ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Μουδιασμένο ξεκίνημα - εντυπωσιακό κλείσιμο και η απογοήτευση από τον ΟΤΕ

Η μονοήμερη διόρθωση στο χρηματιστήριο, γιατί «άδειασαν» τον ΟΤΕ ισχυρά χαρτοφυλάκια, το «ξεθώριασμα» το «μάζεμα» της Lamda Develpment και το φλερτ της Jumbo με νέο ιστορικό υψηλό.

Αν και το ξεκίνημα ήταν διστακτικό και μουδιασμένο, κάτι που έκανε πολλούς να φοβούνται ότι πιθανότατα έχουμε κι’ άλλο κάτω, από τις 15.00 και μετά οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι.

Η αγορά, λίγα λεπτά μετά την εκκίνηση της συνεδρίασης, βρέθηκε στο +1%, στη συνέχεια ο δείκτης διολίσθησε στο +0,16%, κατά τις 13.00 επαναπροσέγγισε το +1%, για να ακολουθήσουν κάποιες ρευστοποιήσεις (που όμως απορροφήθηκαν) και μετά τις 15.00 η αγορά πήρε τον ανήφορο για να κλείσει στο +1,63% στις 1.119,25 μονάδες.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 23 Φεβρουαρίου 2023

Το χθεσινό άλμα του Γενικού Δείκτη πραγματοποιήθηκε παρά τη «βουτιά« στον ΟΤΕ (-2,63%), με τις τράπεζες να επιστρέφουν δυναμικά (+2,48%). Στο 3:1 διαμορφώθηκε η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών

Πάντως δεν μπορούμε να μιλάμε για διόρθωση επειδή ο δείκτης έπεσε μια μέρα: στην ουσία το ΧΑ παραμένει… αδιόρθωτο.  Πρέπει να γυρίσουμε στις 19 Ιανουαρίου για να βρούμε άλλη μία μέρα με διόρθωση μεγαλύτερη από 2% και αυτή μια ημέρα κράτησε. Σημειώνεται ότι το 2023 έχουμε μόλις 3 περιπτώσεις 2 διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων (24-25/01, 15-16/02 και 21-22/02).

Αίνιγμα παραμένει η συμπεριφορά των ξένων αγορών που εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά κοντράροντας τις κεντρικές τράπεζες.

-- ΟΤΕ: Δεν έχει την καλύτερη κατάληξη η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για ένα «συμβόλαιο με τους μετόχους» για την πολιτική ανταμοιβής τους και αυτό αποτελεί την αιτία για το χθεσινό «άδειασμα» της μετοχής από ισχυρά χαρτοφυλάκια  (πτώση -2,63% με τζίρο 12,6 εκατ. ευρώ). Ο ΟΤΕ, θυμίζουμε, έγινε η πρώτη εταιρεία πριν μερικά χρόνια που είπε ότι οι μέτοχοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τι έχουν να περιμένουν: θα μοιράζεται στο σύνολό της η ελεύθερη ταμειακή ροή, το 65% ως μέρισμα, το 35% ως επαναγορά μετοχών. Στην πορεία, αυτό άλλαξε και ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε να μοιράζει το 70% έως 100% του free cash flow. Χθες, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε γνωστό ότι από ελεύθερες ταμειακές ροές 597 εκατ. θα μοιράσει ο ΟΤΕ τα 425 εκατ., δηλαδή περίπου 70%, μια ανταμοιβή που κινείται στο κατώτερο εύρος του προκαθορισμένου φάσματος (από τον ΟΤΕ υποστηρίζεται ότι δεν είναι 70%, αλλά 85%, γιατί αφαιρείται από το free cash flow ένα ποσό που σχετίζεται με τη φορολογία και έχει έκτακτο χαρακτήρα). Στο εξής, όπως ανακοινώθηκε, μόνο το 50% της ελεύθερης ταμειακής ροής θα μοιράζεται ως μέρισμα, ενώ οι υπολογισμοί για το ύψος του free cash flow γίνονται αρκετά σύνθετοι. Όπως και να έχει, το «συμβόλαιο» έχει χαλάσει αρκετά από την αρχική του μορφή δεν υπάρχει η σιγουριά για τις καλές διανομές που είχε προσελκύσει αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια. Ταυτόχρονα, ούτε και οι προοπτικές για την κερδοφορία φαίνονται πολύ καλές, αφού οι ανάγκες επενδύσεων είναι μεγάλες και ο ανταγωνισμός γίνεται πιο έντονος. Έτσι, δεν φαίνεται καθόλου αδικαιολόγητο το χθεσινό -2,6%, ούτε και το 18,6% που χάνει σε βάθος 12μήνου η μετοχή.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ Σεπτέμβριος 2020 - 23 Φεβρουαρίου 2023

