ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Καστέλι: Επένδυση 480 εκατ. ευρώ για το δεύτερο αεροδρόμιο της χώρας

Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2025 και θα μπορεί να δέχεται 8 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο. Συμμετοχή 33% για την ΓΕΚ Τερνα και 21% για την ινδική GMR, με 46% το Δημόσιο.

Το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της χώρας, εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής, φιλικό προς το περιβάλλον, δεύτερο σε μέγεθος μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ικανό να υποδέχεται περισσότερους από 8 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης δυναμικότητας, θα είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια, στις αρχές του 2025.

Η έναρξη των εργασιών του νέου αεροδρομίου, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τελετή θεμελίωσης του αεροδρομίου, κατέστη δυνατή με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ύψους 180 εκατ. ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδικών συμφερόντων GMR Airports έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου από το Μάιο του 2017.

Ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου στην περιοχή του Καστελίου που θα αντικαταστήσει τον σημερινό αερολιμένα, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του εδώ και καιρό, έχει σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί έχοντας ενσωματώσει δυνατότητες και τεχνικές προδιαγραφές που θα επιτρέπουν την επέκτασή του ώστε να μπορεί να καλύψει μελλοντικές ανάγκες αυξημένης κίνησης. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας μελέτης - κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι. 

Ο σχεδιασμός του νέου αεροδρομίου περιλαμβάνει:

  • Διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης μήκους 3.200m κατηγορίας κατά ICAO 4E
  • 1 παράλληλος τροχόδρομος κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους
  • 8 συνδετήριοι τροχόδρομοι του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχοδρομο
  • 2 συνδετήριοι τροχοδρομοι με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου
  • Χώρος στάθμευσης αεροσκαφών (apron) για 27 απομακρυσμένες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών κατηγορίας κατά ICAO C & 5+1 θέσεις τύπου MARS κατηγορία κατά ICAO E (ή 10+2 σταθερές θέσεις στάθμευσης Κατηγορίας C)
  • 1 Τερματικό κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 5 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 72.000m2 εκ των οποίων περί τα 13.000m2 χώροι εμπορικών χρήσεων και περίπου 1.000m2 μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι
  • 11 Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πύργος Ελέγχου, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, Κέντρο ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου
  • Δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών πλήρης διοχέτευσης των αστικών αποβλήτων των οικισμών Θραψανού, Αρχάγγελου, Γαλελιανού, Σκλαβεροχωρίου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Αγίας Παρασκευής, Ρουσοχωρίων στην Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού του Αεροδρομίου
  • Χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων (ΙΧ, Ταξί, Αστικά-Εμπορικά Λεωφορεία)
  • Εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας
  • Οδός πρόσβασης 2 κλάδων με 4 κυκλικούς κόμβους
  • Χώρος Εμπορικών Χρήσεων επιφάνειας 400στρ.

 

Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει σειρά ακόμα παρεμβάσεων επί του ΒΟΑΚ για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Χερσονήσου με επεμβάσεις αναβάθμισης των χαρακτηριστικών των τοπικών οδών προς Χερσόνησo, οδό σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου μήκους περίπου 18km, 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος, αποκατάσταση της υφιστάμενης Ε.Ο. Χερσόνησος – Καστέλι στα σημεία επιρροής από την νέα οδό σύνδεσης ΒΟΑΚ – Αεροδρομίου, τη σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους περίπου 6km,  περιμετρική οδός Καστελίου μήκους 1,5km καθώς και εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20km.

Οι οικονομικές παράμετροι του έργου

Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Αεροδρομίου ανέρχεται στο 45,90%,  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει μερίδιο 33% και η GMR θα κατέχει ποσοστό 21%. Το κόστος κατασκευής θα ανέλθει στα 480 εκατ. ευρώ στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός αεροναυτιλίας ο οποίος εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα καθοριστεί μετά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης από κοινού με την ΥΠΑ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα, το οποίο θα καταβάλλεται από την εταιρεία ετησίως, προβλέπει συνολικά 2% επί των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του έργου, εκ των οποίων 1% στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης και 1% για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις αναβάθμισης του Αερολιμένα Ηρακλείου

«Σε ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία του Αεροδρομίου, έγιναν παρεμβάσεις στον διάδρομο, μήκους 1,3 χλμ., σε 24 κεντρικές κλιματιστικές μονάδες και στους διαδρόμους αποσκευών» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aυξήθηκε 13% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας το πεντάμηνο

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας η συνολική επιβατική κίνηση το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2024 έφτασε τα 20.419.817.