Εν αναμονή της αποτίμησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που αναμένεται να «κλειδώσει» εντός Απριλίου, το Υπερταμείο κάνει το πρώτο βήμα για το χτίσιμο του πρώτου επενδυτικού fund υπό την ομπρέλα του. Οι πρώτοι πόροι που θα βάλει στη φαρέτρα του το νέο επενδυτικό κεφάλαιο θα αντιστοιχούν στο 50% της αξίας των δύο εταιρειών ύδρευσης, που αποκόπηκαν από το χαρτοφυλάκιό του κι επέστρεψαν στον άμεσο έλεγχο του δημοσίου.
Με στόχο η νέα θυγατρική του Υπερταμείου να είναι ετοιμοπόλεμη εντός του 2025, αναζητείται σύμβουλος που θα συνδράμει στην προετοιμασία και την «οικοδόμηση» εκ θεμελίων του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Με στόχο το επιτυχές λανσάρισμα του fund, ο σύμβουλος σε πρώτη φάση θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του κανονιστικού και λειτουργικού πλαισίου, ενώ τα απαραίτητα νομοθετικά βήματα αναμένεται να ολοκληρωθούν από την ελληνική κυβέρνηση ως τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ακόμη, ο σύμβουλος θα εισφέρει την τεχνογνωσία του στη διαμόρφωση της αρχικής στρατηγικής, της διακυβέρνησης και της οργανωτικής δομής, καθώς και στον σχεδιασμό του επενδυτικού πλαισίου. Στην επόμενη φάση, θα συμβάλλει στο χτίσιμο της δομής του επενδυτικού κεφαλαίου, με την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου business plan, τη στελέχωση και καθορισμό των βασικών αρχών διαχείρισης ρίσκου.
Ο σύμβουλος θα επιλεγεί μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπερταμείο, προϋπολογισμού 3,95 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών στις 30 Απριλίου. Το πρώτο ορόσημο της σύμβασης θα είναι το τέλος Μαΐου ώστε η πρώτη φάση να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου και το σύνολο του έργου του συμβούλου να παραδοθεί ως το τέλος του 2024.
Ο ρόλος των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Τα πρώτα κεφάλαια που θα επενδυθούν από το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αντιστοιχούν στο μισό της αξίας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Επί του παρόντος, βρίσκεται στην τελική φάση η αποτίμηση των δύο εταιρειών, που διενεργεί η Nomura για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Απριλίου.
Η επιστροφή των δύο εταιρειών στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, οδήγησε στην απώλεια σημαντικών εσόδων για το Υπερταμείο. Ουσιαστικά, οι δύο εισηγμένες ήταν βασικοί πυλώνες των επιδόσεών του. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσειςτου 2022, από τις επτά θυγατρικές του που απέδωσαν έσοδα από μερίσματα, οι δύο ήταν οι εταιρείες ύδρευσης. Επίσης, από τα συνολικά 74,2 εκατ. ευρώ εσόδων που κατέγραψε, αντιστοιχούσαν 14,91 εκατ. στην ΕΥΔΑΠ και 3,96 εκατ. στην ΕΥΑΘ.
Ουσιαστικά, η φόρμουλα που επελέγη θα αντισταθμίσει μέρος της απώλειας, όμως εξετάζονται και άλλα σενάρια για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου, που πλέον έχει ένα κυρίως ισχυρό χαρτί και αυτό είναι το ποσοστό του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις σκέψεις είναι η ενσωμάτωση ενός ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας.
Ο επενδυτικός ρόλος
Στο πλαίσιο της «επιχείρησης» ενεργοποίησης του επενδυτικού του ρόλου το Υπερταμείο τα τελευταία χρόνια μετεξελίσσεται σε επενδυτή, με μικρό ακόμη αποτύπωμα. Όπως προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο για τα έτη 2022-2024, θα επενδύσει 51 εκατ. στην ελληνική αγορά. Οι πρώτες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχώρησε στην εξαγορά του 24,81% των μετοχών της «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», που κατείχε η Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία ΚΑΛΑΣ Α.Ε., με τίμημα 3 εκατ. ευρώ. Μετά την εξαγορά των μετοχών, κατέχει πλέον το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 20% παραμένει σε δήμους. H «Ελληνικές Αλυκές» σημείωσε το 2022 ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας προ και μετά φόρων, ύψους 9,06 εκατ. ευρώ, 1,77 εκατ. ευρώ και 1,18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Την προηγούμενη χρονιά, το Υπερταμείο ανέθεσε κατόπιν διαγωνισμού στην BlackRock τον ρόλο του συμβούλου υλοποίησης στρατηγικού σχεδιασμού για τον μετασχηματισμό του σε εθνικό επενδυτικό ταμείο στα πρότυπα των διεθνών sovereign wealth funds.