ΓΔ: 1408.88 0.19% Τζίρος: 27.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:06 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τα τρία βασικά αιτήματα των ομογενών για την ψήφο των αποδήμων

Επιστολική ψήφο, απάλειψη του ορίου των 35 ετών απουσίας και της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα και καθιέρωση εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, τα τρία βασικά αιτήματα εκπροσώπων Ελλήνων ομογενών.

Παρατηρήσεις, ενστάσεις, προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων της ελληνικής ομογένειας, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου, η δημιουργία εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό και η απάλειψη του ορίου των 35 χρόνων απουσίας και της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα, ήταν τα τρία βασικότερα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και κοινοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται στο νομοσχέδιο, αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου στη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων του ελληνισμού.

«Το νομοσχέδιο είναι πράγματι ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός και ένα θετικό βήμα συναίνεσης, ωστόσο, τα κριτήρια που θεσπίζονται αποκλείουν το 70% με 80% των απανταχού Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, πρέπει να τα βρείτε μεταξύ σας, ώστε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με τους πιο απλούς τρόπους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, Ανδρέας Ασημακόπουλος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού έκαναν λόγο για «δύο ταχυτήτων Ελλήνων του εξωτερικού» που δημιουργούνται, και κάλεσαν όλα τα κόμματα να συναινέσουν σε μία λύση που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Ξενοφών Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο στέλνει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που περιμένουν οι Έλληνες του εξωτερικού για πιο στενή σχέση και δεσμούς με την πατρίδα τους».

«Οι προϋποθέσεις που εισάγονται, όπως το όριο των 35 ετών απουσίας τους από τη χώρα ή τα δύο χρόνια απαραίτητης παραμονής τους στην Ελλάδα, προσβάλουν τους ομογενείς, για αυτό απορρίπτουμε τους "κόφτες". Είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης, τόνισε την ανάγκη τόσο της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών για τους απόδημους όσο και της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.

«Τα κριτήρια που αφορούν την απαραίτητη παρουσία στην Ελλάδα για δύο χρόνια και τα 35 χρόνια απουσίας τους, είναι επιεικώς δυσάρεστη έκπληξη και αφαιρεί το δικαίωμα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού, και ιδιαίτερα της δεύτερης γενιάς, να ψηφίσουν. Ευνοεί τους νεομετανάστες της κρίσης», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι άδικο και ανώφελο να τον αποκλείει να ψηφίζει στον τόπο της καταγωγής του. Πρέπει να ξαναδείτε το νομοσχέδιο. Είναι άδικο να διακηρύσσουμε ότι ζει μια ακόμα Ελλάδα στο εξωτερικό και να καταρρέει το δικό σας όραμα και το δικό μας αφήγημα».

Ο Χρήστος Πρασάς, μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, και μετανάστης πρώτης γενιάς, όπως δήλωσε, έκανε λόγο για δημιουργία δύο κατηγοριών μεταναστών και για αποκλεισμό από το δικαίωμα ψήφου όσων έφυγαν τη δεκαετία του 1960.

«Ζητάμε ψήφο για όλους τους μετανάστες που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, καθιέρωση επιστολικής ψήφου, και περιφέρειες στο εξωτερικό, όπου θα εκλέγονται οι ίδιοι οι μετανάστες», ανέφερε.

Ο Φώτης Φωτιάδης, αντιπρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων πόλεων Γερμανίας, μίλησε επίσης για «αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των αποδήμων» και έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία της αρχής της ισότητας των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων».

«Η 35ετία και το ΑΦΜ δημιουργούν ψήφο δύο ταχυτήτων και δύο κατηγορίες ομογενών. Ζητάμε την καθιέρωση επιστολικής ψήφου όσων είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια», είπε και προσέθεσε: «Ο ορισμός εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό είναι το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα όσων θέλουν να συμμετέχουν στο μέλλον της πατρίδας. Η διασπορά είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνισμού. Στο χέρι σας είναι να μη χαθεί άλλη ευκαιρία και να της δώσετε, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, φωνή. Δώστε μας φωνή και μη μας φοβάστε».

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ και της ηλεκτρονικής ψήφου, τονίζοντας ότι «αν ενεργοποιηθούν τα 22 εκατ. Ελλήνων που ζουν σε όλο τον κόσμο, θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός πυρήνας αποφάσεων διεθνώς που μπορούν να επηρεάσουν τα πεπραγμένα».

«Ζητάμε τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου για να αποκτήσουμε διεθνή ασπίδα σε όλα τα πεπραγμένα που γίνονται εναντίον της Ελλάδας», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αιθιοπίας, Γ. Βαλασκαντζής, που αριθμεί όπως είπε 500 Έλληνες, ανέφερε ότι «το κριτήριο της υποχρεωτικής διετίας στην Ελλάδα τους αποκλείει το δικαίωμα να ψηφίσουν» και τόνισε ότι «είναι ντροπή να μη γίνεται αποδεκτή η ηλεκτρονική ψήφος».

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος του PANHELLENIC CARDIOTHORACIC DIASPORA, υπογράμμισε «ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες της διασποράς να μπορούν να διαμορφώσουν άποψη και πρόσθεσε ότι πρέπει να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος χωρίς κανένα αποκλεισμό».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχίες για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Αριζόνα

Το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον στην πολιτεία με διαφορά τριών μονάδων. Το 2020 ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος που κέρδισε την Αριζόνα μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1996, ωστόσο η διαφορά ήταν μικρή, και το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες - Πού και πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς που είχαν επιλέξει να ψηφίσουν επιστολικά και τελικά δεν το έπραξαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα την ψήφο τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν δια ζώσης μετά τις 11:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η επιστροφή πινακίδων σε οδηγούς εν όψει των ευρωεκλογών

Δεν θα επιστραφούν οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που έχουν αφαιρεθεί για παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης καθώς και σε περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από δικαστικές Αρχές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα ΕΛΤΑ διαψεύδουν δημοσιεύματα για προβλήματα με την επιστολική ψήφο

«Δεν κατανοούμε τους λόγους της πρωτοφανούς επίθεσης στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την οποία καταγγέλλουμε ως αήθη, δεδομένου ότι προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπεύθυνους του εν λόγω site» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα υπηρεσιών Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων

Οι δημότες θα πρέπει να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» που είναι αναρτημένη: στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.