ΓΔ: 2491.9 0.77% Τζίρος: 36.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:22:36
pyrkagia-fwtia
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Σε πύρινο κλοιό Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία - Εκκενώνονται οικισμοί

Βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αττική αλλά και άλλους νομούς της χώρας. Εκκενώθηκαν δεκάδες οικισμοί.

Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Βιβλική είναι η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές επιχειρούν:

- Στη Βόρεια Εύβοια, 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

- Στην Αρχαία Ολυμπία, 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

- Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

- Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Κυρίζογλου: Ανεπαρκής η χρηματοδότηση για πυροπροστασία στους δήμους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, απάντησε πως η καθυστέρηση ανάθεσης έργου πυροπροστασίας από δήμο ήταν μεμονωμένη και μετέπειτα λύθηκε, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι δήμοι αξιοποίησαν τα κονδύλια παρά τα στενά χρονικά περιθώρια.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Κορινθία και Σπάτα

Οι πυρκαγιές σε Αγγελόκαστρο και Άνω Αλμυρή Κορινθίας οριοθετήθηκαν με άμεση επέμβαση επίγειων κι εναέριων δυνάμεων. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν 116 πυροσβέστες, 32 οχήματα, εθελοντές, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ΟΤΑ.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Το έργο HARMONY φέρνει κοινή ευρωπαϊκή δράση για καταστροφές

Το ευρωπαϊκό έργο HARMONY αναπτύσσει κοινά πρωτόκολλα και ψηφιακά εργαλεία για τη συνεργασία αρχών διαφορετικών χωρών στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, βελτιώνοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια στις διασυνοριακές κρίσεις.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στοχευμένοι έλεγχοι για ακαθάριστα οικόπεδα από Τρίτη, λέει ο Ευ. Τουρνάς

Σύσκεψη με τη φυσική ηγεσία και διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος συγκάλεσε ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας την ανάγκη πρόληψης πυρκαγιών και ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε φωτιές από κεραυνούς στην Κορινθία και υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα

Πέντε δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα λόγω κεραυνών σε Σχίνο, Σκαλωσιά, Μέθανα και Θήβα. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πρόλαβε την εξάπλωσή τους, χωρίς να απειληθούν κατοικίες ή υποδομές.