ΓΔ: 2216.29 -0.82% Τζίρος: 54.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:01:42
Φώτο: Shutterstock

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά στην ΒΑ Αττική

Όπως επισήμανε ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης, τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου οι δράσεις να είναι «άμεσες και απολύτως υποστηρικτικές».

Άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές, επιδότηση ενοικίου και φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά στην ΒΑ Αττική, που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το κυβερνητικό κλιμάκιο στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Όπως σημειώθηκε το ειδικό πλαίσιο στήριξης με συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν θα αξιοποιηθεί και για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Όπως επισήμανε ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης, τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου οι δράσεις να είναι «άμεσες και απολύτως υποστηρικτικές» στο πλευρό των πληγέντων, να επουλωθούν άμεσα οι πληγές και να διασφαλιστεί η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε.

Σημείωσε ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες δεν υπήρξαν απώλειες ζωών, ενώ περιορίστηκαν στο μέτρο του δυνατού οι υλικές ζημιές και ευχαρίστησε το δυναμικό τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους όσοι συμμετείχαν στην πυρόσβεση.

Τέλος ανέφερε ότι τα επιμέρους μέτρα από τη δέσμη θα παρουσιαστούν κατά αρμοδιότητα από τα αντίστοιχα υπουργεία.

Τα μέτρα του ΥΠΕΣ ανέπτυξε ο αναπλ. υπουργός Στέλιος Πέτσας αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην κατάσβεση ακόμη και τους εθελοντές και τους συμπολίτες που συνέτρεξαν όσους έμειναν άστεγοι ή στην περισυλλογή των τρομαγμένων ζώων που είχαν εγκλωβιστεί.

Αναφορικά με τα μέτρα τόνισε ότι αναπτύσσονται σε δύο σκέλη: Αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ως δαπάνη κοινωνικής προστασίας και διαβίωσης με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές τα οποία θα καταβληθούν άμεσα αφού καταγραφούν οι ζημιές από τις υπηρεσίες των Δήμων. Επίσης αυξημένη επιδότηση θα έχουν οι τρεις δήμοι που επλήγησαν, ενώ τα κονδύλια για την ενίσχυση των πληγέντων που θα τους διατεθούν από το ΥΠΕΣ είναι 90.000 στον Δήμο Αχαρνών, 60.000 στον Δήμο Κηφισίας και 30.000 στον Δήμο Διονύσου.

Ο κ Πέτσας σημείωσε ότι «θα υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκομένων στο πλαίσιο του νόμου για την κρατική αρωγή που θέσπισε η κυβέρνηση προκειμένου να συντομεύσουμε όσο μπορούμε τους χρόνους, που καμιά σχέση δεν έχουν με παλαιοτέρα».

Στο τεράστιο περιβαλλοντικό πλήγμα που δέχθηκε η Αττική έκανε λόγο ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, υπογραμμίζοντας ότι θα χαρακτηριστεί η περιοχή άμεσα αναδασωτέα και δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή χρήσης γης, ενώ όπου είναι δύσκολη η φυσική αποκατάσταση θα ενταχτούν αυτές οι εκτάσεις στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης.

Παράλληλα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής θα καταγράφουν επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν. Ενώ όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης θα προβλεφθεί ειδική ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών μέσω του νέου ΠΕΠ Αττικής.

Στην καταγραφή των καταστροφών επιχειρεί ήδη σήμερα με 50 υπαλλήλους το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αύριο θα διπλασιάσει το δυναμικό του ανέφερε ο γγ Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Με την πρώτη εκτίμηση θα δοθεί ως επιχορήγηση στον ιδιοκτήτη το 20% της ζημιάς και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της εκτίμησης η επιδότηση μπορεί να αυξηθεί φθάνοντας και το 70% της ζημιάς.

Στο πλαίσιο των μέτρων και αφού λήφθηκε υπόψη και η οικονομική δυσχέρεια που έχει προκαλέσει η πανδημία, αποφασίστηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, όπως ανακοίνωσε ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος. Επίσης θα έχουν επιδότηση ενοικίου ή κάποιο άλλο στεγαστικό επίδομα όσοι έχουν χάσει το σπίτι τους και δεν μπορούν να μείνουν κάπου αλλού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας σε υπαίθριο χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ολοκληρώθηκαν τα αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης στο Κρυονέρι

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παρέλαβε τα αντιδιαβρωτικά έργα στο Κρυονέρι, που υλοποιήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2025 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικισμών.
Υπουργός σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Πολύ απαιτητική η φετινή αντιπυρική περίοδος

Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο έγινε στη Λάρισα με τη συμμετοχή του υπ. Κλιματικής Κρίσης και άλλων φορέων. Ο κ. Τουρνάς τόνισε τη δυσκολία του φετινού καλοκαιριού και τη μείωση των καμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία.
Έλληνας πυροσβέστης δάσους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

52 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο, έκκληση για επαγρύπνηση και πρόληψη

Ανησυχία προκάλεσε στις Αρχές ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο, με 52 δασικές εστίες πριν την επίσημη αντιπυρική περίοδο. Το Υπουργείο καλεί σε ετοιμότητα και αυξημένη προσοχή από όλους.
Φωτιά στην Πάτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο συλλήψεις για φωτιές από καύση κλαδιών σε Κορινθία και Αχαΐα

Δύο συλλήψεις έγιναν για πυρκαγιές σε Αχαΐα και Κορινθία, μετά από απόπειρα καύσης αγροτικών υπολειμμάτων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις και κινδύνευαν να επεκταθούν λόγω ανέμων.
Καμένη δασική περιοχή Βαρνάβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ancestors»: Φωτογραφικό έργο για το τραύμα και την ανάκαμψη στη Β. Εύβοια

Στην Αγία Άννα Βόρειας Εύβοιας, ο 71χρονος Παναγιώτης Αναγνώστου φυτεύει ελιές μετά τη φωτιά του 2021, ελπίζοντας στο μέλλον των εγγονών του. Ο ανιψιός του, Θοδωρής Νικολάου, φωτογραφίζει την αντοχή μπροστά στην καταστροφή.