Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει τελειώσει η πανδημία καθώς είτε θα έχει νοσήσει ή θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός με αποτέλεσμα να μην έχει χώρο να αναπτυχθεί ο κορονοϊός, όπως αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, τονίζοντας την ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα. Παράλληλα προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων και σε ένα μήνα θα υπάρξει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας σημείωσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, αναφέροντας πως θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα, όμως στη συνέχεια η πανδημία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται και από το Πάσχα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τόνισε επίσης πως υπάρχουν δυο επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.
Επισήμανε πως μπορεί να μην είναι γνωστό αν θα υπάρξουν επιπτώσεις από το εμβόλιο, όμως είναι γνωστό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ένα παιδί που θα κολλήσει κορονοϊό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» υπογραμμίζοντας πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.
Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ. Ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες. Ερωτηθείς για το τείχος ανοσία στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε