Η αποτροπή της περαιτέρω επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου είναι βασικός στόχος της Πολιτείας και σε αυτόν τον άξονα κινείται το μέτρο σχετικά με την απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Από σήμερα το πρωί, οι έλεγχοι είναι αυξημένοι στα διόδια της Ελευσίνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι διερχόμενοι φέρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μετακίνησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για αναίτιες μετακινήσεις και 500 ευρώ για ψευδή παρασταστικά.
Σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες που ταξιδεύουν στην περιφέρεια προβλέπονται τα παρακάτω:
- Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) που μετακινούνται για δουλειά, θα πρέπει να έχουν χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ.
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους.
- Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων, δεν γίνονται αποδεκτές, ως λόγος μετακίσης την περίοδο του Πάσχα
- Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.
- Οι μετακινήσεις για κηδεία, απαιτούν ληξιαρχικής πράξης κηδείας.
- Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε1.
- Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ενόψει του Πάσχα :«Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της «μόδας» στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας.
Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το Πάσχα μας στην Αθήνα. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να πάει στην παραλία, μπορεί να πάει στα πάρκα, μπορεί να πάει στα βουνά της Αττικής.
Έχουμε πει με σαφήνεια ότι θέλουμε μέχρι δύο οικογένειες να βρεθούν, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα».
Η Αστυνομία θα πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους και μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αποτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται :
- «σφράγισμα» διοδίων
- μπλόκα στους παράδρομους, στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας
- σαρωτικοί έλεγχοι στα δικαιολογητικά
- drone & ελικόπτερα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. θα θυμίζουν το περυσινό Πάσχα, καθώς θα προσαρμοστούν στην επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής και θα έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις κατά τόπους Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.
«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».
Σημειώνεται ότι σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις στα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τη Μεγάλη Εβδομάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα ξεκινά στις 21:00 αλλά στις 22:00, ενώ οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα μεταφερθούν νωρίτερα.