ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
metakomisi-katoikia
Φώτο: Shutterstock

Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους στα 30

Πολύ αργότερα σε σχέση με τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες ανεξαρτητοποιούνται από την γονική εστία καθώς οι άντρες φεύγουν περίπου στα 31 έτη και οι γυναίκες στα 28. Από 17,5 ετών ανεξαρτητοποιούνται οι Σουηδοί.

Σε μεγαλύτερη ηλικία εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους οι νέοι στην Ελλάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη μέση ηλικία στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεολαίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2020, οι Έλληνες αφήνουν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 29,4 ετών, έναντι 26,4 ετών στην ΕΕ.

Οι νέοι που εγκαταλείπουν πρώτοι το πατρικό τους στην ΕΕ, είναι οι Σουηδοί με μέσο όρο ηλικίας 17,5 ετών. Ακολουθούν οι Λουξεμβούργιοι (19,8 ετών) οι Δανοί (21,2 ετών) και οι Φινλανδοί (21,5 ετών). Αντίθετα, αυτοί που αργούν περισσότερο να ανεξαρτητοποιηθούν από τη γονική εστία είναι οι Κροάτες (32,4 ετών), οι Σλοβάκοι (30,9 ετών), οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι (30,2 ετών), οι Πορτογάλοι (30 ετών), οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί (29,7 ετών) και οι Έλληνες (29,4 ετών).

Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες παρατηρείται ότι τα αγόρια αργούν περισσότερο να εγκαταλείψουν το σπίτι των γονιών τους, σε σχέση με τα κορίτσια. Στην Ελλάδα τα αγόρια αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία τα 30,8 έτη, έναντι 27,4 έτη στην ΕΕ. Αντίθετα, τα κορίτσια στην Ελλάδα αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία τα 28 έτη, έναντι 25,4 έτη στην ΕΕ. Εκτός από την Ελλάδα, σε άλλες επτά χώρες (Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) παρατηρείται ότι οι άνδρες εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους σε ηλικία άνω των 30 ετών. 

Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται ότι στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του '20, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες η μέση ηλικία ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '20 ή στις αρχές της δεκαετίας του '30.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

atyxima-troxaio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 2,4 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι τα τροχαία δυστυχήματα έχουν καταγράψει εντυπωσιακή μείωση την τελευταία δεκαετία με τους νεκρούς να μειώνονται κατά 50%, το οικονομικό κόστος εκτοξεύεται εάν υπολογιστεί ο πραγματικός αριθμός των παθόντων και οι υλικές ζημιές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Η χαμηλότερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο δημοτικό στην ΕΕ

Στην ΕΕ, ο μέσος αριθμός μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο δημοτικό μειώθηκε ελαφρώς από 13,6 το 2018 σε 13,5 το 2019. Οι χαμηλότερες αναλογίες καταγράφηκαν στην Ελλάδα (8,7), το Λουξεμβούργο (9,0), την Πολωνία (9,6), την Ουγγαρία (10,0), την Σλοβενία (10,5) και την Ιταλία (12).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η χαρτογράφηση στα καμμένα σε Αν. Μάνη, Διαβολίτσι, Φωκίδα

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.