Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο καρκίνος κεφαλής τραχήλου, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 450.00 νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρει η στοματολόγος, καθηγήτρια EKΠA και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, κ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της εν λόγω κακοήθειας σε ηλικίες 40-50.
«Εξ αυτού του λόγου είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται το εμβόλιο για το HPV, καθώς επίσης και να τροποποιηθεί η σεξουαλική συμπεριφορά». Ωστόσο, όπως αναφέρει η καθηγήτρια, ο βασικός παράγοντας κινδύνου για όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλλα είναι το κάπνισμα, ενώ η πτωχή στοματική υγιεινή, η κακή διατροφή και το αλκοόλ επίσης αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. «Τα 2/3 των καρκίνων του στόματος διαγιγνώσκονται διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε προχωρημένα στάδια.
Τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες αυτός ο καρκίνος δεν πονάει».Για αυτό όταν κάποιος δει ύποπτα συμπτώματα πρέπει αμέσως να τρέξει στο γιατρό τονίζει κατηγορηματικά η κα Γαλίτη και εξηγεί ποια θεωρούνται ύποπτα συμπτώματα: «Μία πληγή που δεν κλείνει, ένα ογκίδιο, ή φούσκωμα που ενοχλεί και μένει πάνω από ένα μήνα, ένα δόντι που κουνάει ξαφνικά χωρίς να έχει συγκεκριμένη αιτία, μία διόγκωση κάτω από το λαιμό».