ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Το ριμπάουντ της αγοράς, ο πωλητής στην Πειραιώς και η περίπτωση της Lamda

Η απελευθέρωση των αγοραστών, ο μεγάλος πωλητής στην Πειραιώς, η αντίδραση της Ελλάκτωρ, η αδυναμία της Lamda παρά το deal, το upside της Real Consulting και η ταλαιπωρία της Metlen.

Με τις τιμές πολλών μετοχών να έχουν πιεστεί πολύ τις προηγούμενες ημέρες, η σταθεροποίηση και ανάκαμψη στην Ευρώπη «απελευθέρωσε» τους αγοραστές οι οποίοι οδήγησαν χθες την αγορά σε ένα δυναμικό ριμπάουντ +1,30% με οδηγό τις τράπεζες.

Η μετοχή της Εθνικής, με το εντυπωσιακό +3,24%, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τελική εικόνα του Γενικού Δείκτη. Αγοραστές βγήκαν δυνατά και σε άλλα χαρτιά υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 2,4 προς 1.

Η χθεσινή αντίδραση ενίσχυσε σημαντικά την ψυχολογία ωστόσο το κλίμα παραμένει εύθραυστο και η αγορά δέσμια της ευρύτερης κατάστασης στις ευρωπαϊκές αγορές. Το θετικό κλίμα ενισχύει η μεγάλη κινητικότητα στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών με το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να είναι το πλέον πολυαναμενόμενο.

-- Πειραιώς: Η μετοχή διέψευσε τους αισιόδοξους, μεταξύ αυτών και τη στήλη. Σταθερά πρώτη ή μεταξύ των πρώτων σε αξία συναλλαγών καθημερινά, αλλά και σταθερά υπό πίεση εδώ και μεγάλο διάστημα, συνδυασμός που προδίδει ότι κάποιος ισχυρός παίχτης ρευστοποιεί. Στο +1,39% χθες η μετοχή αλλά χωρίς νεύρο, δεδομένων των απωλειών των προηγουμένων μηνών που την οδήγησαν σε χαμηλό 5μήνου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απομάκρυνση από τα 4 ευρώ που έγινε το placement δημιουργεί ευκαιρίες τοποθετήσεων, δεδομένης της εξαιρετικής πορείας της τράπεζας. Ωστόσο αν ο πωλητής είναι μεγάλο πορτοφόλι που έχει ακόμα πολύ… χαρτί προς πώληση, τότε η ταλαιπωρία δεν θα τελειώσει αύριο. 

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 2 Ιανουαρίου 2024 – 18 Ιουνίου 2024

-- Ελλάκτωρ: Στη στήλη είχαμε επισημάνει το discount μεταξύ ««εσωτερικής» αξίας και τρέχουσας κεφαλαιοποίησης. Χθες ανέκαμψε εντυπωσιακά με +5,11%, ανακτώντας μέρος των μεγάλων απωλειών που προηγήθηκαν, ωστόσο κάτι εντολές πώλησης 300.000 τεμαχίων που βγήκαν μόλις το χαρτί πήγε να ξεθαρρέψει δημιουργούν εύλογα σκέψεις: μήπως κάποιοι δεν θέλουν τη μετοχή ψηλά; Διαγραμματικά πάντως το χαρτί φαίνεται πανέτοιμο για υψηλότερα. Στα θετικά η επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, στα αρνητικά η απουσία προοπτικής και story για την επόμενη ημέρα της εταιρείας. Η αποκοπή της επιστροφής θα γίνει στις 22 Ιουλίου και η καταβολή θα ξεκινήσει στις 26/7.

