ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τηλεματική διαχείριση συστημάτων ύδρευσης σε Χανιά και Αποκόρωνα

Οι εφαρμογές, αυτές, στηρίζονται στο ίντερνετ αλλά παράλληλα και στην υπηρεσία GSM της κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιούνται πλέον για τον ολικό έλεγχο λειτουργίας ευαίσθητων και νευραλγικών τομέων της καθημερινότητας μας.

«Το ίντερνετ και η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα πια είναι ό,τι πιο σημαντικό για την πορεία και εξέλιξη όλων των ανθρώπων, για τη ζωή μας συνολικά. Αν παρ’ ελπίδα χαθεί το ίντερνετ, φοβάμαι πως η πρώτη περίοδος μετά, θα είναι σαν να επιστρέφει ο άνθρωπος στην εποχή των σπηλαίων». Με αυτά τα λόγια ένας επιστήμονας της Κρήτης, ένας άνθρωπος των υπολογιστών και των καινοτόμων εφαρμογών, ένας πρωτοπόρος όπως τον χαρακτηρίζουν, ο Μανόλης Κιμιωνής οριοθετεί τη σχέση του ανθρώπου στο σήμερα και τι τον συνδέει με το αύριο.

Ξεκίνησε με όνειρο να κατακτήσει το βάθρο εκείνων που μπορούν να λύνουν προβλήματα χωρίς όμως -όπως ο ίδιος αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ- να δημιουργεί νέα. Μηχανολόγος Μηχανικός στο επάγγελμα, ο Μανόλης Κιμιωνής βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε Χανιά και Αποκόρωνα, μέσω καινοτόμων εφαρμογών πάνω στην τηλεματική διαχείριση συστημάτων ύδρευσης. Εφαρμογές οι οποίες στηρίζονται στο ίντερνετ αλλά παράλληλα και στην υπηρεσία GSM της κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιούνται πλέον για τον ολικό έλεγχο λειτουργίας ευαίσθητων και νευραλγικών τομέων της καθημερινότητας μας, όπως είναι ή ύδρευση και η άρδευση.

Δεκαπέντε αντλιοστάσια του Δήμου Χανίων και του Δήμου Αποκορώνου λειτουργούν με την πρωτοποριακή τεχνολογία της ομάδας που έχει δημιουργήσει, της Μ2Μ με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κιμιωνής. «...μέσα από μία ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε και παρουσιάσαμε, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών των φορέων αυτών, με την επάρκεια και την οξυδέρκεια που τους χαρακτηρίζει αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα της πρότασης μας, μας εμπιστεύθηκαν την υψηλού επιπέδου καινοτόμο διαχείριση των κεντρικών μονάδων ύδρευσης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά καθώς οι δυνατότητες που παρέχονται είναι επίσης εντυπωσιακές. Το εγκατεστημένο σύστημα έχει ιστορία 16 χρόνων. Στο διάστημα αυτό, έγιναν μέσα από μια συνεχή προσπάθεια, πολλές αναβαθμίσεις, αποσφαλματώσεις κι προσαρμογές. Σήμερα το σύστημα μας έχει έναν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας προσαρμοσμένο στις τοπικές ιδιαιτερότητες».

