ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αύξηση μισθού χρήματα

Αυξήσεις 2% στους βασικούς μισθούς ξενοδοχοϋπαλλήλων από σήμερα

Από 1η Ιουνίου 2026 αυξάνονται κατά 2% οι βασικοί μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, παρά τη σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση εργασίας.

Από την 1η Ιουνίου 2026 τίθεται σε ισχύ η αύξηση των βασικών μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 2%, όπως ανακοινώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπεται όρος που είχε συμφωνηθεί από κοινού με τους εργοδότες για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εφάπαξ για τους εργαζομένους του κλάδου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ, η υλοποίηση του ταμείου δεν κατέστη εφικτή και η προθεσμία που είχε οριστεί έληξε την προηγούμενη ημέρα.

Κατά συνέπεια, το ποσοστό του 2% που θα κατευθυνόταν στις εργοδοτικές εισφορές του νέου ταμείου μεταφέρεται στους βασικούς μισθούς, οι οποίοι διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

Α΄ Κατηγορία: 1.050,00 ευρώ

Β΄ Κατηγορία: 1.030,00 ευρώ

Γ΄ Κατηγορία: 1.009,00 ευρώ

Δ΄ Κατηγορία: 989,40 ευρώ

Η ΠΟΕΕΤ υπογραμμίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία του επαγγελματικού ταμείου στο άμεσο μέλλον, θεωρώντας το κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλειας των εργαζομένων στον τουρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κορκίδης στο βήμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Τα Ποσειδώνια ενισχύουν το εμπόριο, τη μεταποίηση και την απασχόληση

Τα Ποσειδώνια 2026 αναδεικνύουν τη ναυτιλιακή υπεροχή της Ελλάδας, μετατρέποντας Αθήνα και Πειραιά σε διεθνές κέντρο ναυτιλίας, και προσφέροντας νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις, καινοτομία και επενδύσεις.
Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η μοναστηριακή κουζίνα της Ελλάδας γοήτευσε την Ιταλία μέσω ΕΟΤ

Δύο γαστρονομικές εκδηλώσεις στην Ιταλία, σε συνεργασία ΕΟΤ και Aldemar Resorts, ανέδειξαν την ελληνική κουζίνα μέσω του concept «Sympossio» σε Τορίνο και Μιλάνο, προβάλλοντας τον ελληνικό τουρισμό διεθνώς.
Άννα Καραμανλή εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Καραμανλή: Η βιωσιμότητα δείχνει το μέλλον του τουρισμού

Η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, μιλώντας στην Attica Green Expo, τόνισε πως η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον πυρήνα στη στρατηγική του ελληνικού τουρισμού, με αύξηση εσόδων, ποιοτικής βελτίωσης και διεύρυνσης της περιόδου.
Ακρόπολη Άνοιξη Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ανδριανός: Ενιαία στρατηγική για σύνδεση τουρισμού με αγροδιατροφή και πολιτισμό

Ο υφυπουργός Ανδριανός τόνισε την ανάγκη ενιαίας στρατηγικής που ενώνει τουρισμό, αγροδιατροφή, εστίαση, φιλοξενία και πολιτισμό, προκειμένου η τοπική κληρονομιά να συμβάλει βιώσιμα στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδριανός: Ενιαία στρατηγική που συνδέει τουρισμό, αγροδιατροφή και πολιτισμό

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Ανδριανός τόνισε στο συνέδριο «Κληρονομήματα 2» την ανάγκη ενιαίας στρατηγικής που θα συνδέει τουρισμό, αγροδιατροφή, εστίαση, φιλοξενία και πολιτισμό για βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα.