ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.

Μετά την ανέλπιστα καλή εικόνα της αγοράς την Δευτέρα, στον απόηχο των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων σε Γαλλία - Γερμανία και άλλες χώρες, χθες το ΧΑ υποχώρησε προσγειώνοντας τις προσδοκίες. Διότι είναι λίγο υπερβολικό να περιμένουμε ότι αν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παρασυρθούν σε πολιτικές περιπέτειες εμείς εδώ θα συνεχίσουμε αμέριμνα την πορεία μας.   

Οι σεισμικές δονήσεις στην Ευρώπη με επίκεντρο τη Γαλλία αρχίζουν να προκαλούν ευρύτερους τριγμούς στις αγορές, όπως φάνηκε χθες από τη συμπεριφορά του ευρώ (έχει χάσει 0,7% στις δύο πρώτες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές), τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων (μεγάλη εκτίναξη αποδόσεων των γαλλικών τίτλων) και στις τραπεζικές μετοχές.

Οι απώλειες των μετοχών μεγάλων γαλλικών και γερμανικών τραπεζών (πάνω από 3% και στην, περίπτωση της Societe Generale, πάνω από 5%) και η επέκταση των πιέσεων σε ιταλικές και ισπανικές τράπεζες αντανακλούν την ανησυχία των αγορών για την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης, καθώς το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές δίνει για πρώτη φορά μια ευκαιρία στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν να διεκδικήσει την εξουσία.

Πάντως, ο Μακρόν διέψευσε ότι θα παραιτηθεί αν χάσει.

Σε αυτό το κλίμα, η πίεση στις τραπεζικές μετοχές έγινε αισθητή και στην Αθήνα, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει χθες 1,10%. Δείκτες και μετοχές αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, αλλά έκλεισαν με απώλειες, ακόμη και στα χαμηλά ημέρας. Ο Γ.Δ. έφτασε αρχικά να κερδίζει έως +0,93% όταν βρέθηκε στις 1.472,44 μονάδες, όμως τελικώς έκλεισε στις 1.448,75 μονάδες με απώλειες 0,69% που ήταν και το χαμηλό ημέρας. «Κόκκινες» ήταν χθες και οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 11/6/24

-- Ξένοι επενδυτές: Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στατιστικά για τη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών τον Μάιο. Αυτό που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο ήταν ότι, ύστερα από το πρώτο τετράμηνο, όπου είχαν αυξήσει πολύ τις θέσεις τους, οι ξένοι επενδυτές τον Μάιο ήταν πωλητές. Συνολικά, το ΧΑ κατέγραψε εκροές ύψους 243,4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές εισροές από την αρχή του έτους να μειωθούν στα 494,08 εκατ. ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, είναι από πού προήλθαν αυτές οι εκροές κεφαλαίων. Θα περίμενε κανείς ότι πωλητές θα ήταν κάποιοι θεσμικοί επενδυτές, ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που συνήθως έχουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Όμως, οι εκροές προήλθαν από μια άλλη κατηγορία επενδυτών, τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, που καταγράφεται ότι ήταν συνολικά 57. Από αυτές σημειώθηκαν καθαρές εκροές ύψους 269,6 εκατ. ευρώ. Πώς βρέθηκαν ξαφνικά μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις του εξωτερικού να κάνουν τόσο μεγάλες πωλήσεις μετοχών σε ένα μήνα; Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στα placements, δηλαδή στη διάθεση των πακέτων μετοχών της Mytilineos και της Jumbo. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Απόστολος Βακάκης φυσικά και είναι 100% Έλληνες, όμως οι πωλήσεις μετοχών που έκαναν λογίζεται ότι έγιναν από ξένους επενδυτές, γιατί τις έκαναν μέσω εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο.

-- Coca Cola HBC: Δεν ήρθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο χθες, βάζοντας αναχώματα σε ενδεχόμενη μεγαλύτερη πτώση του Γ.Δ.. Έφτασε αρχικά έως το +1,65% και στα 32 ευρώ, όμως έκλεισε στα 31,60 ευρώ με άνοδο μόλις 0,06%, που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

-- Motor Oil: Επίσης δεν πέρασε στο πλην, έφτασε έως το +1,87% για να κλείσει με άνοδο 0,23% στα 25,76 ευρώ. Μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε η εξαγορά της Ηλέκτωρ, έναντι 114,7 εκατ. ευρώ. Αυτή η εξαγορά θα ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, ο όμιλος, με όχημα τη Motor Oil Renewable Energy (MORE), υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα μετασχηματισμού, το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη, συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές όπως μεγάλα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης τις Άνεμος, VERD (πράσινο λάδι), Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων κ.α.), Unagi A.E. και τώρα την Ηλέκτωρ. Κανένας άλλος ενεργειακός όμιλος δεν έχει τέτοια έκθεση σε τόσους πολλούς τομείς της «πράσινης» ενέργειας. Φυσικά, τα πολλά λεφτά θα τα βγάζει για αρκετό καιρό ακόμη από τη διύλιση, όμως σε μεταβατικές εποχές καλό είναι βλέπουν οι επιχειρήσεις μπροστά.

Η πορεία της μετοχής της Motor Oil, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 11 Ιουνίου 2024

-- Cenergy Holdings: Είχε χθες με διαφορά την καλύτερη εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Κερδίζει σχεδόν μισό ευρώ μόνο τον Ιούνιο, καθώς ξεκίνησε από τα 9 ευρώ και χθες έκλεισε στα 9,45 ευρώ (+2,72%) που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Με αποτίμηση 1,79 δισ. ευρώ, αφήνει αρκετά πίσω τη μητρική Viohalco που είναι στα 1,58 δισ. ευρώ, ενώ ξεπέρασε και τη ΓΕΚ Τέρνα που αποτιμάται στα 1,7 δισ. ευρώ. Στο +32% φέτος.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 11 Ιουνίου 2024

-- Ελλάκτωρ: Αβγατίζει το ταμείο της με τα 114,7 εκατ. από την πώληση της Ηλέκτωρ. Χθες πήγε έως το +1,44%, όμως τελικώς, επηρεασμένη από το ευρύτερο κλίμα στην αγορά, έκλεισε με πτώση 1,44% στα 2,40 ευρώ, έχοντας στις επτά συνεδριάσεις του Ιουνίου μόνο μία ανοδική, ενώ καταγράφει απώλειες 5,33%. Στα 835 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου.

-- Eurobank: Μετά από σημαντική άνοδο +7,55% τον Ιούνιο και νέα υψηλά 9ετίας τη Δευτέρα, χθες διόρθωσε κατά 1,52%, με κλείσιμο στα 2,1310 ευρώ. Έφτασε να κερδίζει 2,08% και να υποχωρεί 2,40%, με συνολική διακύμανση 4,48%, κάτι όχι συνηθισμένο για το συντηρητικό προφίλ της. Η HSBC αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή από τα 2 στα 3,50 ευρώ, με σύσταση αγοράς, με αιχμή την αυξημένη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα και την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Χθες ανακοίνωσε την απόκτηση επιπλέον 503.000 μετοχών της κυπριακής τράπεζας.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 11 Ιουνίου 2024

-- Εθνική Τράπεζα: Με απώλειες 0,46% στα 8,2920 ευρώ, είχε την πιο ανθεκτική συμπεριφορά στον κλάδο. Αρχικώς κέρδιζε 1,75%, ενώ έφτασε έως το -0,96%.

-- Optima Bank: Με κλείσιμο στα 12,02 ευρώ (+1,18%) ισοφάρισε το ιστορικό της υψηλό όπου βρέθηκε και την περασμένη Πέμπτη. Σύντομα θα είναι μέλος του Mid Cap, ενώ από την αρχή του έτους βρίσκεται στο +54,10% και από την ημέρα εισαγωγής στο +67%.

Η πορεία της μετοχής της Optima, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 11 Ιουνίου 2024

-- Dimand: Ένα πολύ σημαντικό deal ολοκληρώθηκε χθες από την εταιρεία ακινήτων, καθώς έκλεισε το ομολογιακό δάνειο των 28 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του παλιού ΜΙΝΙΟΝ. Σημειωτέον ότι αυτό το έργο θα αρχίσει γρήγορα να αποδίδει καρπούς στην Dimand, αφού ήδη το κτήριο έχει εκμισθωθεί στην Inditex και τη ΔΕΗ και οι ενοικιαστές προβλέπεται ότι θα μπουν στο κτήριο ως το τέλος του έτους. Όλα αυτά, πάντως, ουδόλως φαίνεται να επηρεάζουν τη μετοχή, που είχε χθες την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 8,26 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Dimand, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 11 Ιουνίου 2024


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.
MARKET MAKER

Η κατάρρευση των συναλλαγών, η ατάραχη Ideal και η τιμή της Intralot

Η πτώση προς τις 1.180 μονάδες και... βλέπουμε, το «στέγνωμα» των συναλλαγών, ο ρόλος του placement στην Εθνική, η νέα απειλή από τη Fed, το ενημερωτικό της Intralot, η άνοδος της Ideal κόντρα στο ρεύμα και οι πιέσεις στην Πληροφορική.