Παράλληλα, ο Μανόλης Κιμιωνής έδωσε τη δυνατότητα σε χρήστες της εφαρμογής του να μπορούν να καταγράφουν τους υδροφόρους ορίζοντες των περιοχών τους, αλλά και τα ισοζύγια σε υδρολεκάνες όπως η λίμνη Αγυιάς. «Αυτό το οποίο εγώ με την ομάδα μου μπορέσαμε να πετύχουμε είναι να δίνουμε αξιόπιστες και φθηνές λύσεις σε προβλήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση», εξηγεί ο Μανόλης Κιμιωνής τονίζοντας παράλληλα πως αυτό που τον εμπνέει και τον οδηγεί σε κάθε επόμενο βήμα του, είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα διαχυθεί στην κοινότητα σαν τεχνογνωσία και θα την οδηγήσει ένα βήμα μπροστά. «Έφτασα στο σημείο να μπορέσω να δημιουργώ την έξυπνη συνεργασία μεταξύ ξεχωριστών αντλιοστασίων χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών συστημάτων. Είναι πολύ αναπαυτικό για την ψυχολογία μου αλλά και την ψυχολογία της ομάδας που δημιούργησα να γνωρίζει ο πολίτης, οι φορείς, πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν. Ότι υπάρχουν επιστήμονες που λειτουργούν με κοινωνική ευθύνη. Πως δεν είναι όλα κέρδος και χρήμα. Μπορούμε όταν το θελήσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να μειώσουμε το κόστος της ζωής μας όπως για παράδειγμα το κόστος του νερού, να μειώσουμε τα προβλήματα μας». Όπως είπε, πρέπει να προχωράμε βήμα, βήμα, να αποκτούμε εμπειρία, να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, να διαχειριζόμαστε την επικινδυνότητα σε κάθε προσπάθεια μας, να μην εγκαταλείπουμε λόγω δυσκολιών και εμποδίων. «Όταν ξεκινάς κάτι, πέρα από πτυχία και τίτλους, σε οδηγούν οι συγκυρίες. Σκέψεις που ωριμάζουν, συναντούν τις συνθήκες και έτσι γίνονται τα θαύματα». Στις πρώτες του εφαρμογές όπως εκμυστηρεύτηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η επικινδυνότητα ήταν μεγάλη κυρίως να χάσει πολλά χρήματα, να καταρρεύσει οικονομικά και να γίνουν λάθη «...ακόμη και από ένα ποντίκι που κυκλοφορούσε πάνω σε μία πλακέτα και επηρέαζε τις παραμέτρους του συστήματος», όπως αναφέρει. Όμως «...χρειάζεται επιμονή, υπομονή, συνεχής παρουσία πάνω από το έργο σου ακόμη και ξενύχτια μέχρι να βρεις για παράδειγμα ότι ένα ποντικάκι είναι το λάθος και όχι το πως στήνεις την εφαρμογή σου ή το έργο σου». Ο Μανόλης Κιμιωνής χαρακτηρίζει ως θαύμα τη νεολαία που έχουμε. «Είμαι σίγουρος πως οι νέοι μας έχουν καταλάβει σε μεγάλο βαθμό ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι διαδικτυακές εφαρμογές είναι η αναπνοή του ανθρώπου. Δε θα πω ευτυχώς ή δυστυχώς... Θα πω όμως ότι σήμερα πια χρειαζόμαστε παλαβούς επιστήμονες. Οι νέοι μας πρέπει να στραφούν στις νέες τεχνολογίες. Όμως, με πνεύμα καινοτόμο ώστε να μπορούν να έχουν δική τους πρόταση. Τα μυαλά της χώρας μας είναι πολύ δυνατά. Τι χρειάζεται λοιπόν; Απλά, η πολιτεία και οι φορείς, χωρίς τσιγκουνιές να δίνουν χώρο και να ακούν τους νέους. Δηλαδή, ας βοηθήσουμε τους νέους μας να κάνουν... άλματα».

Στην κουβέντα με τον Μανόλη Κιμιωνή, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι αυτό που επιθυμεί να μεταδώσει στον κόσμο είναι όπως και ο ίδιος λέει: «Τελικά στις γειτονιές μας, γίνονται πολλές αξιόλογες κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες, ώστε να μην πέφτουν σε συμπληγάδες. Σήμερα το ίντερνετ, δίνει όλα τα εργαλεία ώστε να κατακτήσουν οι νέοι τα όνειρα τους. Απλά θέλει βρε παιδί μου, φαντασία που να ξεπερνά τη στενότητα σκέψης που συνήθως ορισμένοι βάζουν στη νεολαία μας».

Στα αντλιοστάσια που λειτουργούν με την καινοτομία του Μανόλη Κιμιωνή υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης 180 μεταβλητών που η βάση δεδομένων λαμβάνει, επεξεργάζεται και αποφασίζει μόνη της αν πρέπει να ειδοποιήσει, ή αν πρέπει να παρέμβει. «Το ότι η εφαρμογή, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να λειτουργήσει εξ αποστάσεως ωσάν να είναι παρών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, πως όλα τελικά αλλάζουν και η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο ελεύθεροι, πιο χρήσιμοι, πιο ξεκούραστοι κυρίως όμως να είμαστε πιο ανθρώπινοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skoupidia, Recycle, Waste
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Μυλοποτάμου: Εξοπλισμός 1.000.000 ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Πρόκειται, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, για μια σημαντική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την περιβαλλοντική διαχείριση και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στη συλλογή, επεξεργασία και μεταφορά των απορριμμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ιδανικό για όλη τη χρονιά τουριστικό προορισμό εξελίσσονται τα Χανιά

Το γενικό κλίμα είναι αισιόδοξο καθώς τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις όσο και οι συνέργειες Φορέων με σκοπό την προβολή του τόπου, θα συνεχιστούν και θα επαυξηθούν βάσει σχεδιασμού, διατηρώντας κι επαυξάνοντας τη δυναμική του τουριστικού αγαθού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες

Στις υπόλοιπες θέσεις του καταλόγου του Lonely Planet βρίσκονται η Αλγκάρβε και η Μαδέιρα της Πορτογαλίας η Μάλτα, η Σικελία από Ιταλία, η Κύπρος, η Σεβίλλη, τα Κανάρια νησιά και οι Βαλεαρίδες νήσοι από Ισπανία και η παράκτια Τουρκία.