Η πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ, 2 Ιανουαρίου 2024 – 18 Ιουνίου 2024

-- Lamda Develpment: Σε μια πολύ καλή ημέρα για την αγορά, με τον ΓΔ να αποκομίζει μεγάλα κέρδη, και στον απόηχο της ανακοίνωσης για τη σημαντική συμφωνία με τον Γ. Προκοπίου η μετοχή γύρισε γρήγορα στο «κόκκινο» αποτυπώνοντας τη δυσπιστία της αγοράς για το πόσο γρήγορα θα μετουσιωθούν οι προσδοκίες και οι δυνατότητες σε απτά αποτελέσματα και αποδόσεις.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment, 2 Ιανουαρίου 2024 – 18 Ιουνίου 2024

-- Real Consulting: Μεγάλα περιθώρια ανόδου στη μετοχή δίνει η Eurobank Equities, που άρχισε την κάλυψη της εταιρείας στο πλαίσιο του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρηματοδοτεί η EBRD. Δίνει τιμή στόχο 5,30 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο: 3,88 ευρώ) με σύσταση για αγορά, ενώ ήδη η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 35% από την αρχή του έτους. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εταιρεία θα διπλασιάσει την κερδοφορία της ως το 2026 μόνο με οργανική ανάπτυξη, καθώς ωφελείται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η αποτίμηση της RC είναι ελκυστική, καθώς η σχέση EV/EBITDA διαμορφώνεται περίπου σε 8 φορές, όχι μακριά από τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, ενώ διαθέτει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης. H μετοχή έκλεισε χθες με άνοδο 5,72% στα 3,88 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το +8,99% και τα 4 ευρώ. Θυμίζουμε πως έχει αφυπνιστεί όλο το τελευταίο τριήμερο, καθώς την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο +5,57% και ισχυρό όγκο 68.462 τεμαχίων, ενώ τη Δευτέρα έκλεισε στο +1,94%. Στα 83,4 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής της Real Consulting, 2 Ιανουαρίου 2024 – 18 Ιουνίου 2024

-- Metlen – Mytilineos: Ταλαιπωρίας συνέχεια για τη μετοχή μετά το placement, κίνηση που τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έχει βαρύνει την ψυχολογία για τη μετοχή. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ευ. Μυτιληναίος διέθεσε το 5% των μετοχών της εταιρίας σε ξένους θεσμικούς στην τιμή των 35,5 ευρώ. Στα 35,76 ευρώ χθες με +0,34% και αυτό με «σπρώξιμο» στις δημοπρασίες. Στο -2,56% από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Metlen – Mytilineos, 2 Ιανουαρίου 2024 – 18 Ιουνίου 2024

-- ΔΕΗ: Την Παρασκευή έκλεισε σε χαμηλά εξαμήνου και στα επίπεδα που είχε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ενώ από τα υψηλά της 20ης Μαΐου ο τίτλος υποχωρούσε 11,27%. Υπήρχε περιθώριο αντίδρασης, κάτι που φάνηκε με το +3,10% χθες, που έφερε τον τίτλο στα 10,96 ευρώ.

-- Ντόπλερ: Ξαφνικό άδειασμα σε ποσοστό 9,65% έφερε τη μετοχή στο 1,03 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 2.420 τεμαχίων. Στα 12,3 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Τα τρισ. που μπαίνουν στις αγορές, η Τιτάν στην κορυφή, οι τράπεζες και ο ΟΛΠ

Η γλυκιά γεύση του 2023 για τους επενδυτές, τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια που επιστρέφουν σε μετοχές - ομόλογα, οι κινήσεις των τραπεζών, η Τιτάν στην κορυφή του 25άρη, ο ΟΛΠ σε υψηλό τετραετίας και το πάρτι στην Intrakat.
MARKET MAKER

Τα καλά νέα για μετοχές - ομόλογα, η δυσμενής συγκυρία, η ΜΥΤΙΛ και η Aegean

Μικρά κέρδη στο ΧΑ κόντρα στη διεθνή πτώση, τα ελληνικά ομόλογα κορυφαία στην Ευρώπη, οι αναταράξεις στις αγορές, η ανάκαμψη της ΜΥΤΙΛ και η ανακοίνωση βασικών μεγεθών και η πίεση στην Aegean.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.