Περιζήτητες αποδεικνύονται οι εξοχικές κατοικίες για τους ξένους, καθώς η συνεχής άνοδος του τουρισμού, οι ελκυστικές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου και ασφαλώς η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και ο εκμηδενισμός του κινδύνου μιας εξόδου από την ευρωζώνη, έχουν πυροδοτήσει την σταθερά ανοδική πορεία της ζήτησης από το εξωτερικό.
Σε σχετική ανάλυση της ελληνικής αγοράς φιλοξενίας, η Algean Property, εταιρεία που εξειδικεύεται στον τομέα και δη στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, σημείωσε ότι οι περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση από τους ξένους είναι τα νησιά των Κυκλάδων, με την Μύκονο, την Σαντορίνη, αλλά και την Πάρο να δίνουν τον τόνο, αποτελώντας σημεία αναφοράς στην αγορά.
Πρόκειται για περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον και διεθνή απήχηση, προσελκύοντας συνεχώς νέους ενδιαφερόμενους αγοραστές ή και επενδυτές.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία ενδιαφέροντος βρίσκονται περιοχές, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ενώ η άνοδος του τουριστικού ρεύματος έχει αρχίσει πλέον να αναδεικνύει και νέους εναλλακτικούς προορισμούς και για την απόκτηση εξοχικων κατοικιών, όπως η Πελοπόννησος (Μεσσηνία), τα Δωδεκάνησα (Κως, Σύμη) και το Ιόνιο Πέλαγοτς (Λευκάδα, Ζάκυνθος).
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Algean έχουν αρχίσει να καταγράφονται και οι πρώτες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών, αν και επί του παρόντος περιορίζονται σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Ρόδο και επιπλέον έχουν οριακό χαρακτήρα, σε σχέση με το 2018, δεν ξεπερνούν το 4-5%.
Μεγάλη αύξηση εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η άνοδος του τουρισμού έχει φέρει «ούριο άνεμο» και σε επιλεγμένα σημεία της αγοράς κατοικίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου το συνολικό ποσό των ενοικίων που εισπράχθηκε το 2018 από την εκμετάλλευση ακινήτων που διατέθηκαν με βραχυχρόνια μίσθωση ανέρχεται σε περίπου 186 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πίσω, το 2017, το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 62 εκατ. ευρώ.
Σημειώθηκε δηλαδή μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 193%, γεγονός όμως που θα πρέπει να αποδοθεί και στην θεσμοθέτηση κανόνων και ελέγχου στην αγορά, μέσω της φορολόγησης της σχετικής δραστηριότητας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε ουσιαστικά εκτός του υφιστάμενου πλαισίου για τις μισθώσεις.
Υψηλές αποδόσεις μισθώσεων
Υψηλές παραμένουν, εξάλλου, και οι αποδόσεις από την εκμετάλλευση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Κατά την Algean, η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη αποτελούν τους τρεις ελκυστικότερους προορισμούς για τους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να εκμισθώνουν πολυτελή εξοχικά, καθώς προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 8,2%, του 6,5% και του 6,3% αντίστοιχα.
Σημαντικές είναι και οι προσφερόμενες αποδόσεις σε Σκιάθο (6%) και Πόρτο Χέλι (5,1%), ενώ 4,8% προσφέρουν τα εξοχικά σε Ρόδο, Χαλκιδική και Χανιά συμπληρώνοντας την πρώτη δεκάδα. Στον αντίποδα, διεθνή θέρετρα όπως η Μαρμπέγια, η Νίκαια και το Σαν Τροπέ προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις της τάξεως του 4,3%,4,2% και 3,9% αντίστοιχα.
Ξένες επενδύσεις αυξημένες κατά 172%
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2018, οι άμεσες ξένες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα (όχι μόνο εξοχικών) ανήλθαν σε 1,129 δις ευρώ, όντας αυξημένες κατά 172,1% σε σχέση με το 2017, όταν δεν είχαν ξεπεράσει τα 415 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των εισροών ξένων κεφαλαίων, καθώς σημειώθηκε και νέα ετήσια αύξηση της τάξεως του 94,6% σε 736,5 εκατ. ευρώ συνολικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η Algean εκτιμά ότι πλέον, ο κλάδος των εξοχικών κατοικιών έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. «Οι υψηλές αποδόσεις, σε συνδυασμό με ρεαλιστικές ζητούμενες τιμές πώλησης, έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας έναν ελκυστικό προορισμό για διεθνείς, αλλά κι εγχώριους επενδυτές/αγοραστές, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για θεσμικούς επενδυτές. Με την συνδρομή και του κλάδου του τουρισμού, η αγορά παραθεριστικής κατοικίας έχει αναδειχθεί ως το δυναμικότερο τμήμα του εγχώριου real estate», καταλήγει η ανάλυση της Algean Property.