Τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω της έντονης πίεσης που ασκείται στις χονδρικές τιμές και της ραγδαίας αύξησης της ισχύος των ΑΠΕ μέσα από νέα projects, περιέγραψε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Investment & Corporate Banking της Τράπεζας Πειραιώς στο Delphi Forum.
Συμμετέχοντας στη συζήτηση "Leading in the new reality in Banking", o κ. Τζούρος τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας και έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα έργα ύψους τουλάχιστον 12 δισ.ευρώ που σχεδιάζονται και τα οποία μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 20 δισ.ευρώ συνολικά, αν λάβουμε υπόψη και έργα σε μπαταρίες και υπεράκτια αιολικά που σχεδιάζονται μέχρι το 2030.
Όπως είπε ο κ. Τζούρος, «στη χώρα μας ήδη λειτουργούν ΑΠΕ δυναμικότητας 12,5GW, με την παραγωγή από ΑΠΕ να φτάνει στο 55% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Μόνο την τελευταία τετραετία, υλοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 9 δισ.ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και πρόσθεσαν ισχύ 7 GW.
Οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στον κλάδο, ως προς τη μορφή που έχουν, ακολουθούν τις εξελίξεις της αγοράς, με τα corporate PPAs να κυριαρχούν την τελευταία διετία ενώ σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης που προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια σε μακροχρόνια βάση. Ήδη, από τις 4 δισ.ευρώ συμβάσεις ΤΑΑ που έχουν υλοποιηθεί, περί το 1 δισ.ευρώ έχει κατευθυνθεί σε έργα ΑΠΕ, πολλά εκ των οποίων δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν χωρίς τους πόρους αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Eφόσον υλοποιηθούν τα έργα ισχύος 15GW που ήδη έχουν προσφορά σύνδεσης, τότε οι ΑΠΕ θα φτάσουν στα 27GW , ύψος που θα υπερβαίνει τους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ που θέτει στόχο το 2030 τα 23,5GW και το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο κ. Τζούρος και επισήμανε τις δυσκολίες στη διαχείριση και την αποθήκευση που σήμερα αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ.
Υπάρχει τεράστια ανάγκη για νέες διασυνδέσεις στη χώρα μας, κυρίως προς την Ιταλία και τη Βουλγαρία για εξαγωγές προς τη Βόρεια Ευρώπη ενώ κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών ώστε να αμβλυνθούν οι αιχμές της παραγωγής κατά τις μεσημβρινές ώρες και να αποφευχθούν διευρυμένες περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, κάτι που ήδη βλέπουμε σε ξένες αγορές».