ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Οι Τούρκοι μειώνουν τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων πετρελαίου

Το νέο διυλιστήριο Star στη Σμύρνη και άλλες αντίστοιχες επενδύσεις επηρεάζουν δυσμενώς τις εξαγωγές πετρελαιοειδών από την Ελλάδα. Έλλειμμα 389 εκατ. στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο το 2022.

Δυσμενείς αναμένονται οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στην τουρκική αγορά – μία από τις σημαντικότερες των ελληνικών προϊόντων– τα επόμενα χρόνια. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, που αφορά στο 2022, «το διμερές εμπόριο χαρακτηρίζεται διαχρονικά από την κυρίαρχη συμμετοχή (50%-70%) των προϊόντων διύλισης πετρελαίου/καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών και την αυξανόμενη διεύρυνση του μίγματος των τουρκικών εξαγωγών».

Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι «η λειτουργία του διυλιστηρίου Star στη Σμύρνη - επένδυση της αζέρικης κρατικής εταιρείας Socar, καθώς και αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, αναμένεται ότι θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών, τα επόμενα έτη».

Ωστόσο από το 2009, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας – εκτός του 2016. Το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 21,5%. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε βελτίωση και διαμορφώθηκε για την Ελλάδα με έλλειμμα ύψους 389 εκατ. ευρώ – μειώθηκε κατά 11,14% - εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των τουρκικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 47%.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε στα 2,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος «κατανεμήθηκε σχεδόν ισόρροπα μεταξύ των εξαγωγών χωρίς προϊόντα πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου συνολικά (20,36% και 23% αντίστοιχα)».

Οι τουρκικές εξαγωγές στην ελληνική αγορά ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,77%. Όπως επισημαίνεται μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε. η Ελλάδα ήταν ο 11ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας υποχωρώντας κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2021.

Στις τουρκικές εισαγωγές, η Ελλάδα ήταν αντίστοιχα στη 10η θέση όπως και το 2021. «Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές - εξαιρουμένων των προϊόντων πετρελαίου - μπορούν να αποδοθούν στην ανταγωνιστικότητα των τουρκικών προϊόντων λόγω αντικειμενικών παραγόντων (μέγεθος και δομή παραγωγικού ιστού, χαμηλότερο εργατικό και λειτουργικό κόστος), καθώς και στον προστατευτισμό που χαρακτηρίζει την τουρκική οικονομική και εμπορική πολιτική» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που εξήχθησαν  - εκτός πετρελαιοειδών και ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετείχαν κατά 45,6% στη συνολική αξία το 2022 - ήταν: βαμβάκι (12,6% έναντι 19,4% το 2021), μηχανές επεξεργασίας δεδομένων (4%), ελάσματα αργιλίου (3,4%), φάρμακα (3%), πολυμερή προπυλενίου, σωλήνες από χαλκό και χρυσός.

Γενικότερα πάντως στη διάρκεια του 2022, εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές (σε ποσοστά και απόλυτους αριθμούς) χρυσού κατά 168%, εμπιστευτικών προϊόντων (463%), ηλεκτρικής ενέργειας (8391%), προϊόντων χάρτου (115%) και θείου (194%). Μειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές βαμβακιού (-21,25%) και πολυμερών προπυλενίου (14%).

Από την άλλη πλευρά τα σημαντικότερα τουρκικά προϊόντα που εισήχθησαν στην ελληνική αγορά το 2022, είναι: πετρελαιοειδή, πλατέα προϊόντα έλασης σιδήρου χάλυβα, επιβατικά αυτοκίνητα, ψάρια, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη και ψυγεία/καταψύκτες. Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των εισαγωγών προϊόντων έλασης σιδήρου ή χάλυβα, χαρτιού καθαριότητας, ηλεκτρικής ενέργειας, υφαντουργικών ειδών και υποδημάτων. Μείωση παρουσίασαν στη σύνθεση των τουρκικών εξαγωγών προς την Ελλάδα: τα πετρελαιοειδή (-57,1%), γέφυρες, πύργοι και πυλώνες, οχήματα μεταφορών, μηχανές πλυσίματος ρούχων και πλεκτά υφάσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Η κυβέρνηση αυξάνει 20% τις τιμές καυσίμων λόγω πολέμου

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αύξησε κατά 20% τις τιμές καυσίμων στα πρατήρια λόγω ανόδου του πετρελαίου διεθνώς εξαιτίας της Μέσης Ανατολής. Το πετρέλαιο κίνησης φθάνει τις 321,17 ρουπίες και η βενζίνη τις 335,86 ρουπίες.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά ινδικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει για ένα μήνα τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, παρά τις κυρώσεις, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έως τις 3 Απριλίου, προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια αγορά.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Πέμπτη μέρα ελέγχων στην αγορά, πάνω από 700 έλεγχοι σε πρατήρια

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς συνεχίζει για 5η μέρα τους ελέγχους στα καύσιμα, με παρακολούθηση τιμών σε πραγματικό χρόνο μέσω FuelPrices.gr. Από το Σάββατο έγιναν 700+ έλεγχοι και μπήκαν πρόστιμα· εντοπίστηκαν αποκλίσεις σε νησιά.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Ιδιωτικές εταιρείες ξεκίνησαν εισαγωγές καυσίμων από ΗΠΑ

Ιδιωτικές εταιρείες στην Κούβα ξεκίνησαν εισαγωγές καυσίμων, καθώς το νησί βιώνει ενεργειακή κρίση λόγω αμερικανικών κυρώσεων. Ορισμένα φορτία ντίζελ έφτασαν πρόσφατα στο λιμάνι Μαριέλ και μεταφέρθηκαν στην Αβάνα.
Νίκος Παπαγεωργίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παπαγεωργίου: Πίεση στις τιμές καυσίμων λόγω Ορμούζ, ανησυχία για εφοδιασμό

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου μιλά στο BD για την κρίση στη Μέση Ανατολή τις πιέσεις στις τιμές καυσίμων και τον εφοδιασμό. Αποθέματα λίγων ημερών στην αγορά καυσίμων