Την απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες αναζητούν στη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα οι επιχειρήσεις, φέρνοντας την επιχειρηματικότητα πιο κοντά με την εκπαίδευση.
Με την εύρεση του κατάλληλου προσωπικού να αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, όπως αποκαλύπτει και πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι επιχειρήσεις προχωρούν στις ανακοινώσεις στρατηγικών συνεργασιών με ερευνητικές ομάδες και ιδρύματα, θέλοντας να καλύψουν το κενό αυτό.
Παράλληλα η διασύνδεση των επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, μέσα από τη μεταφορά γνώσης και τη διερεύνηση νέων ευκαιριών, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.
Σημαντικές συμφωνίες μέσα στο 2023
Τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Ημερίδας Πληροφόρησης, η Avokado, spin off εταιρεία της Mytilineos, είχε ανακοινώσει πως προχωράει σε στρατηγική συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», και σύντομα θα φέρει νέα τεχνολογικά προϊόντα στον κλάδο της ενέργειας. Η spin off εταιρεία της Mytilineos είναι σε διαδικασία υπογραφής MoU για τη σημαντική συνεργασία που στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων από το «πάντρεμα» startup με academia. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, θα δημιουργηθεί η καλύτερη ελληνική ομάδα αλγοριθμικών ερευνητών, που θα βρει λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά ενέργειας.
Επίσης τον ίδιο μήνα, η Naval Group και η Naval Group Hellas, θυγατρική της εταιρείας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) με τον Δημόκριτο. Όπως είχε ανακοινωθεί, η Naval Group και ο Δημόκριτος ξεκίνησαν αποτελεσματικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και μοιράζονται μια παρόμοια προσέγγιση καινοτομίας όπως διαπιστώθηκε κατά τη 3η διοργάνωση της ημέρας συνεργατών R&D που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο.
Μέσω αυτής της υπογραφής, εκφράζουν συγκεκριμένα τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για περαιτέρω κοινά έργα, τόσο σε πολιτικές όσο και σε αμυντικές εφαρμογές. Ήδη, θα απαντήσουν μαζί στην πρόσκληση του EDF 2023 σχετικά με τα Καινοτόμα Συστήματα Πρόωσης με το έργο CALIPSO.
Τον Οκτώβριο, η Eurobank και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με κύριο στόχο την προώθηση και εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας στην πράξη. Όπως είχαν αναφέρει στην ανακοίνωση, η συνεργασία στοχεύει στην βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, μέσα από την ανάπτυξη πρωτοποριακών τραπεζικών προϊόντων και λύσεων αξιοποιώντας χρήση προηγμένων τεχνολογιών αιχμής.
Η συνεργασία θα προωθεί την άμεση αξιοποίηση τεχνολογιών που αναπτύσσονται από Spin-offs του ΕΚΕΤΑ και είναι εφαρμόσιμες στον τραπεζικό κλάδο και θα επικεντρώνεται στην αναζήτηση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Νωρίτερα στη χρονιά, τον Μάρτιο το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» και η PwC Ελλάδας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη πρωτοβουλιών με γνώμονα την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και την αξιοποίησή της για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ευρύτερα του επιχειρείν.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπεται ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων σε ειδικά επιστημονικά πεδία καθώς και από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα και προγράμματα.
«Καμπανάκι» για έλλειψη κατάλληλου προσωπικού
Η έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μείζον πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ με τις βιομηχανικές και μεταποιητικές μικρομεσαίες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Το πρόβλημα αφορά κυρίως προσωπικό με έλλειψη δεξιοτήτων για τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό όπως οι υπάλληλοι εργαστηρίου και οι μηχανικοί
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η έλλειψη δεξιοτήτων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με το 77% των μικρών και πολύ μικρών εταιρειών να δηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, ξεπερνώντας τον υψηλό ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 62%.
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων επηρεάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα την αύξηση του φόρτου εργασίας για το υφιστάμενο προσωπικό, την απώλεια πωλήσεων ή ευκαιριών πωλήσεων, καθώς και τη μείωση της κερδοφορίας και της ανάπτυξης.
Το 10% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναφέρει ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, μέσω της πρόσληψης εργαζομένων από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και 10% από χώρες εκτός της ΕΕ. Αντιστοίχως το 14% των μικρομεσαίων της Ευρώπης προσλαμβάνουν εργαζομένους από άλλες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ, με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο για τις μεγαλύτερες εταιρείες.
Οι ίδιες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θεωρούν ότι τα πιο βοηθητικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ως επί το πλείστον φορολογικά κίνητρα (39%) και άμεσες επιδοτήσεις (28%), ενώ το 38% των μεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνει ότι η κατάρτιση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι περισσότερο χρήσιμη.
Ωστόσο, οι γλωσσικοί φραγμοί και, σε μικρότερο βαθμό, οι διοικητικές δυσκολίες προσδιορίστηκαν ως τα κύρια εμπόδια για την αύξηση της πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού σε ολόκληρη την ΕΕ.