ΓΔ: 1394.47 -0.23% Τζίρος: 46.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στο διεθνές «κυνήγι» εξωπλανητών

Τα άτομα του προγράμματος ExoClock θα βοηθούν την ευρωπαϊκή ESA και τους επιστήμονες πριν από το 2029 αλλά και μετά την εκτόξευση της διαστημικής συσκευής του τής αποστολής Ariel.

Εκείνη φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης, εκείνος φοιτητής στο Φυσικό του ΑΠΘ, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα αντίστοιχα, συναντήθηκαν και «γέννησαν» -τυχαία- την ιδέα για το πρόγραμμα ExoClock σε μια εξω-ακαδημαϊκή επιμορφωτική δραστηριότητα, όπου ...κοίταξαν ψηλά κι εμπνεύστηκαν από τον έναστρο ουρανό. Η συνέχεια τους έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους μέχρι που το ExoClock που συνίδρυσαν εξελίχθηκε σε επιστημονικό εργαλείο για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Τελικά ο μη προγραμματισμένος κοινός επιστημονικός τους προορισμός ήταν «...οι πλανήτες που γυρίζουν γύρω από τα αστέρια που όλοι μας αντικρίζουμε κάθε βράδυ στον ουρανό, οι "έξω" από το ηλιακό μας σύστημα πλανήτες, ήτοι οι exoplanets του γαλαξία που τόσο συναρπάζουν την ανθρωπότητα».

«Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν πέντε Έλληνες στο σύνολο που ξεκινήσαμε τις παρατηρήσεις. Ήταν έκπληξη η εξέλιξη αφού η ανταπόκριση έφτασε σε ύψη που σίγουρα δεν περιμέναμε ποτέ. Σήμερα, περισσότεροι από 1.000 παρατηρητές σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Νέα Ζηλανδία Ιαπωνία, Ταϊβάν, Βραζιλία Κολομβία, Ινδία, Νότια Αφρική κ.ά. -συνολικά 60 χώρες, συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέχρι το 2029, όταν με το καλό θα εκτοξευτεί η διαστημική αποστολή εξωπλανητών Ariel της ESA θα έχουμε προσπαθήσει η συνεισφορά μας να έχει φτάσει στον μέγιστο βαθμό στην προετοιμασία αυτής της πρωτοποριακής αποστολής. "Εξωπλανήτες για όλους" λοιπόν, ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι πράγματι το σύνθημα μας!» εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9, ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας, επίτιμος ερευνητής στο βρετανικό UCL, που μαζί με την Αναστασία Κόκορη, υποψήφια διδακτόρισσα στο ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι οι Έλληνες συνιδρυτές του διεθνούς πια προγράμματος ExoClock.

Η προσπάθεια συνολικότερα έχει στόχο την προαγωγή της ιδέας «της επιστήμης του πολίτη (σ.σ citizen scientist)», επισημαίνει η κ. Κόκορη και προσθέτει: «Θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να έχει άποψη για την επιστήμη. Να συνδράμει και να χαίρεται με την προσπάθειά του, να είναι ενθουσιασμένος/η που συμμετείχε σε μια προσπάθεια επιστημονική. Στο ExoClock έχουμε παρατηρητές που ξεκίνησαν με μηδενικές γνώσεις, ακόμη και για την απλή αστροπαρατήρηση και έχουν σήμερα φτάσει σε ένα υψηλότατο επίπεδο. Από την άλλη, εκατοντάδες λάτρεις της αστροπαρατήρησης συμμετέχουν με τα τηλεσκόπια που ήδη είχαν. Δεν το είχαμε φανταστεί -οφείλουμε να ομολογήσουμε- πως θα είχαμε τέτοια σημαντική συμμετοχή στο ExoClock».

Η κ. Κόκορη διευκρινίζει πως τα άτομα του προγράμματος ExoClock θα βοηθούν την ευρωπαϊκή ESA και τους επιστήμονες πριν από το 2029 αλλά και μετά την εκτόξευση της διαστημικής συσκευής του τής αποστολής Ariel. Στα τέσσερα χρόνια που είναι σε λειτουργία το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες είναι από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι μέχρι μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diastima-Nefeloma-NASA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενοφών Μουσάς : Το James Webb η μηχανή του χρόνου για την επόμενη εικοσαετία

Πέρα από τον Δία το James Webb απαθανατίζει και κάποια από τα φεγγάρια του, την Ευρώπη, τη Θήβα και τη Μήτιδα, με εντυπωσιακή ευκρίνεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA και διακρίνονται στις νέες φωτογραφίες και δακτύλιοι του Δία.