ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ο φόβος υπερθέρμανσης, ο ΑΔΜΗΕ, τα συνεχή ρεκόρ ΜΥΤΙΛ και τα χρωστούμενα της ΔΕΗ

Ο φόβος υπερθέρμανσης και το πάθημα του Γκρίνσπαν, το +6,61% του ΑΔΜΗΕ, οι προσδοκίες για ΔΕΗ - ΕΧΑΕ, τα υψηλά της Εθνικής, η μνημειώδης επέλαση της Mytilineos, η Τεχνική Ολυμπιακή και... ραντεβού στις 28 Αυγούστου.

Με την αγορά να «γράφει» ένα εντυπωσιακό +18% από τις εκλογές του Μάϊου μέχρι σήμερα και το κοντέρ των αποδόσεων για τον Γενικό Δείκτη να «γράφει» +43,6% από την αρχή του έτους και +63,77% σε ορίζοντα 52 εβδομάδων το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει υπερθέρμανση.

Στην πραγματικότητα, το ερώτημα αυτό τίθεται εδώ και καιρό, με την αγορά να διαψεύδει κατ’ επανάληψη τους αναλυτές που προέβλεπαν μια διόρθωση των τιμών. Ασφαλώς οι αγορές δεν κινούνται γραμμικά και οι διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα είναι μέσα στο παιχνίδι, ωστόσο η εγχώρια αγορά έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά: η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου, τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη αύξηση επενδύσεων με τη συμβολή και του RFF, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται προ των πυλών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγχώρια αγορά ανακάμπτει μετά από ατελείωτα πέτρινα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων γινόταν πάρτι σε Ευρώπη και Αμερική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περιόδους ευφορίας σημειώνονται και υπερβολές και υπάρχουν πολλές μετοχές που δεν δικαιολογούν τις αποτιμήσεις τους και κάποια στιγμή θα χαθούν λεφτά. Ωστόσο, στο ερώτημα αν το ΧΑ είναι υπερτιμημένο, θα θυμίσουμε το πάθημα του πρώην προέδρου της Fed, Αλαν Γκρινσπαν. Ο κ. Γκρινσπαν είχε την έμπνευση να χαρακτηρίσει το 1996 την άνοδο των τιμών των μετοχών στη Wall Street ως «παράλογη ευφορία», εποχή που ο Dow Jones διαπραγματευόταν στο επίπεδο των 6.000 μονάδων.

Είναι περιττό να αναφέρουμε τι έγινε στη συνέχεια, καθώς μετά από το μικρό σοκ που προκάλεσαν οι δηλώσεις Γκρινσπαν η άνοδος συνεχίστηκε με ένταση διδάσκοντας στον πρώην επικεφαλής της Fed ένα σκληρό μάθημα: δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις πότε μια αγορά είναι υπερτιμημένη, και δεν μπορείς να πολεμήσεις τις δυνάμεις της αγοράς.

-- ΑΔΜΗΕ: Ένα άλμα μη συνηθισμένο, για τα μέτρα της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, σημείωσε χθες η μετοχή (+6,61%), άνοδος που ενισχύει τις φήμες – εκτιμήσεις ότι έρχεται αύξηση του wacc. Σημειώνεται ότι ο ρυθμιστής ήδη έχει προχωρήσει στην αύξηση του wacc των τριών εταιριών διανομής αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ). Στη στήλη είχαμε αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στη θετική επίδραση στη μετοχή μιας ανάλογης αύξησης στο wacc του ΑΔΜΗΕ. Στο +42% η μετοχή από αρχές του έτους, στα 561,4 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 20 Ιουλίου 2023

-- ΔΕΗ: Η μετοχή έχει αφήσει προ πολλού τα χαμηλά της ενεργειακής κρίσης και τυχεροί όσοι μπήκαν προεκλογικά, στον απόηχο των απειλών ΣΥΡΙΖΑ περί κρατικοποίησης. Μπορεί να είναι στο +64,61% από την αρχή του έτους, ωστόσο χρωστάει μια καλή καθαρή κίνηση προς τα πάνω. 

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 20 Ιουλίου 2023

-- ΕΧΑΕ: Πάνω από τα 6 ευρώ ξανά, μετά από οκτώ και πλέον χρόνια. Όσο ζωηρεύει η αγορά θα ζωηρεύει και η μετοχή της ΕΧΑΕ. Από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2014 είχε να κλείσει στα 6,05 ευρώ που έκλεισε χθες, έχοντας άνοδο 1,68% με όγκο 155.793 τεμάχια και τζίρο 941 χιλ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση έφτασε στα 365 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο ενισχύεται κατά 17,48%, ενώ το 2023 κερδίζει 95,16%. Σημειώνεται ότι οι μέσες συναλλαγές του ΧΑ πέρυσι ήταν στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος είναι στα 109 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο άνω του 45%.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 20 Ιουλίου 2023

