ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στο 60% η υποχρεωτική τηλεργασία στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου η υποχρεωτική τηλεργασία θα εφαρμόζεται στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον υπολογισμό του ποσοστού του προσωπικού των επιχειρήσεων-εργοδοτών επί του οποίου εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιχειρήσεις-εργοδότες, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως τις 31/03/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους -σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα- σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Το ανωτέρω προβλεπόμενο ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα αυτής.

Ωστόσο, στις περιοχές με επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως αν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Ειδικά, στην παροχή υπηρεσιών, η υποχρεωτική τηλεργασία ορίζεται σε ποσοστό 60%.

Διευκρινίζεται ότι, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων -στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους- υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση έως 31 Μαρτίου για εξ αποστάσεως εργασία στο 50% των εργαζομένων

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.