Σε άνοιγμα της αγοράς εντός του Μαρτίου στοχεύει η κυβέρνηση σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.
Ο υπουργός τόνισε ότι η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια «παράθυρα» κινητικότητας. «Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», ανέφερε.
Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά εξήγησε πως σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη.
Για το λιανεμπόριο εξήγησε το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.
Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι.
Θωμαΐδης: Εντελώς παρακινδυνευμένο το άνοιγμα με τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα
«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο»
«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» τόνισε και σημείωσε ότι εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».
Τέλος, εξήγησε ότι στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».
Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ
Μεγάλη πίεση δέχεται καθημερινά το σύστημα Υγείας τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο». Όπως εξήγησε, όσοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους μπορεί να παραμείνουν μέχρι 10 μέρες στο νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ covid μπορεί να παραμείνουν από 15 μέρες έως έναν μήνα. «Έχουμε αθρόες εισαγωγές και δεν έχουμε εξιτήρια. Το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του» εξήγησε.