχύσει το εγχώριο περιβάλλον συγχωνεύσεων και εξαγορών. Επιπλέον, η επικρατούσα τάση ενοποίησης παραμένει εμφανής σε διάφορους τομείς.

Τρεις κλάδοι με έντονη κινητικότητα

Αναφερόμενη στους κλάδους όπου καταγράφηκε έντονη κινητικότητα, η Deloitte σημειώνει τρεις:

  1. Καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Συνολική Αξία: 67,4 εκατ. με 14 συναλλαγές όπου γνωστοποιήθηκε η αξία τους. Δέκα συμφωνίες στον τομέα της φιλοξενίας, καθώς ο ελληνικός τουρισμός προσελκύει θεσμικούς επενδυτές που αναγνωρίζουν τη δυναμική και τις ευκαιρίες του κλάδου. Η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ ξεχωρίζει ως μια εμβληματική συμφωνία που θα αναμορφώσει τον κλάδο του λιανεμπορίου.
  2. Ενέργεια, Πρώτες ύλες & Βιομηχανία. Συνολική αξία: 4,206 δισ. με 12 συναλλαγές που έγινε γνωστή η αξία τους, περιλαμβανομένης της μεταβίβασης της Αττικής Οδού. Εκτός από τις εγχώριες συμφωνίες, 11 συναλλαγές συνδέονται με εξαγορές εκτός Ελλάδας, εστιάζοντας κυρίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι βιώνουν μετασχηματιστικές αλλαγές, αποκτώντας επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, προκειμένου να διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
  3. Τεχνολογία, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνίες. Συνολική Αξία: 258 εκατ. (20 συμφωνίες με γνωστή αξία). Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί αποφασιστικά ως τεχνολογικός κόμβος, προσελκύοντας επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στον εγχώριο τεχνολογικό τομέα. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος.

Η κλαδική κατανομή των επιχειρηματικών συμφωνιών

dealsPerIndustry

Τα deals σε ξένες αγορές

Οι ελληνικές εταιρείες, σημειώνει η Deloitte, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη εξωστρέφεια μέσω σημαντικών εξαγορών στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά. Ειδικότερα, οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα έχουν διευρύνει το χαρτοφυλάκιό τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αποκτώντας εγκαταστάσεις σε γειτονικές περιοχές, όπως τα Βαλκάνια και η Κύπρος. Τις τρεις σημαντικότερες συμφωνίες σε αγορές του εξωτερικού πραγματοποίησαν η ΔΕΗ, η Mytilineos και η Eurobank.

deals_foreign

Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν

Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η Deloitte σημειώνει ότι

  • Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και επωφελούνται από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και τους ισχυρούς ισολογισμούς. Αυτό έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές, τονώνοντας τη χρηματιστηριακή αγορά και δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
  • Η Ελλάδα, γνωστή για το καθεστώς της ως ναυτιλιακός κόμβος, αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες προκλήσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία της, που χαρακτηρίστηκε από διαταραχές στην πρόσληψη ναυτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID 19 και ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που απορρέουν από γεωπολιτικά γεγονότα. Παρά τα εμπόδια αυτά, οι διακεκριμένοι πλοιοκτήτες της χώρας εξακολουθούν να επιβλέπουν έναν εκτεταμένο εμπορικό στόλο.
  • Στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει επιδέξια τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και προσαρμοζόμενη στις εξελισσόμενες τουριστικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, το 2023, η Ελλάδα πέτυχε αξιέπαινες επιδόσεις στον τουρισμό, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να πλοηγηθεί στο μεταβαλλόμενο τοπίο και να διατηρήσει μια ισχυρή θέση σε δύο σημαντικούς τομείς που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ.
  • Ο τομέας της ενέργειας παραμένει ζωτικής σημασίας. Το 2023, η απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων έχει αναδειχθεί ως επείγουσα προτεραιότητα, γεγονός που επισημάνθηκε από τη δημοσίευση του νέο Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θέτει φιλόδοξους στόχους.
  • Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε άνοδο, χάρη στην αυξημένη οικονομική στήριξη από ενωσιακούς και εθνικούς πόρους, σε συνδυασμό με την ισχυρή συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, ο τομέας των ακινήτων βλέπει ελπιδοφόρες προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικά βιώσιμων αναπτύξεων και πολλών έργων υποδομής που προγραμματίζονται πανελλαδικά. Αυτή η διπλή δυναμική σηματοδοτεί μια περίοδο ανάπτυξης και ευκαιριών τόσο στον τομέα των κατασκευών όσο και στον τομέα των ακινήτων, που χαρακτηρίζεται από αυξημένες επενδύσεις και δέσμευση για βιωσιμότητα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν οι αλλαγές Χατζηδάκη στο Υπερταμείο και στις ΔΕΚΟ

Πώς χαλαρώνει η επιτήρηση της διοίκησης του Υπερταμείου από την Ευρώπη. Ευελιξία σε προσλήψεις στελεχών και στις αμοιβές στις ΔΕΚΟ. Ο ρόλος του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και οι πωλήσεις ακινήτων σε πακέτα.
xatzidakis_papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα για την κεντρική παρακολούθηση όλων των δημοσίων επενδύσεων

Πλήρης εικόνα στο υπ. Οικονομικών ακόμη και για τις δαπάνες συντήρησης των έργων. Χατζηδάκης: Πολύ ταχύτερη η αύξηση επενδύσεων από την Ευρώπη. Παπαθανάσης: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο ΠΔΕ των τελευταίων 14 ετών.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» στο 2,1% το ΙΟΒΕ την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024

Μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις οδήγησαν στην αναθεώρηση της πρόβλεψης. Βέττας: Χρειάζεται αύξηση επενδύσεων με ρυθμό γύρω στο 10%, θα ήταν καταστροφική μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι 58% στις τιμές των κατοικιών με κρεσέντο επενδύσεων από ξένους

Η αγορά κατοικιών επούλωσε τις πληγές της κρίσης και απέχει μόλις 7% από τις υψηλές τιμές του 2007. Πλησίασαν τα 3 δισ. οι ξένες επενδύσεις από την αρχή του 2022 έως το γ' τρίμηνο 2023. Πιθανή μια διόρθωση, τονίζει η ΤτΕ.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο ψηλά ο πήχης για επενδύσεις το '24, υστέρηση στο Ταμείο Ανάκαμψης το '23

Ανεβαίνει ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση επενδύσεων το 2024 πάνω από το 15%. Εκλογική εμπλοκή το 2023 στα επιδοτούμενα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, υστέρηση στην απορρόφηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 14 ετών στις επενδύσεις το 2024, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο μικρότερο σημείο από το 2010 θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο η διαφορά στις επενδύσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επιδοτήσεις 1,8% του ΑΕΠ και δάνεια 1,5% φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο έτος.