-- Lamda Develpment: Κεντρίζει πολλά βλέμματα και η συμπεριφορά της μετοχής το τελευταίο διάστημα δείχνει μάζεμα. Η μετοχή παραμένει μακριά από τα υψηλά (το καλοκαίρι του 2019 είχε υπερβεί τα 9 ευρώ), παρά τη θεωρητική πρόοδο στο project, και θα μπορούσε να ανεβάσει στροφές. Γράφουμε για θεωρητική πρόοδο, γιατί στην πράξη ολοένα και περισσότεροι εκφράζουν αμφιβολίες για τα χρονοδιογράμματα και την ταχύτητα υλοποίησης της τεράστιας αυτής επένδυσης. Από τις αρχές του έτους η μετοχή ενισχύεται κατά +8,97%.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment Μάρτιος 2021 - 23 Φεβρουαρίου 2023

-- Jumbo: Με άνοδο 2,88% χθες, ο τίτλος έκλεισε στα 19,30 ευρώ, επίπεδα που είναι μόλις 16 cents κάτω από το απόλυτο ιστορικό υψηλό των 19,46 ευρώ από το κλείσιμο στις 24 Ιανουαρίου 2020, δηλαδή λίγο πριν τα lockdown… Η πανδημία «σκότωσε» - για κάποιο διάστημα – τη μετοχή, εν μέσω του άγνωστου πολέμου που ξεκινούσε τότε στον κόσμο, καθώς από τις 13 Φεβρουαρίου 2020 που ήταν στα 19,10 ευρώ, μέσα στις επόμενες 26 συνεδριάσεις, έως τις 23 Μαρτίου 2020, είχε κατέλθει στα 9,94 ευρώ! Μια ισοπεδωτική πτώση 48%! Πάντως, από τις 23/3/20, η μετοχή ανακάμπτει σε ποσοστό 94,16%. Παρά τις κατά καιρούς… γκρίνιες του μεγαλομετόχου και επικεφαλής, παρά τις… δραματικού τύπου δηλώσεις μέσα στην πανδημία για ιστορικό… πόλεμο και ασύμμετρες καταστάσεις, τα μεγέθη της Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα, ενώ παρέμεινε κερδοφόρα ακόμη και το 2020 και το 2021, με πολλούς μήνες σε lockdown.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo Σεπτέμβριος 2018 - 23 Φεβρουαρίου 2023

-- Coca Cola HBC: Ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο. Στα 24,39 ευρώ η μετοχή, στο +1,20% χθες, στο +10,91% το τελευταίο 9ήμερο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Τα πακέτα στη Eurobank, η ισχύς της Τρ. Πειραιώς, το ράλι της ΕΕΕ και η Κρι Κρι

Μεγάλα χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις στη Eurobank, η Πειραιώς δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα πριν το placement, η Coca Cola HBC σε όγδοη συνεδρίαση ανόδου, οι ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ πριν τα αποτελέσματα και η εντυπωσιακή τιμή στόχος για την Κρι Κρι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Η ψυχρολουσία του investment grade, οι ζαλισμένοι αγοραστές και οι τράπεζες

Η παράδοση της αγοράς στους πωλητές και το σοκ των πρωινών αγοραστών, οι άγριες διακυμάνσεις των τραπεζικών μετοχών, τα μαζεμένα κέρδη που φέρνουν πειρασμούς ρευστοποίησης και τα μεγάλα πακέτα της Jumbo.