Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι, λέει ο ποιητής και κάπως έτσι και στο ΧΑ η αισιοδοξία και μαζί της και οι αγοραστές σκορπίστηκαν με το που εμφανίστηκε μια (μικρή) πίεση στην Ευρώπη έχοντας όμως πριν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά.
Η χθεσινή άτακτη υποχώρηση, μικρών και μεγάλων, αποτυπώνει τη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί και το φόβο των εγχώριων επενδυτών για τον κίνδυνο μιας γενναίας διόρθωσης.
Χαρακτηριστικό της εικόνας χθες στο ΧΑ είναι ότι μόλις 19 μετοχές ενισχύθηκαν ενώ 94 υποχώρησαν. Όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν με την εξαίρεση της ΕΥΔΑΠ που παρέμεινε αμετάβλητη. Οι 18 μετοχές του 25άρη, μάλιστα, έκλεισαν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Στο -4,09% η ΔΕΗ, στο -3,74% η Πειραιώς, στο -2,99% η Eurobank, στο -2,40% η Alpha, στο -2,12% ο ΟΤΕ, στο -2% η Mytilineos, στο -1,99% η Μotor Oil, στο -1,62% η Jumbo και πάει λέγοντας.
Οι αγχομένες αυτές ρευστοποιήσεις δημιουργούν ευκαιρίες τοποθετήσεων για τους υπομονετικούς.
-- Τράπεζες: Δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις. Σίγουρα οι εκθέσεις της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, με μειώσεις τιμών στόχων, έδωσαν ένα έναυσμα για πωλήσεις. Στα θετικά ότι στο κλείσιμο υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές αγοράς 150.000 τεμαχίων για τη Eurobank, 83.906 τεμαχίων Πειραιώς και 1.150 μετοχών Εθνικής. Η Αlpha ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 20.000 τεμαχίων. Η Εθνική είχε την καλύτερη συμπεριφορά στον κλάδο για δεύτερη ημέρα (-0,91%).
-- Quest: Σε μια δύσκολη συνεδρίαση η μετοχή της Quest ξεχώρισε με άνοδο 3,78% κλείνοντας στα 5,76 ευρώ και συναλλαγές 178.937 τεμαχίων. Αιτία ήταν η συναλλαγή πώλησης της θυγατρικής ACS στον όμιλο GLS που θα γίνει σταδιακά -20% τώρα και το υπόλοιπο 80% τα επόμενα δύο χρόνια- έναντι τιμήματος αθροιστικά 370 εκατ. ευρώ. Έτσι, με αποτίμηση στο ΧΑ πριν το deal στα 595 εκατ. ευρώ η μετοχή φαντάζει φθηνή αφού μόνο 370 εκατ., ευρώ κάνει η ACS και τα υπόλοιπα 225 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις δραστηριότητες της πληροφορικής (Unisystems), της ενέργειας με εν λειτουργία 40MW από φωτοβολταϊκά και στο εμπόριο με την ΓΕ Δημητρίου και την πρόσφατα εξαγορασθείσα Μπενρουμπή. Μετά τη χθεσινή άνοδο η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 618 εκατ. ευρώ.
-- ΕΛΠΕ: Εντυπωσιακή σταθερότητα σε μια δύσκολη συνεδρίαση. Στο -0,28% η μετοχή, την ώρα που η ΜΟΗ έκανε νέα «βουτιά» -1,99%. Τα 7 ευρώ αποδεικνύονται πανίσχυρο όριο και είναι χαρακτηριστικό ότι στο κλείσιμο υπήρχαν στην τιμή των 7 ευρώ ανεκτέλεστες εντολές αγοράς 48.361 τεμαχίων όταν οι συναλλαγές που πραγματοποίησε σε όλη τη συνεδρίαση ήταν 102.000 τεμάχια.
-- ΔΕΗ: Τις βαρύτερες απώλειες στη συνεδρίαση «έγραψε» η μετοχή (-4,09%), χάνοντας τα περισσότερα κέρδη που είχε καταγράψει το τελευταία διάστημα (από τα 11,4 ευρώ είχε κερδίσει περισσότερο από 7%). Σίγουρα οι εντυπώσεις που άφησε η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν οι καλύτερες, αλλά, πέρα από βραχυχρόνιες διακυμάνσεις, οι προοπτικές της παραμένουν εξαιρετικές.
-- Cenergy: Περισσότερο από 4% απέχει πλέον η μετοχή από την τιμή διάθεσης του placement (9 ευρώ), μετά τη νέα χθεσινή πτώση κατά -3,15%. Σίγουρα το γενικότερο κλίμα της συνεδρίασης δεν βοήθησε τη μετοχή, αλλά η συμπεριφορά της έδειξε ότι δεν βρει ακόμη το σημείο ισορροπίας της μετά το placement.
-- ΟΤΕ: Πάνω από το 2% οι απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά αυτή η κίνηση δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη για τα δεδομένα της χθεσινής συνεδρίασης, δεδομένου μάλιστα ότι η ανοδική κίνηση της μετοχής το τελευταίο διάστημα είχε αφήσει αρκετά κέρδη στην άκρη για όσους ήθελαν να βάλουν κάτι στο παντελόνι.
-- Autohellas: Μεγάλα περιθώρια ανόδου με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, σύμφωνα με έκθεση της Euroxx, παρότι η νέα τιμή στόχος είναι ελαφρώς μειωμένη, στα 18,2 από τα 19 ευρώ. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 62%. Η τρέχουσα αποτίμηση είναι «ένα καλό σημείο εισόδου», σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, που διατηρεί τη σύσταση "overweight". Η μετοχή διαπραγματεύεται με ελκυστικούς δείκτες, με το EV/EBITDA να βρίσκεται στο 4,5x και το P/E στο 7,4x, δηλαδή με discount 29% και 25% αντίστοιχα σε σύγκριση με τους ανάλογου τύπου διεθνείς ομίλους. Πάντως, λόγω του αδύναμου πρώτου εξαμήνου, η χρηματιστηριακή προχωρά σε μικρή υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη της εταιρείας, προβλέποντας ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο του ενός δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA θα διατηρηθούν σταθερά και τα κέρδη ανά μετοχή θα υποχωρήσουν περίπου 4% σε ετήσια βάση. Αναμένεται, όμως, ανάκαμψη των μεγεθών κατά τη διάρκεια του 2025.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.