Να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να στηρίξουν το σχέδιο μελών της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί για επένδυση σε έκταση 14.500 στρεμμάτων στην Ζάκυνθο ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Σε συνάντηση που είχε πριν από εβδομάδες ο κ. Γεωργιάδης με τους φορείς που έχουν προσφύγει κατά της νομιμότητας της αγοράς 14.500 στρεμμάτων, κοντά στο «Ναυάγιο», ο υπουργός εξήγησε, σε υψηλούς τόνους, πως η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και τους κάλεσε να συνεργαστούν.
Η διαμάχη μεταξύ των τοπικών φορέων, και κυρίως του δήμου και της Μητρόπολης Ζακύνθου αλλά και ιδιωτών που θεωρούν πως τα κτήματά τους περιλαμβάνονται στη συμφωνία πώλησης (!) συνεχίζεται στα δικαστήρια. Όσοι αντιδρούν θεωρούν πως δεν υπάρχουν νόμιμα συμβόλαια στην κατοχή του κ. Γ. Χάρου ο οποίος υπέγραψε συμφωνία μεταβίβασης των 14.500 στρεμμάτων την Μεγάλη Πέμπτη του 2014. Η άλλη πλευρά υπεραμύνεται της νομιμότητας της συναλλαγής και υποστηρίζει πως έχει ήδη κερδίσει κάποιες δικαστικές μάχες. Όμως, η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.
Ισχυρή αντίδραση στον σχεδιασμό των εκπροσώπων της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ είχε εκδηλωθεί από την πρώτη στιγμή από την Μητρόπολη Ζακύνθου. Όπως υποστηρίζει, μεταξύ της περιουσίας που μεταβιβάστηκε εκείνη την Μεγάλη Πέμπτη είναι ένα βυζαντινό μοναστήρι, τεράστιες δασικές εκτάσεις που ανήκουν στην Μητρόπολη, δημόσιοι δρόμοι και ιδιωτικές περιουσίες.
Η Μητρόπολη βρήκε εσχάτως σύμμαχο στο πρόσωπο του νέου δημάρχου Ζακυνθίων Νικήτα Αρετάκη ο οποίος είχε δηλώσει, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», πως «είμαστε υπέρ των επενδύσεων, αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχεται κάποιος και να λέει ότι αγόρασε έκταση 15.000 στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκονται σπίτια, περιουσίες, αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια, αποθήκες, δρόμοι και ό,τι άλλο, χωρίς να δίνει ένα πλάνο, όπως δώσανε στο Ελληνικό ας πούμε». Κατά τον κ. Αρετάκη πρόκειται για «μια περιοχή τεράστια, με δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμή. Αν την πάρει, τότε θα αποκλείσει την πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα. Αυτό είναι εντελώς αδιανόητο. Έτσι όπως κινείται ο εμίρης, φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει επένδυση, αλλά αποικισμό!».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Υπέρ της επένδυσης είχαν συνηγορήσει στο παρελθόν και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μάλιστα η εμπλοκή τους συζητείται ακόμα στην τοπική κοινωνία καθώς ήταν αρκετά ενεργή. Το ερώτημα είναι αν η παρέμβαση Αδ. Γεωργιάδη αποδειχθεί αρκετή για να ανατρέψει την αρνητική εικόνα απέναντι στα σχέδια των ανθρώπων του Εμίρη. Οι δικαστικές αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.