Υπέρ της επιβολής καθολικού lockdown στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ανάλογου τύπου με αυτό που ίσχυε τον Μάρτιο του 2020, τάχθηκε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό.
Μιλώντας στο Open ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθίσταται έτσι αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Ο κ. Κικίλιας, παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική».
Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανάλυση στα λύματα το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί επικίνδυνα, με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη να δηλώνει ότι «η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».
Προσέθεσε ακόμη ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.
«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».
Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση στους περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».
Οι ειδικοί καλούνται να εξετάσουν τα νέα αρνητικά δεδομένα και όλα δείχνουν ότι αύριο ή την Πέμπτη θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις, με ορισμένους λοιμωξιολόγους να συνεχίζουν να στηρίζουν την άποψη ότι είναι απαραίτητο ένα γενικό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων.
Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας με δηλώσεις του. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».