Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αγρότες από το αγροτικό μπλόκο της Βόνιτσας όπου τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα δύο βασικά αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών αποφάσισε να ικανοποιήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να περιοριστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις που εξαπλώνονται σε πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοίνωσε την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη.
Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ( 5/2/2024) ή Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της πρόσθετης αρωγής έως 10.000 ευρώ που εξήγγειλε χθες, ο πρωθυπουργός, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Τρακτέρ στην Agrotica
Την κάθοδό τους με 300 τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχουν ήδη «κλειδώσει» για αύριο, Πέμπτη, και ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Στόχος να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και το κέντρο αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ότι ο πρωτογενής τομέα «πεθαίνει» και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των ευρωπαίων καταναλωτών τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης.
Όπως διευκρίνισε, μέχρι τις 10.30 το πρωί, τα 300 τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της Agrotica, ήτοι μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου.
Εξήγησε δε ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε ο ίδιος προσθέτοντας: «Η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».
Μάλιστα, σημείωσε: «Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να "γκρεμιστεί"».
Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες
Στο αγροτικό μπλόκο της Βόνιτσας βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου Άκτιο - Αμβρακία.
Συνομιλώντας με αγρότες και αφού άκουσε τα αιτήματά τους ο πρωθυπουργός τους είπε: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Οι εκκρεμότητες με το κόστος της κίνησης και του ντίζελ και στο μέτρο του εφικτού γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες».
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαικό επίπεδο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με το κόστος της κίνησης και του ντίζελ και στο μέτρο του εφικτού, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Θυμάστε που ήταν οι τιμές του γάλακτος πριν από 4 χρόνια και πού είναι, είναι καλύτερες τώρα γιατί δώσαμε και δίνουμε μάχη κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων. Αυτούς θα τους τσακίσουμε και θα επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια. Και επειδή θα πάω τώρα στις Βρυξέλλες θα σας πω κάτι γιατί νομίζω ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή πολιτική συνολικά: δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ένα κόστος για την προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν έχουν τα ίδια υψηλά στάνταρντ στα προϊόντα τους» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω και σας ευχαριστώ για τον ευγενικό και κόσμιο τρόπο επικοινωνίας, και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσους περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στήριξουμε τον πρωτογενή τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα βλεπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτό τον πολιτισμένο διάλογο γιατί δεν είμαστε εδώ για να τσακωνόμαστε αλλά για να λύνουμε προβλήματα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Μεταξύ άλλων του ζήτησε να οριστούν κατώτατες τιμές στα προϊόντα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Μέτρα κατευνασμού από Ευρώπη
Δύο βασικά αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών αποφάσισε να ικανοποιήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις που εξαπλώνονται σε πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν, δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοίνωσε την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη. Πρόκειται για μια παρέκκλιση από την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και συγκεκριμένα από την λεγόμενη GAEC8, δηλαδή του όρους για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον, κάτι που, από το 2023, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι αγρότες στην ΕΕ να λάβουν επιδοτήσεις.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας
Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν χθες στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να πετύχουν τα αιτήματά τους.
Έτσι, από σήμερα τα μπλόκα όλης της Θεσσαλίας συντονισμένα, στις 4 μ.μ., θα αποκλείουν ταυτόχρονα, το σημείο στο οποίο βρίσκονται σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.
Αναλυτικά:
- οι αγρότες της Καρδίτσας θα αποκλείσουν τον Ε-65
- οι αγρότες της Λάρισας στο μπλόκο του Πλατύκαμπου θα αποκλείσουν την ΠΑΘΕ
- οι αγρότες της Μαγνησίας θα αποκλείσουν την παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου στο Στεφανοβίκειο
- Οι αγρότες θα καταλάβουν το οδόστρωμα πεζή, χωρίς τα τρακτέρ.
Επίσης, το απόγευμα στις 18:00 οι αγρότες της Καρδίτσας θα μπουν στο κέντρο της πόλης με τα τρακτέρ.
Ταυτόχρονα, αποστέλλουν τα αιτήματά τους στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να τα επεξεργαστεί η κυβέρνηση και να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για αιτήματα στα οποία συμφωνούν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν να κατεβούν στην Agrotica το Σάββατο και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στην βόρεια είσοδο της έκθεσης.
Οι αγρότες της Αχαΐας θα περάσουν με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα για να καταλήξουν στο κτίριο της Περιφέρειας στη Νέα Εθνική Οδό, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.