ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Ξιφαράς: Η ενεργειακή ασφάλεια προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«Η επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας δεν είναι απλώς θέμα οικονομικής σταθερότητας, αλλά προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, της ευημερίας και της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κ. Ξιφαράς, στο διεθνές συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποτελεί, εκτός από ηθικό χρέος, και μια σύνθετη εξίσωση η οποία απαιτεί διεθνή συνεργασία και συντονισμό. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια ενέχει η ενεργειακή ανεξαρτησία την οποία μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού της χώρας.

«Η επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας δεν είναι απλώς θέμα οικονομικής σταθερότητας, αλλά προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, της ευημερίας και της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

 Η ΔΕΠΑ, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω των στρατηγικών υποδομών στις οποίες συμμετέχει, όπως ο IGB και ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης:

«Οι υποδομές αυτές, με τη βοήθεια και την επανεργοποίηση του αγωγού Trans Balkan Pipeline (TΒP), μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του Κάθετου Διαδρόμου, μεταφέροντας το φυσικό αέριο από Νότο προς Βορρά, όχι μόνο προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής, ανοίγοντας νέους δρόμους για την περιφερειακή συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Ισμαήλ και Οδησσό, μία νεκρή στην Αστραχάν

Ρωσική επίθεση έπληξε τη νύχτα υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ στην Οδησσό, με τις πυρκαγιές να έχουν κατασβεστεί. Η Μόσχα δήλωσε ότι στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα εξοπλισμού και αποθήκες ναυτικών drones.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός πλοίων στην Οδησσό τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο, μόλις 159 πλοία έφθασαν στα λιμάνια της Οδησσού, έναντι 400 πέρυσι, λόγω αυξημένων ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με τον υφ. Υποδομών Αντρίι Κασούμπα. Αρκετοί πλοιοκτήτες αναμένουν βελτίωση της ασφάλειας.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση πλήττει 3 λιμάνια και βυθίζει στο σκοτάδι 150.000 στο Τσερνίχιβ

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έπληξε τη νύχτα τα λιμάνια Οδησσού, Ισμαήλ και Μικολάιφ, στοχεύοντας εγκαταστάσεις φόρτωσης, δεξαμενές καυσίμων και υποδομές που στηρίζουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλαίσιο εκστρατείας πλήγματος.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία βομβάρδισε λιμάνι στην Οδησσό, ένας άνθρωπος νεκρός

Η Ρωσία επιτέθηκε σε υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, πλήττοντας πλοίο με σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Όλεχ Κίπερ. Προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και αποθήκες.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία χτύπησε στρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο και ουκρανικά λιμάνια

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο και σε λιμάνια της Οδησσού, την ώρα που κλιμακώνονται οι επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους. Δυο νεκροί από βαλλιστικούς πυραύλους.