ΓΔ: 2204.24 1.87% Τζίρος: 662.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Εθνικός Διοικητής και 13 Περιφερειακοί Συντονιστές για διαχείριση κρίσεων

Με το νομοσχέδιο θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών.

Το Σχέδιο Νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, παρουσιάστηκε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν στο εξής οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων. Όπως είπε, σε κάθε Περιφέρεια θα οριστεί από τον περιφερειάρχη, περιφερειακός συντονιστής , ο οποίος θα είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.ά).

Επίσης, ανάφερε ότι σε κάθε Περιφέρεια θα δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων που θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κ.ά. Το Κέντρο αυτό, όπως και οι υπηρεσίες των Περιφερειών που θα είναι αρμόδιες για την Πολιτική Προστασία, θα στεγάζονται σε ξεχωριστά κατάλληλα κτίρια, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των οποίων θα χρηματοδοτήσει εξ΄ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό- εθνικό επίπεδο, θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Επικεφαλής όλων θα είναι ο εθνικός διοικητής. Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει ότι και στην περίπτωση που κηρύσσεται σ΄έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση.

Η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, τότε θα αδειοδοτείται από τη ΓΓΠΠ εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Τα έργα αυτά θ’ αφορούν αποκλειστικά, αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο κ. Χαρδαλιάς, διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Περιφερειών σε μέσα και να μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο , αναβαθμισμένο αυτό ρόλο τους. Ακόμη, επισήμανε ότι δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης έως 4 μήνες κάθε χρόνο προσωπικού για τον χειρισμό μηχανημάτων κ.α. Από την πλευρά του , ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι η ΕΝΠΕ θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών γραπτώς τις προτάσεις της και κάλεσε τον κ. Χαρδαλιά να τις λάβει υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομπρέλα στη βροχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω κακοκαιρίας Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Ιόνια

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε ξανά λόγω έντονων βροχών και καταιγίδων από 6 έως 8 Ιανουαρίου στη δυτική και βορειοανατολική Ελλάδα. Αναμένονται ισχυρά φαινόμενα με χαλαζοπτώσεις και ανέμους 8-9 μποφόρ
Κεραυνός στη θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βροχές και καταιγίδες έως την Πέμπτη σε δυτική και βορειοανατολική Ελλάδα

Σημαντικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν από Τρίτη έως Πέμπτη σε δυτική και βορειοανατολική Ελλάδα, με πιθανές χαλαζοπτώσεις και ανέμους έως 9 μποφόρ, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες στο χιονοδρομικό Κραν-Μοντανά

Έκρηξη άγνωστης αιτίας σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη σε δημοφιλές χειμερινό θέρετρο σκι, ενώ τα αίτια ερευνώνται.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προστασία ανεξαρτησίας και ελευθεριών το μήνυμα της νέας χρονιάς

Ο Μακρόν, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, τόνισε τους γεωπολιτικούς κινδύνους, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία παραμένει σταθερή. Δεσμεύθηκε για εκλογές χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και ζήτησε ενότητα, ανεξαρτησία και δύναμη.