Σε πολύ βαρύ κλίμα η χθεσινή συνεδρίαση, με την αγορά να παραδίδεται χωρίς πολλές αντιστάσεις στους πωλητές, που έκαναν πολύ αισθητή την παρουσία τους, όπως φάνηκε και από τον υψηλό τζίρο (σχεδόν 108 εκατ. ευρώ). Το ταμπλό έγινε κατακόκκινο (96 πτωτικές μετοχές έναντι μόλις 8 ανοδικών), ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κάτω και από τις 1.250 μονάδες (στις 1.247,51), με πτώση κατά 2,04% και η γενική εικόνα ήταν άκρως καταθλιπτική, σε απόλυτη αντιστοιχία με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα.
Η πρωτοφανής κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που προηγήθηκαν, αφήνει πίσω της μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα και ανατρέπει την πολιτική και οικονομική ατζέντα, όπως φάνηκε και από την -επίσης πρωτοφανή- αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, οι αμφιβολίες για την αναβάθμιση από την DBRS στην αξιολόγηση που θα ανακοινώσει απόψε ήταν σταθερά στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ένας παράγοντας επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αγορά έχει κάνει αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες πτώσεις (-2,47% τη Δευτέρα και -2,04% χθες), χάνοντας ως τώρα 4% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 6,56% σε επίπεδο τραπεζών.
-- Ξένοι: Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος ήταν ο πέμπτος μήνας εκροών από τους αλλοδαπούς κωδικούς στο Χ.Α. καθώς είχαν εκροές ύψους 79,80 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο είχαν καταγραφεί εκροές από τους ξένους ύψους 97,16 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο οι εκροές ήταν 190,85 εκατ. ευρώ, τον Μάιο 95,46 εκατ. και τον Απρίλιο 72,54 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι είναι πωλητές λοιπόν επί πέντε μήνες στο Χ.Α.
-- Τζίρος: Ο συνολικός τζίρος της αγοράς τον Αύγουστο έφτασε στα 2.278,73 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,11% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του Ιουλίου που ήταν 1.979,59 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο 2022, που η αξία συναλλαγών ήταν 1.257,84 δισ., καταγράφηκε αύξηση 81,16%. Βεβαίως, θυμίζουμε ότι την τελευταία ημέρα του Αυγούστου φέτος, την Πέμπτη 31/8 είχαμε το rebalancing που έδωσε τζίρο 455 εκατ. ευρώ, κάτι που ανέβασε τη φετινή επίδοση.
-- Τράπεζες: Είναι ασυνήθιστο, γι' αυτό και αξίζει να επισημανθεί. Η Morgan Stanley έγινε ο πρώτος οίκος που έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, όπου περιλαμβάνεται και η εκτίμησή της για τις τιμές στόχους με ένα δυσμενές οικονομικό σενάριο. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου 40% - 55%, με βάση τις τιμές στόχους που δίνει η τράπεζα. Όμως, κάνει και υπολογισμούς τιμών με βάση ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει χαμηλή ανάπτυξη, μικρή απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιστωτική συρρίκνωση και αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Σε αυτό το κακό σενάριο, η τιμή στόχος για την Πειραιώς πέφτει από τα 5,32 στα 1,77 ευρώ, για την Εθνική από 9,52 σε 4,33 ευρώ, για την Alpha Bank από 2,37 σε 0,85 ευρώ και για τη Eurobank από τα 2,39 στο 1 ευρώ. Θα μπορούσε πει κανείς ότι αυτό δεν ήταν επενδυτική έκθεση, αλλά ένα υβρίδιο επενδυτικής έκθεσης και stress test, που μάλλον μπερδεύει, παρά διαφωτίζει τον αναγνώστη.
-- Ελλάκτωρ – AVAX: Αμφότερες έκλεισαν στην κορυφή των απωλειών χθες στον FTSE 25 και στον Mid Cap αντίστοιχα, καθώς η προσφορά που έκανε για την Αττική Οδό η κοινοπραξία τους ήταν σχετικά χαμηλή και πλέον χάνεται αυτό το ελκυστικό asset. Υπάρχει τέλος εποχής… Η Ελλάκτωρ έχασε 6,18% με κλείσιμο στα 2,20 ευρώ που είναι χαμηλό δυόμισι μηνών, ενώ η AVAX διολίσθησε κατα 7,97% πέφτοντας στα 1,34 ευρώ που είναι χαμηλό δύο μηνών.
-- ΓΕΚ Τέρνα: Προβλημάτισε η συμπεριφορά της και κυρίως οι μεγάλες πιέσεις, σε μια ημέρα που γνωστοποιήθηκε ότι έδωσε τη μεγαλύτερη προσφορά για το πιο ελκυστικό έργο παραχώρησης της χώρας, την Αττική Οδό. Ο τίτλος έως τις 13:55 μ.μ. έφτασε έως το υψηλό των 13,32 ευρώ όταν ενισχυόταν κατά 3,58%, ενώ μέσα σε μία ώρα, στις 14:54 μ.μ. είχε «βουτήξει» στο -6,69% και στο χαμηλό των 12 ευρώ! Τελικώς έκλεισε στα 12,48 ευρώ με πτώση 2,95%, έχοντας ημερήσια διακύμανση 10,26%, κάτι αρκετά σπάνιο για το προφίλ της. Διακίνησε όγκο 275 χιλ. τεμάχια με τζίρο άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.
-- Jumbo: Μετά το +1,35% της Τετάρτης, έκλεισε στο +1,25% χθες, αποτελώντας τη μόνη μετοχή του Large Cap που έκλεισε με άνοδο χθες. Ο τίτλος που πρόσφατα είχε διορθώσει έως τα 26,74 ευρώ, χθες έκλεισε στα 27,44 ευρώ. Έχει ιστορικό στα 29 ευρώ από τις 29 Αυγούστου.
-- Epsilon Net: Εδώ μιλάμε για ξεχωριστό «μέταλλο» ή… ξεχωριστό χρηματιστηριακό management. Σε τέτοια συνεδρίαση, ενώ είναι φορτωμένη με κέρδη, έκλεισε στο +1,06% και στα 11,40 ευρώ, ενώ διακίνησε όγκο 65 χιλ. τεμάχια μέσω τζίρου 737 χιλ. ευρώ. Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στον Mid Cap με 617,8 εκατ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι είναι επιλαχούσα για τον FTSE 25 όσο… υπερβολικό και αν φαντάζει για τη μετοχή μιας εταιρείας που έως την άνοιξη του 2020, ήταν μέλος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α.
-- Lamda Development: Χωρίς να έχει συμμετάσχει στην πρότερη άνοδο, έχασε 3,73% χθες πέφτοντας στα 6,33 ευρώ που είναι νέα χαμηλά τριών μηνών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 6 Ιουνίου. Εφταήμερο σερί πτώσης, με απώλειες 8,06%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.