ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
Ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Φάμελλος: Η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας μας καλεί σε επαγρύπνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας δεν είναι απλή επέτειος, αλλά υπενθύμιση της ανάγκης για ισχυρούς θεσμούς και κοινωνική δικαιοσύνη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, εστιάζει στη σημασία που έχει η μέρα αυτή για την κοινωνία και τους θεσμούς. Σε δήλωσή του, σημειώνει πως «Η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας δεν είναι μια επετειακή ημέρα. Είναι μία ημέρα που μας καλεί να αναλογιστούμε τις αξίες της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης: Την ισοτιμία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη». Ουσιαστικά, υπενθυμίζει ότι οι βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας είναι η προστασία της κοινωνικής ισότητας και η διασφάλιση της δικαιοσύνης.

Ο κ. Φάμελλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας, ως χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της ευθύνης που φέρει στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι. Αναφέρεται σε προκλήσεις που, όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει η δημοκρατική λειτουργία υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταπατήσει θεμελιώδεις δημοκρατικούς θεσμούς. Από τις υποκλοπές και τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, μέχρι το μπάζωμα της αλήθειας του εγκλήματος των Τεμπών και την απουσία λογοδοσίας, βλέπουμε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το Κράτος Δικαίου ως εμπόδιο και όχι ως κατάκτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει στην κυβέρνηση την ευθύνη για τη διατάραξη της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ενώ αναδεικνύει το Κράτος Δικαίου ως θεμέλιο της δημοκρατίας. Όπως επισημαίνει, «Το Κράτος Δικαίου είναι η φωνή και το οξυγόνο κάθε πολίτη, το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία».

Ολοκληρώνοντας τη δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Φάμελλος καλεί σε επαγρύπνηση και διεκδίκηση ενίσχυσης της δημοκρατίας. Υποστηρίζει ότι η πραγματική προάσπιση της δημοκρατίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενίσχυση της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και με ισχυροποίηση των θεσμών. 

Όπως δηλώνει, «Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Μητσοτάκη και τη δεξιά του αυταρχισμού και των μεγάλων συμφερόντων αλλά με περισσότερη διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη και ισχυρούς θεσμούς, αξίες που μπορεί να φέρει στη χώρα μια προοδευτική κυβέρνηση».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μία συγκυρία όπου τα ζητήματα πολιτικής λογοδοσίας, διαφάνειας και δημοκρατικών θεσμών βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και για συνεχή προάσπιση των αξιών που θεμελιώνουν το ελληνικό δημοκρατικό πολίτευμα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο in.gr: «Η δεύτερη κάλπη φέρνει την ανατροπή»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και καθήκον της κυβέρνησης είναι να μη δίνει ασυλία σε κανέναν, δεσμευόμενος για ελεύθερη και αμερόληπτη δικαιοσύνη. Επίσης, το νέο κόμμα στηρίζεται σε μέλη και εθελοντές.
Γιώργος Φλωρίδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης: Ο Τσίπρας θα έπρεπε να αποφεύγει κάθε αναφορά στη Δικαιοσύνη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απάντησε στον Αλ. Τσίπρα για την κριτική του στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δεν χειραγωγεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης και καλώντας σε υπενθύμιση των πεπραγμένων της.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Απόν το κράτος, διακοπές η κυβέρνηση»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, λέγοντας ότι το κράτος είναι απόν και η κυβέρνηση αδιάφορη, ενώ αδικοχαμένες ζωές χάνονται χωρίς ευθύνη ή παραιτήσεις αρμοδίων.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ελπίζω σε συναίνεση για γλώσσα και σημαία στη Βουλή

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, για μη λογική στάση στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές, όπως η ευθύνη υπουργών και η επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τονίζοντας τη σημασία τους για τους θεσμούς.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Ξανθόπουλος: Λάθος η συναίνεση με κυβέρνηση που αγνοεί θεσμούς

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως η επόμενη αναθεωρητική Βουλή πρέπει να απαιτεί υπερπλειοψηφία, επικρίνοντας την πρόταση της ΝΔ ως φλύαρη και αναποτελεσματική και κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία προς τους θεσμούς.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ούγγρος γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε την παραίτησή του

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουγγαρίας, που είχε διοριστεί από τον Όρμπαν, καταγγέλλοντας πολιτικές επιθέσεις από τη νέα κυβέρνηση Μαγιάρ. Η θητεία του θα λήξει στις 25 Αυγούστου.