-- Εθνική Τράπεζα: Ξεχώρισε χθες στον κλάδο, έχοντας άνοδο 1,45% και κλείσιμο στα 6,31 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 8ετίας, με τη… σύνδεση με τις παλαιότερες τιμές να χάνεται, λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων. Στα 5,77 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της, ενώ κερδίζει 68,40% φέτος. Από τα 2,9820 ευρώ που ήταν πέρυσι τέτοιο καιρό, κερδίζει 111%.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 20 Ιουλίου 2023

-- Eurobank: Από τη δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις την Τρίτη, έπεσε στην 4η χθες, καθώς την Τετάρτη επανήλθε στη 2η θέση ο ΟΤΕ και χθες ο ΟΠΑΠ κέρδισε εκ νέου την 3η θέση. Έτσι είναι οι αγορές. Πάντως, αν συνεχιστεί το momentum στις τράπεζες, σύντομα μπορεί να πάρει ξανά κεφάλι η Eurobank.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 20 Ιουλίου 2023

-- Mytilineos: Πάνω και από τα 5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση πλέον, με μια μνημειώδη επέλαση φέτος σε όλα τα επίπεδα (αποτελέσματα, εξαγορές, διεθνοποίηση, αναβαθμίσεις) που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΧΑ σε τέτοια μεγέθη. Ο τίτλος έκλεισε στα ιστορικά υψηλά των 36,30 ευρώ με νέα άνοδο 1,74%, ενώ μόνο στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις κερδίζει 13,44%. Όποιος αγόρασε στην τελευταία ημέρα του 2022 μετοχές, κερδίζει 16 ευρώ ανά μετοχή, καθώς ξεκίνησε το έτος από τα 20,30 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 78,82%. Χθες, έκανε και το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 7,82 εκατ. ευρώ, αφήνοντας πίσω τις τράπεζες και τον ΟΤΕ.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 2004 - 20 Ιουλίου 2023 (εβδομαδιαία κλεισίματα)

-- Cenergy Holdings: Νέα ιστορικά υψηλά τα 6,60 ευρώ με άνοδο 0,76% χθες, ενώ η αποτίμηση ανήλθε στα 1,25 δισ. ευρώ. Στο +118,54% φέτος.

Η πορεία της μετοχής της Cemergy, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 20 Ιουλίου 2023

-- Ολυμπιακή Τεχνική: Νέα υψηλά 13,3 ετών τα 2,88 ευρώ, μετά και το χθεσινό +6,27% που ήρθε με ισχυρό όγκο 248.161 τεμάχια, ενώ η αποτίμηση έφτασε στα 117 εκατ. ευρώ. Έλαβε ισχυρή ώθηση από το deal με την  Intrum, καθώς συμφώνησε στην εξαγορά χαρτοφυλακίου έως 186 ακινήτων, έναντι τιμήματος 19,8 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Ολυμπιακής Τεχνικής, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 20 Ιουλίου 2023

-- Καλοκαιρινές Διακοπές: Η στήλη σας εύχεται καλό καλοκαίρι. Ραντεβού την Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Τα «στοιχήματα» στην ΤΕΝΕΡΓ, η «βουτιά» της ΕΧΑΕ και τα νέα δεδομένα στα Mezz

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για deal στην Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΧΑΕ απογοητεύει, το αίνιγμα στις αποτιμήσεις των Mezz, η Τιτάν με ρεκόρ κερδών και κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δισ. και η Πληροφορική.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το σερί οκτώ ημερών ανόδου παρά την τραπεζική διόρθωση και το ρεκόρ της ΜΥΤΙΛ

Το θετικό πρόσημο του Δείκτη χωρίς στήριξη από τις τράπεζες, τα ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos, η κάμψη της Πειραιώς μετά το ράλι και ενόψει placement, τα κέφια των Viohalco - Elvalhalcor και το «ξύπνημα» της Βιοκαρπέτ.
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα της αγοράς, η πανίσχυρη Εθνική, η πίεση στην Aegean και η ΜΥΤΙΛ

Πώς οι αγορά απορρόφησε χωρίς δυσκολία τις ρευστοποιήσεις κερδών, η επίδειξη ισχύος από την Εθνική, η συνεχής απώλεια ύψους για την Aegean, η Mytilineos με απώλειες σε τρεις συνεδριάσεις και η Intrakat πάνω από τα 4 ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα του ΧΑ, η διεθνής πίεση, η αντίδραση της ΔΕΗ και η Intralot

Τα πολλά καλά νέα για την αγορά δεν έχουν «γράψει» στο ταμπλό, η διεθνής αβεβαιότητα διατηρείται, η ΔΕΗ ανέκαμψε, η Intralot ετοιμάζεται για επιστροφή σε κανονική διαπραγμάτευση και το road show για 12 «μεσαίες» μετοχές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η παράλληλη πίεση σε ΧΑ και ομόλογα, η «βύθιση» των τραπεζών και η ΚΡΙ ΚΡΙ

Το ταυτόχρονο «άδειασμα» μετοχών και ομολόγων, οι νέες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΚΡΙ ΚΡΙ, η σημαντική βελτίωση στα EBITDA της Lamda και η κινητικότητα στην Μπλε Κέδρος.