Επεισοδιακά εξελίσσεται φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τους εκπροσώπους των λογιστών - φοροτεχνικών να επισημαίνουν λάθη στα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και να ζητούν παράταση στις προθεσμίες υποβολής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης «σήκωσε το γάντι» και άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τις αντιδράσεις τους βρίσκεται το γεγονός ότι από φέτος προβλέπεται αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων δηλώσεων και θα χάσουν πελάτες και έσοδα οι λογιστές.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο έχει αποφασίσει ήδη, εξαιτίας της καθυστερημένης εκκίνησης λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής (λειτούργησε στις 25 Απριλίου για τα νομικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα), να παραταθεί ως τις 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 28 Ιουνίου για τα νομικά πρόσωπα. Οι λογιστές υποστηρίζουν ότι, για πολλούς λόγους, «οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών είναι εκτός πραγματικότητας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι πολλά. Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, ενώ οι φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης, οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών, όπως τονίζει η ΠΟΦΕΕ.
Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει (Ν.4172/2013), σημειώνεται στην ανακοίνωση και, ακολούθως, καταγράφονται προβλήματα που έχουν εντοπισθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη επιλυθεί:
- 26/4/2024: Δεν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (Επιλύθηκε 27/4).
- 26/4/2024: Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).
- 26/4/2024: Δεν είχε ανεβεί το επίδομα παιδιού (Επιλύθηκε 1/5).
- 26/4/2024: Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
- 26/4/2024: Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).
- 26/4/2024: Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ για όλες τις τράπεζες).
- 29/4/2024: Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).
- 29/4/2024: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).
- 29/4/2024: Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
- 8/5/2024: Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
- 8/5/2024: Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).
- 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
- 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
- 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε από εμάς αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).
- 11/5/2024: Πρόβλημα Κωδικός 047 – 048 (σχετική με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη μία φορά να λαμβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).
- 11/5/2024: Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
- 13/5/2024: Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
Επίσης, η ΠΟΦΕΕ σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ), δεδομένου ότι φέτος είναι υποχρεωτική η καταγραφή του IBAN ακόμη και από φορολογούμενους που δεν λαμβάνουν επιστροφή φόρου.
Αιχμές Χατζηδάκη κατά λογιστών
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε αιχμές κατά των λογιστών (μιλώντας στον ΣΚΑΪ), αποδίδοντας την ανακοίνωση στο γεγονός ότι φέτος οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα στερήσουν πελατεία από τα λογιστικά γραφεία. Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα για παράταση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης,
- «Το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ποια είναι η διαφορά; Η υπογραφή. Δηλαδή πέρσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου. Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές. Να είμαστε τελείως καθαροί.
- Υπήρξε αυτή η ανακοίνωση. Ζήτησα από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα. Να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης. Ως υπουργός Οικονομικών θέλω να σημειώσω ότι πάντως σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως φέτος γίνεται ένα βήμα μπροστά λόγω της λογικής, την οποία μόλις σας εξήγησα.
- Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί (...). Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να δείχνουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Και ο νοών νοείτω».
ΑΑΔΕ: Συντεχνιακές σκοπιμότητες
Στην ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η ΑΑΔΕ κάνει λόγο για «εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων». Όπως αναφέρει,
«Ως προς την προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ακολουθήθηκε και φέτος η διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο και η οποία είναι γνωστή στους λογιστές-φοροτεχνικούς.
Ειδικότερα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από τους υπόχρεους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, εργοδότες κλπ), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται.
Αντίστοιχα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν - συμπληρώσουν άμεσα τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος.
Τα παραπάνω είναι γνωστά στους λογιστές φοροτεχνικούς και ζητήματα που τυχόν ανέκυπταν στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους λογιστές φοροτεχνικούς, χωρίς αντίστοιχες δημόσιες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να προξενεί απορία η σκοπιμότητα της εν λόγω ανακοίνωσης.
Περαιτέρω, για πρώτη φορά φέτος, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες με εισοδήματα κατά κύριο λόγο από μισθούς ή συντάξεις, να δουν τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί γι’ αυτούς στην ΑΑΔΕ, καθώς και τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτά. Όπως από την πρώτη στιγμή έχει ειπωθεί, εάν οι πολίτες αυτοί ελέγξουν ότι τα στοιχεία είναι σωστά ή πλήρη, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ στις 2/7/2024. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης χωρίς κυρώσεις μέχρι τις 26/7/2024.
Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, για πρώτη φορά φέτος, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιήσει φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις ή εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία των 1,3 εκατομμυρίων πολιτών για τυχόν μεταβολές στα δεδομένα τους από τους φορείς, ώστε να τα ελέγξουν εκ νέου και να προβούν σε τροποποιητική δήλωση, εφόσον απαιτείται.
Συνεπώς, όλη η διαδικασία, που ακολουθείται φέτος, όχι μόνο δε διαφέρει από αυτή των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι και ακόμα απλούστερη για τους φορολογουμένους.
Επιπλέον, όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί εγκαίρως και ήταν σε πλήρη γνώση των λογιστών - φοροτεχνικών από την πρώτη στιγμή.
Καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων, και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων».