ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Πομπέο: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι «η μεγαλύτερη απειλή»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποκάλεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ως την «μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας» εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για την συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας», κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στην συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G.

«Η Κίνα είναι μία τεράστια οικονομία με την οποία είναι στενά συνδεδεμένη η αμερικανική οικονομία. Είναι μία τεράστια ευκαιρία για εμάς, για να κάνουμε business», πρόσθεσε. «Όμως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι έχει στόχους που δεν συνάδουν με τις (δυτικές) αξίες».

Στο τέλος του Οκτωβρίου, ο Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Πεκίνο ότι είναι «ανοικτά εχθρικό» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναν μήνα αργότερα, κατηγόρησε την Κίνα για «νέο όραμα αυταρχισμού». Το Πεκίνο απάντησε καλώντας τον «να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις και την ψυχροπολεμική του νοοτροπία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θέλουμε συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τους, τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν κινεζικά ινστιτούτα σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα Ινστιτούτα Κομφούκιος απειλή για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας πως λειτουργούν ως «οργανώσεις εν υπνώσει» σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παρά τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για απαγόρευση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε στην απαγόρευση χρήσης κινεζικής ΑΙ από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι κινεζικές εταιρίες ΑΙ προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες παγκοσμίως και τηρούν τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι και Πούτιν

Ο Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τους Σι και Πούτιν στην Κίνα τον Νοέμβριο, με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση, ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά του Ζελένσκι, ζητώντας νέο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο ενισχύει την αμερικανική επιρροή στην Κεντρική Ασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκίνησε περιοδεία σε Ουζμπεκιστάν και Ινδία για ενίσχυση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ με χώρες της Κεντρικής Ασίας, στοχεύοντας στην ανάσχεση της κινεζικής επιρροής και την ενίσχυση της διπλωματίας.