Τα αυξημένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Αττική οδηγεί την επιτροπή των επιδημιολόγων που συνεδρίασαν εκτάκτως, να εισηγηθούν πως το λεκανοπέδιο θα πρέπει να χαρακτηριστεί στο «κόκκινο». Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική, ενώ τα καταστήματα όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να προετοιμαστούν να επιστρέψουν στην λειτουργία click away.
Στην σύσκεψη της Παρασκευής θα υπάρξει συζήτηση και για τα σχολεία. Αναμένεται οι ειδικοί να εισηγηθούν να μην ανοίξουν τα Λύκεια, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι θα γίνει με την Γ' Λυκείου και ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα Γυμνάσια.
Πάντως, με βάση τα όσα ισχύουν και τώρα στις «κόκκινες» περιοχές, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν λειτουργούν, το εμπόριο λειτουργεί με click away ενώ το δυσκολότερο είναι πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 6 το απόγευμα. Η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να λειτουργήσει το click away στο λιανεμπόριο όπως τις γιορτές και πιθανότατα στο click in shop σε ένδυση και υπόδηση που αυτή την στιγμή βρίσκονται στην «εντατική» λόγω του αδιάθετου στοκ που έχουν ακόμα στα ράφια τους.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ν. Κουγιουμτσής είχε δηλώσει στο Business Daily πως «ένα ακόμη κλείσιμο του εμπορίου θα είναι καταστροφικό» υπογραμμίζοντας πως «αν κλείσει η αγορά για τρίτη φορά το 50% τουλάχιστον το επιχειρήσεων δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά τα ρολά». Οι έμποροι ζητούν να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τον περιορισμό έστω της κινητικότητας, χωρίς όμως να περιοριστεί το εμπόριο, που ούτως ή άλλως έχει αποδειχθεί και από έρευνα που είχε πραγματοποιήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και έδειχνε οτι τα ανοιχτά καταστήματα επιβαρύνουν μόλις κατά 4-5% το ιϊκό φορτίο.
«Ήξεραν οτι ο κόσμος θα κινηθεί την Κυριακή, από την στιγμή που είχαν πάρει την απόφαση να ανοίξει η αγορά. Βλέπουμε επίσης το πρόβλημα που υπάρχει με τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς δεν υπάρχουν πολλά δρομολόγια», προσθέτοντας πως οι επιχειρηματίες έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής αυστηρά τα μέτρα, με τις ουρές που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο να είναι μεμονωμένα περιστατικά σε κάποιες λίγες αλυσίδες πολυεθνικών.
Η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική» είχε αναφέρει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική "βλέποντας και κάνοντας", είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε». «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης.