Την ίδια στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» σαρώνει την Ευρώπη προκαλώντας ανησυχία με την ταχεία εξάπλωσή της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, αλλά είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν όσα ήδη ισχύουν και να υπάρξει αυξημένη προσοχή από τους πολίτες κατά τις ημέρες των γιορτών.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κα Παγώνη σημείωσε ότι θα ένα γενικό lockdown «θα είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης να κάνει αυτή τη στιγμή» ιδίως με τον αριθμό των πολιτών που έχει εμβολιαστεί και έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση. Συνέστησε στα γιορτινά τραπέζια να βρίσκονται 8 το πολύ 10 άτομα τα οποία θα έχουν υποβληθεί πρώτα σε τεστ κορονοϊού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Όπως σημείωσε «αν πραγματικά θέλουμε όλοι να είμαστε ασφαλείς και συγχρόνως και να διασκεδάσουμε, νομίζω ότι ένα τεστάκι δεν είναι τόσο δύσκολο».
Σχετικά με την μετάλλαξη «Όμικρον», η κ. Παγώνη είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Δέλτα» αλλά με πιο απλά συμπτώματα. Όπως είπε αναμένεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών μετά τις 25 Δεκεμβρίου ωστόσο έως τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού λέγοντας ότι σώζει ζωές και κάλεσε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να την κάνουν.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είχε σημειώσει πως υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες. Ο κ. Μαγιορκίνης έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.
Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «πολύ πιο μπροστά» από τις περισσότερες χώρες στον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση και συνεπώς εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση». Υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές, αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε».
Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.