ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο:unipi.gr

Το μεταπτυχιακό του μέλλοντος διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχει στόχο να δημιουργήσει τους εργαζόμενους του αύριο. Η φιλοσοφία του μεταπτυχιακού είναι να διαμορφώσει τις πρώτες ομάδες επιστημόνων που θα μπορούν να υλοποιήσουν τις πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κλιματική Αλλαγή και η αναστροφή της οικονομίας, προκειμένου η ζωή στον πλανήτη Γη να γίνει πιο βιώσιμη, είναι ανάμεσα στα μείζονα ζητήματα της εποχής. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι Έξυπνες Πόλεις, η Ευφυής Γεωργία, τα Logistics και οι Μεταφορές, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της μετάβασης. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει μεταξύ άλλων γενναίες χρηματοδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε πιο πράσινες λύσεις, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωράφια. Η Ελλάδα έχει πολλά να διδαχτεί για να υλοποιήσει όλα όσα απαιτούνται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

«Το μέσο στρέμμα της Ελλάδας αποδίδει σήμερα 190 ευρώ το χρόνο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. «Το μέσο στρέμμα του Ισραήλ αποδίδει 1290 ευρώ το χρόνο. Και το μέσο στρέμμα της Ολλανδίας αποδίδει 1700 ευρώ το στρέμμα» παραθέτει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά ο οποίος διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχει στόχο να δημιουργήσει τους εργαζόμενους του αύριο. Η φιλοσοφία του μεταπτυχιακού είναι να διαμορφώσει τις πρώτες ομάδες επιστημόνων που θα μπορούν να υλοποιήσουν τις πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την πρώτη χρονιά εγγράφηκαν τριάντα φοιτητές από όλα τα πεδία. Μηχανικοί, Πληροφορικοί, Γεωλόγοι, Νομικοί, Οικονομολόγοι, Γεωπόνοι είναι κάποιοι από τους επιστήμονες οι οποίοι θα δείξουν το δρόμο τα επόμενα χρόνια μέσω της περαιτέρω εξειδίκευσης.

«Στον τομέα της γεωργίας, το δείχνει η Ολλανδία, σου λέει αντίγραψέ με. Κάνε θερμοκήπια, κάνε γεωθερμία, κάνε εξοικονόμηση νερού, κάνε εξοικονόμηση φυτοφαρμάκων, χρησιμοποίησε νέες τεχνολογίες» εξηγεί ο Γ. Μανιάτης και συμπληρώνει: «Ευτυχώς, η Ελλάδα προβλέπεται να χρηματοδοτήσει σχέδια για Ευφυή Γεωργία».

Το 37% των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις σε πράσινη ανάπτυξη και 20% σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ήδη, μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, έχουν περάσει στην έξυπνη εποχή με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Καταλονίας μπορούν να δουν στο κινητό τους που υπάρχει ελεύθερη θέση παρκαρίσματος, να διαβάζουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για θέματα πολιτισμού.

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν έχει πει πως πρέπει να πάμε σε ένα νέο αστικό περιβάλλον που να συνδυάζει την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες, για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο εύκολη» επισημαίνει ο Γ. Μανιάτης. «Άλλωστε κι εμείς έχουμε κάποιες έξυπνες πόλεις, όπως τα Τρίκαλα, η Κομοτηνή, το Ηράκλειο. Πολύ πιο μπροστά βέβαια, είναι η Βαρκελώνη και το Τορίνο».

Το Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει τέσσερις επιμέρους τομείς - κατευθύνσεις: α) Πράσινη Ενέργεια, β) Έξυπνες Πόλεις - Κοινότητες - Δημόσιο, γ) Ευφυής Γεωργία, δ) Logistics και Έξυπνες Μεταφορές. Οι διδάσκοντες ανέρχονται στους 90 και προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική. Ανάμεσα τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης, επιχειρηματίες όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος. Οι ακαδημαϊκοί δεν προέρχονται μόνο από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και το Καποδιστριακό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι από Τεχνητή Νοημοσύνη, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέχρι σύγχρονη Πολεοδομία, Οικολογία και Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, συνδυάζονται τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. «Ο δίδυμος μετασχηματισμός σε πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί μια χώρα και μια κοινωνία», συμπληρώνει ο Γ. Μανιάτης.

Πολλοί από τους σπουδαστές του μεταπτυχιακού «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» πραγματοποιούν τη διπλωματική τους εργασία με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων. Το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος του προγράμματος το οποίο διαρκεί τρία εξάμηνα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τα δίδακτρα δεν ξεπερνούν τις 3.900 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσοχοΐδης: Ακατάλληλη για διαμονή η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους

«Το σίγουρο είναι ότι αν η βόμβα έσκαγε, θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή και όπως φαίνεται, η ενέργεια ήταν προγραμματισμένη να γίνει άμεσα» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκάδες μετασεισμοί στη Χαλκιδική μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και καταγράφουν όλα τα στοιχεία. Από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19:04 με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Kairos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρκετές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές, κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε μικρή πτώση.